Trei locuri virtuale unde puteţi vedea şi descărca imagini din satelit de înaltă rezoluţie

marți, iulie 31, 2018 8:38
Posted in category IT

TerraLumea s-a schimbat radical odată cu revoluţia informaţională ce evoluează, sub ochii noştri, de câteva decenii. Astăzi, putem vedea din faţa unul calculator (unui dispozitiv – device -, în general) imagini din orice colţ al lumii, lucru de neimaginat în urmă cu nişte zeci de ani. Mai mult, putem vedea schimbările produse pe planeta noastră, putem admira peisaje şi ne putem întrista văzând, de exemplu, jaful din pădurile României, petrecut cu acordul mafioţilor din politică, în special al ciumei roşii. Aşadar, dacă doriţi să vedeţi şi să descărcaţi imagini din satelit la o rezoluţie înaltă, iată trei locuri virtuale unde o puteţi face.

  1. Earth Explorer este oferit de Serviciul Geologic al SUA. Aici, dacă eşti interesat de teritoriul Statelor Unite, ai o multitudine de informaţii (seturi de date) pe care le poţi vedea şi descărca. Dacă eşti dintr-o altă ţară, România de exemplu, nu ai atât de multe informaţii, dar ai imagini din satelit de înaltă rezoluţie, pe care le poţi vedea şi descărca. Am încercat câteva locuri şi vă pot spune că imaginea “coboară” suficient pentru a ne face o idee despre acel loc. Sunt şi nişte opţiuni ce pot fi introduse, dacă n-aţi chiulit la orle de limbă engleză şi geografie, plus nişte ore de matematică. Dacă nu vreţi să restrângeţi căutarea, vă puteţi juca acceptabil cu mouse-ul.
  2. Copernicus este, pentru cine nu ştie, cel mai amplu program din lume de obervare a Terrei, lansat de Agenţia Spaţială Europeană, finanţată de Comisia Europeană. Imaginale şi datele captate de sateliţii Sentinel sunt oferite gratuit, prin intermediul unui hub de acces deschis pe site. Trebuie să vă înregistrați pentru a descărca imaginile din satelit. Sunt şi aici mai multe opţiuni, pe care vă las plăcerea să le descoperiţi. Imaginile au chiar o rezoluţie mai înaltă decât cele oferite la prima opţiune.
  3. NASA Worldview este o aplicaţie care vă permite să căutați imagini din satelit, de înaltă rezoluție, aproape în timp real. Puteți utiliza funcțiile de pe site pentru a seta o cronologie și a descărca harta cu seturile sale de date care stau la baza acesteia. De asemenea, încercați Pământul pe timp de noapte, pentru a explora modul în care Pământul arată, după apusul soarelui cu lumini aprinse. Luați un instantaneu și descărcați imaginile pe desktop.

Evident, se mai pot folosi Google Earth şi Google Maps.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu