Veteranii de război în timpul ciumei roşii: şi decoraţi, şi cu banii luaţi

miercuri, aprilie 15, 2020 17:05

Ilie NastaseVeteranii de război au participat (era 2004 – n.m.) la o promoţie specială a guvernului României, condus de Adrian Năstase. Veteranii, cu cel puţin o decoraţie de război, de parcă aia era capac de bere, capac de cutie de margarină sau loz necâştigător, trebuiau să se prezinte la direcţia cadastru a primăriei de care aparţineau. Astfel se înscriau în cursa pentru dobândirea despăgubirilor pentru un hectar de pământ intravilan.

Veteranii noştri, şchiopi, cu un plămân bulit, cu degetele degerate, cu schije prin mâini, cu tije prin picioare, au mers entuziaşti la această promoţie generată de către Legea 44 a regimului Constantinescu, transformată în Hotărâre de Guvern Năstase 1217 din 2003. Constantinescu le promitea băieţilor, ce au fost fraieri de curajoşi cu vieţile lor, un hectar de pământ. Năstase a mutat gândul de la pământ pe ceea ce ştie el să mânuiască cel mai bine: banii.

Şi aşa, hectarul lui Ţapu s-a făcut ochiul diavolului lui Bombonel. Hotărârea gecii cu două feţe, Adrian Năstase, a venit în octombrie 2003. Şi a devenit valabilă ca promoţie iarnă-primăvară între 5 ianuarie şi 31 martie, fără nici un anunţ de publicitate, fără nimic. Cum veteranii cu decoraţii, oameni de la 70 de ani în sus, au ieşit de la hibernare prin parcuri după 1 martie, când s-a înmuiat gerul, normal că s-au grăbit în zadar.

Până şi-au primit pensia, până şi-au trecut prin notar adevărul că au fost decoraţi de regi, Antoneşti şi alte arătări, a zburat timpul. La primăria sectorului 3, unei Virtuţi Militare şi unei Stele a României, adică unora care se plimbau în prima linie de dragul ţării pe care urma Adrian Năstase s-o jefuiască, li s-a spus: “V-aţi grăbit prea târziu!”. La fel a fost pe întreg teritoriul ţării.

Ce nu făcuseră gerurile Siberiei au reuşit în câteva zile funcţionarii: să distrugă moralul armatei de decoraţi. Ce să mai spunem despre familia Marcovici din Târgu Mureş? Bărbatul familiei avea: Ordinul Coroana Română cu spadă în grad de cavaler cu panglică de virtutea militară şi o Stea a României în grad de cavaler cu panglică de virtutea militară. Bărbatul familiei Marcovici a murit în 1983. Ce credeţi că spune obraznic legea lui Năstase: “Bă, moştenitorilor, dacă nu v-a lăsat cererea pentru despăgubirile astea mortul, nu vă dau nici un ban”.

Bre, veteranilor, lui Adrian Năstase să nu-i explicaţi ce-i aia sa stai sapte-n spate ca să rezişti gerurilor din Siberia. El ştie ce înseamnă să haleşti balegi prăjite şi să bei ploaie din bălţi? Ştie. În fiecare week-end, la Cornu, se află în mijlocul adevărurilor clocotitoare ale vieţii, în mijlocul maselor populare de girafe şi unicorni ce îi dau ouă la două sute de mii de dolari bucata. (“Academia Caţavencu”, nr. 646/2004)

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu