Istoria saltelei

sâmbătă, august 1, 2015 10:38
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniNu știu dacă realizați, sau vă gândiți vreodată la acest subiect, dar un calcul simplu arată că un om petrece între 17 și 24 de ani dormind. Adică în pat. Dacă adăugăm la aceasta și perioadele în care nu dormim, dar ne relaxăm tot în pat, ajungem la un număr de ani considerabil. Ce vreau să spun cu asta? Patul și implicit salteaua joacă un rol extrem de important în viața fiecăruia dintre noi.

Apariția și evoluția saltelei

La începutul istoriei oamenii dormeau pe pământ. Apoi a apărut ideea folosirii unui “strat” care să-i protejeze de tot felul de insecte și de murdărirea inevitabilă dormitului pe pământ. Așa a apărut salteaua. Cea mai veche saltea descoperită este cea dintr-o peşteră din Sibudu, o formaţiune carstică în depozitele de gresii din Africa de Sud. Salteaua era confecționată dintr-un material vegetal care avea proprietatea sa indeparteze tantarii. Încă din acele vremuri, oamenii au realizat importanța unui somn odihnitor. De obicei, oamenii primitivi își făceau „saltele” din iarbă și frunze acoperite cu piei de animale. Cuvântul „saltea” provine din limba arabă și înseamnă „a ridica”. În Persia antică saltelele erau umplute cu apă, fiind confecționate din piele de capră. În Egiptul antic, paturile ridicate erau rezervate faraonilor, egiptenii de rând dormind pe crengi așezate într-un colț al casei. Romanii foloseau pe post de saltele saci umpluți paie, trestie sau lână, în timp ce grecii realizau paturi pur decorative. Tot romanii, dar cei din clasa superioară, foloseau saltele umplute cu pene. La japonezi, covoarele erau folosite pe post de saltele, iar în perioada Renasterii apar saltele confectionate din pastai de mazare sau paie, dar si din pene. Începând cu secolul al VIII-lea apar husele pentru saltele confectionate din bumbac sau panza de in. La sfârșitul secolului al XIX-lea se inventează somiera, iar în anii ‚30 ai secolului XX apar saltelele tapitate si cele cu arcuri.

Elvila.ro, dacă vrei saltele, paturi și noptiere de cea mai bună calitate

Foarte mulți spun că un somn odihnitor apare dacă folosim saltele Relaxa cu arcuri. Acestea au proprietatea de a asigura poziția corectă a corpului nostru în timpul somnului, în felul acesta obținând un somn linistitor, confortabil si sanatos. Pe lângă saltele, mai putem comanda online paturi si noptiere la cele mai avantajoase preturi. Puteți alege de la modele nonconformiste, cu forme circulare pana la modele ce stralucesc de eleganta stilului vintage. Fie că vă place stilul minimalist sau cel bogat in decoratiuni, cu siguranță veți găsi patul și/sau noptiera ideala pentru un dormitor intim, calduros si elegant.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu