O nouă minciună USLamistă: gazoductul Iași – Ungheni

marți, septembrie 17, 2013 19:36

USLŞantierul gazoductului Iaşi-Ungheni a dispărut după ce a fost inaugurat de Ponta

Au muncit o săptămână să pietruiască terenul, au cărat ţevi şi au adus utilaje performante pentru a-l întâmpina aşa cum se cuvine pe premierul Victor Ponta. Dar după ce delegaţia venită special de la Bucureşti a plecat, muncitorii şi-au strâns utilajele şi duşi au fost. Aşa că şantierul pe care ar fi trebuit să se muncească de zor la gazoductul care leagă Republica Moldova de România este acum pustiu.

Şantierul gazoductului Iaşi-Ungheni, abandonat imediat după inaugurare. Lansate cu fast la începutul acestei luni în prezenţa premierului Victor Ponta, lucrările la conducta de gaz care leagă România de Republica Moldova sunt în aer. În comuna ieşeană Rediu, conductele aduse în faţa oficialilor luni seară au dispărut de pe câmp, iar, ieri, zona delimitată pentru şantier era pustie. Investiţia de peste 26 de milioane de euro ar trebui finalizată la sfârşitul anului, potrivit promisiunilor făcute de constructor în faţa şefului Executivului.

O investiţie executată din bani europeni a demarat cu stângul. O delegaţie de miniştri condusă de premierul Victor Ponta a fost plimbată, la începutul acestei săptămâni, pe dealurile comunei Rediu şi pe cele din raionul Ungheni pentru a lua parte la deschiderea oficială a lucrărilor de execuţie la gazoductul care va lega România de Republica Moldova. Conducte de gaz şi muncitori ai firmelor care au câştigat proiectul prin Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova au fost aliniaţi în faţa oficialilor bucureşteni care au cerut executantului ca lucrarea să fie finalizată până la încheierea acestui an.

Deşi au dat asigurări că investiţia va fi terminată la timp, la doar câteva zile după faimoasa inaugurare, pe şantierul de la Rediu bate vântul, iar conductele aduse luni în faţa oficialităţilor au fost retrase de pe teren. „Conductele sunt în depozit, nu au dispărut. Graficul de lucrări face parte din contractul de execuţie pe care ni l-am asumat şi pe care îl vom respecta. Vom termina la timp lucrarea“, a precizat un reprezentant al firmei Habau Pipeline System, lider de proiect pentru Ziarul Evenimentul.

Aşa arăta ieri şantierul din Rediu. Un singur paznic mai are grijă de utilajele care nu au fost luate încă. Asta deşi, în urmă cu şase zile, în timpul vizitei lui Victor Ponta, acolo se muncea cu spor. Cu promisiunea că totul va fi gata până în decembrie. Între timp, de pe şantier a dispărut chiar şi ţeava de gaze la care lucrau luni muncitorii. Unde? Este un mister total. Să-l fi desluşit premierul chiar din timpul vizitei de a doua zi de la Ungheni?

Primarul din Rediu este străin de tot ce înseamnă lucrări la gazoduct.

„Eu am fost ca un reprezentant al consiliului local din rediu. Acolo la faţa locului, unde a fost primul ministru. Eu prea multe informaţii nu am doamnă dragă”, a declarat Vasile Haidau, primar comuna Rediu.
La Iaşi, proiectul a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe de secretarul de stat în Ministerul Economiei, Marcel Popa. Ieri, însă, a tăcut, atunci când a fost întrebat de ce nu se mai lucrează acolo: „întrebaţi vă rog la biroul de presă de la minster”. Ministerul Energiei ne-a trimis la Agentia Naţională de Resurse Minerale, însă nici de acolo nu am primit absolut niciun răspuns.

Gazoductul strategic Iaşi-Ungheni urmează să interconecteze reţelele de gaz ale României şi Republicii Moldova. Aceasta va traversa şapte comune ieşene: Dumeşti, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria şi Golăieşti. Conducta de gaz va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “O nouă minciună USLamistă: gazoductul Iași – Ungheni”

 1. USLamiștii mai răstignesc odată Basarabia | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 19th, 2015 at 19:08

  […] O nouă minciună USLamistă: gazoductul Iași – Ungheni […]

 2. Cum iau apărarea criminalilor de la Kiev USLamiștii rusofoni | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 19th, 2015 at 19:11

  […] O nouă minciună USLamistă: gazoductul Iași – Ungheni […]

 3. USLamiștii sparg zeci de milioane de lei, din bani publici, pe mașini | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 25th, 2015 at 9:38

  […] O nouă minciună USLamistă: gazoductul Iași – Ungheni […]

 4. Mahmureala dictatorială a plagiatorului Ponta | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 25th, 2015 at 9:42

  […] O nouă minciună USLamistă: gazoductul Iași – Ungheni […]

 5. Plagiatorul Ponta își pune pilele, cunoștințele, relațiile (PCR-ul) să lupte cu frauda | A șaptea dimensiune says:

  martie 27th, 2016 at 15:18

  […] O nouă minciună USLamistă: gazoductul Iași – Ungheni […]

 6. Plagiatorul Ponta, ucigașul procurorilor competenți din România | A șaptea dimensiune says:

  iunie 17th, 2016 at 13:29

  […] O nouă minciună USLamistă: gazoductul Iași – Ungheni […]

Adauga un comentariu