Invitaţie la lectură

duminică, februarie 17, 2019 9:33
Posted in category Literatura

Citat despre cartiTrăim într-o lume dinamică, în care timpul pare tot mai puţin, iar proiectele noastre tot mai multe. Şi totuşi, în această viaţa trepidantă ar trebui să găsim răgazul pentru a deschide o carte din când în când, de ce nu chiar zilnic. Mai ales că putem comanda oricând carti online dintre cele mai diverse, cu subiecte mai mult decât atrăgătoare.

Nu mai este demult un secret faptul că lectura dezvoltă limbajul, ajută la formarea unei gândiri creative, plină de imaginaţie, în care nuanţele îşi capătă un sens şi o valoare. O persoană citită, cultă cum se mai spune, va înţelege corect un mesaj venit din partea celorlalţi, îl va valoriza în interes propriu, dar şi al semenilor, va impune respect celor din jur.

Până la urmă, indiferent de profesia pe care o avem fiecare dintre noi, putem găsi câteva ore pe săptămână în care să lecturăm nişte zeci de pagini, poate chiar sute, dintr-o carte. Chiar şi în scop recreativ. Deşi tentaţia privitului la televizor sau a navigării pe Internet este mare, nu se compară lectura unei carti bestseller cu vizionarea filmului realizat după respectiva carte. Până la urmă filmul este “traducerea” pe care o dă cel care a citit cartea respectivei poveşti, adică luăm ceva digerat de alţii, pe când ar trebui să ne bucărăm noi de farmecul acelei cărţi, s-o înţelegem noi şi să-i dăm propria noastră “traducere”.

Aşa cum până nu guşti o felie dintr-un tort nu poţi spune ce gust are acel tort, chiar dacă alţii, ce au gustat deja din el, îţi vor povesti despre gustul tortului, nici o carte nu-şi dezvăluie farmecul decât celui care o citeşte. Mircea Eliade spunea că “lectura este un mod inteligent de a pierde timpul”, un timp care oricum trece. Viaţa e prea scurtă şi este păcat să nu avem acele momente de regăsire, de întâlnire cu sufletele noastre rătăcite, iar aceste întâlniri vor fi cu atât mai plăcute cu cât se vor desfăşura între paginile unei cărţi, în acea lume mirifică a literaturii, în care imaginaţia “este infinită, iar cunoaşterea limitată”, ca să-l citez pe Albert Einstein, unul dintre geniile omenirii, care, în momentele în care nu se ocupa de teoria relativităţii, îşi găsea refugiul în lectura unei cărţi.

În ce mă priveşte, deşi nu am fost un tip constant de-a lungul anilor ce au trecut, am încercat să-mi găsesc liniştea şi echilibrul sufletesc citind, pierzându-mă în lumea fascinantă a literaturii de calitate. Iar acele momente nu mi le poate lua nimeni din amintire. O carte bună este un balsam pentru sufletul fiecăruia dintre noi.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu