Istoria restaurantelor

luni, august 3, 2015 11:14
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniTaverna, o primă formă a restaurantului

Tavernele au aparut în Evul Mediu și ofereau mâncare obisnuită în timpul zilei, la ore fixe și la prețuri fixe. Pe lângă mâncare, tavernele, sau birturile, ofereau vin, bere și tutun. Ele mai serveau și ca loc de întâlnire.

Primele cafenele au apărut în Anglia în jurul anului 1650

La inceput serveau doar cafea, ceai si ciocolata. Oricum, era o noutate absolută pentru Europa. Apoi, la cafenea, puteai servi vin, bere și, ocazional, mese calde. Tot la cafenea puteai citi ziare și reviste, acestea fiind un refugiu pentru o clientelă foarte variată.

Primul restaurant adevărat a apărut în Franța

In 1765, un vanzator de supe pe nume Boulanger a deschis un magazin oferind ocazia celor care cinau sa-si aleaga felul de mancare. Ulterior, aceste locuri în care îți puteai alege mâncarea (mici restaurante) s-au extins. Primul restaurant de lux a apărut tot în Franța, la Paris, in 1782. Se numea La Grande Taverne de Londres, proprietarul fiind Antoine Beauvilliers. Același Beauvilliers a stabilit cele 4 reguli esentiale pentru un restaurant de clasa: o camera eleganta, chelneri inteligenti, pivnita cu vin si mancare bună.

Restaurantele cu auto-servire, un brand american

In SUA, primele restaurante au aparut in Philadelphia in jurul anului 1680. Blue Anchor Tavern a fost printre primele. Inovatia majora pe care americanii au adus-o au fost restaurantele cu auto-servire. Primul a fost deschis in New York, in 1885. O altă inovație apărută în SUA a fost cea a restaurantelor cu un anumit specific. Pana in 1955, s-au deschis aproape 200.000 de restaurante in SUA, unul pentru fiecare 800 de persoane, servind peste 60 milioane de mese pe zi. Anual se faceau aproape 9 miliarde de dolari, ceea ce a facut ca restaurantele sa fie o afacere foarte buna. Se spune ca un cetatean din New York poate manca in fiecare seara in oras pana la varsta de 65 de ani fara sa mearga in acelasi restaurant de doua ori.

Maxigel.ro, dacă vrei friteuze profesionale pe gaz sau friteuze electrice

Dacă ești interesat de friteuze, ideale pentru orice bucatarie profesionala, cantina, autoservire, restaurant, fast-food etc., maxigel.ro este magazinul online unde găsești friteuze de cea mai bună calitate, la prețuri accesibile. Dar nu numai. Practic, la link-ul anterior poți vedea și comanda orice produs HoReCa (pentru hoteluri, restaurante sau cafenele). Vei găsi cu siguranța produseși echipamente de ultimă generație, inclusiv consultanță, proiectare, fiananțare.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu