Istoria fierului de calcat

luni, iulie 20, 2015 12:28
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniDeși astăzi nu ne imaginăm viața fără el, fierul de călcat a avut, de-a lungul timpului, tot felul de înfățișări. Cei în vârstă poate știu, sau își amintesc, de acel fier de călcat în care se introduceau cărbuni arși, dar fierbinți, iar apoi se trecea la călcatul propriu-zis.

Grecii și romanii au folosit primii fierul de călcat

Grecii, prin anii 400 i.e.n., au folosit un fier de călcat cu role pentru a crea pliuri pe robe. Romanii foloseau un manglu de mână, care este destul de similar cu fierul de calcat din zilele noastre. În primul secol î.Hr. chinezii au folosit o tava de metal umpluta cu cărbuni pentru a presa hainele. Însă, folosirea intensă a fierului de călcat s-a produs începând cu secolul al XVII-lea, atunci când au aparut primele modele de fiare de călcat masive. Acestea aveau o placă din metal, cu o anumită grosime, și un mâner. Ulterior, acest model a fost perfecționat, înlocuindu-se placa de metal cu o cutie metalică în care se punea cărbuni încinși. Cele mai vechi modele de fiare de călcate se încălzeau direct pe jar.

De la fierul de călcat cu gaz la cel electric

Prin anii 1800, atunci când gazul era disponibil în cele mai multe case, au apărul fiarele de călcat cu gaz. Primul fier de călcat electric se presupune că a fost inventat de Henry W. Seely, în anul 1882, acesta fiind încălzit de un fir detașabil. În timp, au apărut modele tot mai diverse de fiare de călcat, iar azi avem fiare de călcat cu tot mai multe opțiuni.

Philips.ro, dacă vrem cel mai inteligent fier de călcat dintre cele care există astăzi

Am mai povestit și cu alte ocazii despre brand-ul Philips. Am încredere totală în produsele marca Philips. Sunt de cea mai bună calitate, iar funcționarea lor este ireproșabilă. Dacă vreți un fier de călcat care să vă reamintească de prezent, de explozia tehnologiei, acesta nu poate fi decât un fier de calcat Philips. Iar dacă am comanda fierul de călcat, ne trebuie și o masa pentru fierul de calcat. Alegem tot Philips, cu ei mergând la sigur spre produse de calitate. Nu știu cum vor arăta fiarele de călcat peste 20 de ani, dar cele de azi au caracteristici la care nu ne gândeam vreodată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu