Pijamale damă, diverse modele

sâmbătă, decembrie 17, 2022 8:13
Posted in category Diverse

Pijamale damaPoate cel mai comun produs vestimentar este pijamaua. A devenit parte din viaţa noastră, aproape că nu ne imaginăm viaţa fără pijamale. Tocmai de aceea, dacă eşti interesat/interesată, este bine să reţii că aici gasesti pijamale groase dama.

Dar şi pijamalele au o istorie, cu o evoluţie interesantă de-a lungul timpului. Fiind o piesă vestimentară purtată de toată lumea, indiferent de vârstă, sex sau religie, pijamaua este omniprezentă.

Primele pijamale au apărut în India, dar erau departe de conceptul întâlnit astăzi. Nu aveau forma corpului, ci erau largi, adică lejere, fiind strânse în jurul taliei cu un şnur sau un elastic.

Primele pijamale apar în Europa după anul 1800, fiind la început formate doar din pantaloni largi, realizaţi dintr-un material uşor, ce imitau pantalonii purtaţi de musulmani în anumite zone ale Indiei.

Pe atunci nu existau pijamale flansate de dama diverse modele, coloniştii britanici care au adus pijamalele în Europa limitându-se la copierea unor modele din ţinuta unei părţi a populaţiei Indiei, colonie britanică în acea perioadă istorică.

La început, pantalonii pijamalelor erau albi, fabricaţi din bumbac, iar la aceştia se adăugau bluze cu nasturi, fabricate tot dintr-un material uşor.

Pijamalele ajung să fie folosite pe scară largă în jurul anului 1870, atunci când apar şi pijamalele colorate, într-o varietate de culori pline.

Până în anul 1920, pijamalele erau văzute ca un produs vestimentar purtat şi în alte momente ale timpului, nu numai în timpul somnul şi odihnei. Şi era aşa deoarece, în lumea musulmană, de unde au fost importate pijamalele, această vestimentaţie era folosită mai tot timpul. De exemplu, în Imperiu Otoman bărbaţii foloseau pijamalele ca o îmbrăcăminte standard.

În 1920, femeile din Statele Unite au început să folosească pijamalele exclusiv în perioada somnului şi odihnei. Astfel, pijamalele au trecut de la stadiul de pantaloni largi şi bluze cu nasturi la costume ce luau forma corpului, modelele ulterioare căutând să pună în evidenţă silueta fetelor, multe dintre pijamale dorindu-se a da corpului femeii senzualitate. Aşa au apărut pijamale fără mâneci, cu umerii goi sau chiar cu pantaloni scurţi.

În prima jumătate a secolului douăzeci, pijamalele s-au transformat în haine confortabile de purtat prin casă, ieşind din zona somnului şi odihnei. Chiar dacă pe atunci nu exista bobomoda.ro, acolo unde putem comanda pijamale online, alegând dintr-o sumedenie de modele, care mai de care mai atrăgătoare, s-au încercat noi abordări în crearea pijamalelor, unele modele fiind folosite la plajă, în anii ’20-’30 ai secolului trecut.

În Asia zilelor noastre, în ţări precum Japonia sau China, pijamalele sunt purtate şi pe stradă, ziua, mai ales pijamalele tip salopetă. Acest trend a determinat creatorii de modă să introducă în circuit tot felul de modele de pijamale, inclusiv realizate din satin şi mătase.

Odată cu încălzirea locuinţelor, inclusiv a dormitoarelor, aspectul pijamalelor s-a diversificat atât de mult încât au apărut mii de modele, de la cele ce urmăresc doar latura practică a ţinutei vestimentare şi până la cele care pun accent pe senzualitate.

Astăzi, mai mult decât ieri, avem şansa să alegem modelul potrivit, în concordanţă cu gusturile şi nevoile noastre. Şi această alegere este doar la un click distanţă.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu