Vasile Blaga, un fals revoluționar

joi, mai 23, 2013 18:50
Posted in category Mass-media

Vasile BlagaDupă revoluția din Poliție, Vasile Blaga se întoarce la statutul de revoluționar

Polițienii s-au răsculat, au dat cu chipiele de asfaltul neted din fața Cotrocenilor, iar Băsescu s-a supărat. A renunțat la girofaruri și coloane oficiale, iar pe Vasile Blaga l-a tras, subtil, curentul de opinie. A urmat gestul firesc, demisia de onoare. Iar Blaga știe foarte bine cum stă treaba cu onoarea, dar mai ales cum stă treaba cu orice revoltă, răzmeriță sau revoluție, ce nu se poate încheia fără un cap retezat. Și alte multe capete ridicate, mai apoi, la rang de șefie. Pentru că fostul ministru Vasile Blaga, în caz că nu știați, e un “luptător remarcat” în ceea ce Ion Iliecu încă susține că a fost “revoluția din decembrie 1989”. Cu toate că, la vremea respectivă, Vasile Blaga era la Ștei, un fel de localitate de lângă Oradea, în postul de inginer, un șef mai mic la mina de uraniu de acolo. Și dormea.

Dacă nu ar fi fost senator și n-ar fi adunat ditamai purcoiul de avere în anii petrecuți în posturi de șef de mină, prefect, șef la vămilor, parlamentar sau ministru în diferite ministere, Vasile Blaga ar fi putut dormi liniștit, culcat cu urechea pe certificatul de revoluționar. Pentru că acesta-i conferă, lui și celorlalte câteva zeci de revoluționari ai patriei, un venit lunar de 1,1 salarii medii brute. Adică undeva către 2.000 de lei lunar. Pentru ca așa zice legea 341 din 2004 (președinte Ilici ‘KGB’ Iliescu, prim-ministru Adrinfractor ‘Bombonel’ Năstase – n.m.). Cei drept, banii ăștia îi primesc doar acei revoluționari care nu au un venit mai mare decât salariul mediu pe economie. Deci Blaga, cu veniturile sale de demnitar, nu primește. Și nici n-ar avea nevoie la drept vorbind. Doar în ultima sa declarație de avere, postată pe site-ul Senatului (se întâmpla în 2010 – n.m.), se găsesc niște zeci de conturi cu sute de mii de lei și zeci de mii de euroi, case și terenuri ori acțiuni la diferite societăți comerciale, a căror valoare nici măcar el nu o poate aprecia.

Calitatea asta de revoluționar, însă, nu-ți oferă doar un venit stabil, ci și alte beneficii, cum ar fi un teren intravilan, în suprafață de 500 mp, un teren extravilan de un hectar, gratuități la transport, tratamente și alte cele ori posibilitatea de a închiria sau concesiona, la prețuri modice, spații comerciale deținute de administrațiile publice. Deci, s-ar zice, e chiar bine să ai patalama de “luptător remarcat”. Iar Vasile Blaga s-a înfruptat, și el, din ambrozia revoluționarului.

În anul 2002, Vasile Blaga a primit teren de casă. Ca să-l doneze, chipurile. Totul în baza certificatului de revoluționar. Mai exact, așa cum se vede în răspunsul Primăriei Oradea, “conform Hotarârii Consiliului Local Oradea, nr. 217/2002 și a prevederilor Legii 42/1990, republicată, dl. Vasile Blaga a fost împroprietărit cu suprafața de 500 mp, teren intravilan situat în Oradea, strada Bajor Andor nr. 23”. În același răspuns al Primăriei Oradea, se mai zice că “așa cum rezultă din C.F. nr. 6078 Oradea, terenul sus-menționat a fost transmis cu titlu de donație doamnei Mihaela Eugenia-Liana, domiciliată în localitatea Șag, str. IV nr. 98, Timișoara”. Frumos, zicem noi. Și ilegal, mai zice legea. Atât cea veche, cât și cea din 2004. Pentru că, oricât de revoluționar ai fi fost și indiferent cât de tare te-ai remarcat în calitate de luptător, terenul respectiv nu-l primești decât dacă n-ai imobil proprietate personală. Adică terenul respectiv îl primești, chipurile, să-ți faci casă, în cazul în care n-ai unde sta. Așa cum se specifică în art. 5, punctul g) din lege, revoluționarul are dreptul la “atribuirea, în limita posibilităților, în proprietate și cu clauză de neînstrăinare timp de 10 ani de la data dobândirii, a 10.000 mp de teren în extravilan și 500 mp de teren intravilan – acesta din urmă pentru destinația de locuință, dacă nu a avut sau nu are în proprietate un alt spațiu locativ”.

Cu alte cuvinte, Vasile Blaga a încălcat legea de două ori dintr-o lovitură: prima dată că a primit terenul, deși nu avea dreptul la el, pentru că la momentul respectiv avea un apartament în proprietate, și mai apoi pentru că l-a donat, deși nu avea voie să-l înstrăineze timp de zece ani. Bine, veți zice, dar Blaga a vrut, de fapt și de drept, să facă o faptă bună, să ajute o familie nevoiașă. Numai că strada Bajor Andor mai este cunoscută în Oradea drept “strada vameșilor”, iar aici și-au tras căsuțe și vile mai mulți șefi și șefuleți de la Vamă, foști colegi și subalterni ai Buldogului. Deci decizia de a o împroprietări pe o nevoiașă cu teren intravilan taman acolo pare cel puțin curioasă. Mai apoi, din răspunsul Primăriei Oradea rezultă că nevoiașa respectivă se numește Mihaela Eugenia-Liana și locuiește în Șag, o localitate la marginea Timișoarei. Or, la adresa respectivă, strada IV nr. 98, se găsește un ditamai căsoi. Deci dacă astfel de case au nevoiașii pe care-i ajută Vasile Blaga încălcând legea, ne e și teamă să ne gândim cum arată casele sau conturile celor care nu se încadrează la categoria “nevoiași”. Acesta este “eroul revoluționar” Vasile Blaga, cel care, în zilele revoluției, dormea la căldurică, în apartamentul său din Ștei. (Academia Cațavencu, 2010)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

9 Responses to “Vasile Blaga, un fals revoluționar”

 1. Catalin says:

  mai 23rd, 2013 at 19:44

  Sunt multi falsi revolutionari, handicapati mental sau fizic doar pentru ca munca pentru ei este un tabu.

 2. FSN-ul lui IliciKGB și foarfeca românească | A șaptea dimensiune says:

  februarie 25th, 2015 at 16:27

  […] Vasile Blaga, un fals revoluționar […]

 3. Popor idiot, caut politicieni de același calibru | A șaptea dimensiune says:

  februarie 26th, 2015 at 16:08

  […] Vasile Blaga, un fals revoluționar […]

 4. Minciunile Revoluției: Generalul Milea, un criminal ridicat la rangul de erou (I) | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 28th, 2015 at 20:29

  […] Vasile Blaga, un fals revoluționar […]

 5. Minciunile Revoluției: Generalul Milea, un criminal ridicat la rangul de erou (II) | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 30th, 2015 at 15:21

  […] Vasile Blaga, un fals revoluționar […]

 6. România, o țară guvernată de hoți | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 10th, 2016 at 16:52

  […] Vasile Blaga, un fals revoluționar […]

 7. Tătarii și urâții fac legea în mediul online | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 10th, 2016 at 17:21

  […] Vasile Blaga, un fals revoluționar […]

 8. Gunoaiele justiției române | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 10th, 2016 at 18:36

  […] Vasile Blaga, un fals revoluționar […]

Adauga un comentariu