O noua teorie privind construcţia piramidelor

miercuri, septembrie 3, 2014 15:33
Posted in category Puţină fizică

Piramidele din EgiptAdmirate de-a lungul și de-a latul timpului, piramidele din Egipt au stârnit întrebări și controverse. Întrebarea cea mai importantă a fost și este “Prin ce procedee tehnice au fost construite piramidele?”.

Pentru construcția Marii Piramide din Giza, se presupune că au fost necesare aproximativ 5,9 milioane tone de piatră. Adică a fost nevoie de aproximativ 800 tone de piatră pe zi, piatră ce a fost adusă din carierele de piatră situate la aproximativ 2 km de locul construcției piramidei. Unele teorii afirmă că blocurile de piatră au fost aduse cu sănii speciale, prin glisarea acestora pe un sol umezit în prealabil.

Dr. Joseph West, de la Indiana State University, a avansat o nouă teorie cu privire la aducerea blocurilor de piatră. Astfel, contructorii au legat trei bârne rotunde din lemn pe fiecare față a blocului de piatră (vedeți imaginea de mai jos), transformând prisma pătrată dreaptă într-o prismă dodecagonală dreaptă, care putea fi mutată mai ușor prin rostogolire decât prin împingere (tragere).

S-a constatat că un bloc de piatră transformat în prismă dodecagonală (dodecagon = poligon cu 12 laturi) dreaptă poate fi mișcat pe sol prin rostogolire cu un coeficient dinamic de frecare de 0,2 în timp ce coeficientul de frecare prin tragere (împingere) este de 0,3. Diferența este semnificativă. S-a mai calculat că diametrul tijelor de lemn folosite este de 30 cm, similare fiind cu cele folosite ca piloni pe navele care circulau pe Nil.

Se presupune că un bloc de piatră de 2,5 tone era rostogolit de 50 de oameni, aceștia trăgând frânghiile înfășurate în jurul blocului de piatră, cu o viteză de 0,5 m/s. În acest fel, forța necesară pentru rostogolirea blocului de piatră fiind de doar 15% din greutatea blocului de piatră. Eficacitatea se bazează pe faptul că structura formează un fel de scripete (sper că nu ați chiulit la orele de fizică).

În comparație cu teoria propusă de Dick Parry, conform căreia blocurile de piatră a fost inițial cilindrice și au fost rostogolite, ipoteza propusă de Dr. Joseph West pare mai aproape de adevăr.

Constructia piramidelor

Sursa

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

5 Responses to “O noua teorie privind construcţia piramidelor”

  1. Ioan Ionuț says:

    octombrie 24th, 2014 at 21:53

    Blocurile de piatra se mai puteau transporta si altfel:
    Siti cum arata un rulment pe ace? Un inel exterior si unul interior intre care se afla pachetul de ace. Acum ne imaginam ambele inele sectionate si apoi indreptate liniar. Obtinem un rulment pe ace liniar, daaa? 
    Sa ne imaginam acum ca inelul exterior e inlocuit cu o suprafata de rulare formata din grinzi asezate pe nisip iar acele niste cilindri de lemn. Corespunzator inelului interior avem blocul de piatra finisat care va fi trransportat pri impingere sau tractiune cu un randament fizic mult mai bun decat la metodele prezentate.

  2. A fost creat plasticul ce se descompune în aer liber în doar trei ore | A șaptea dimensiune says:

    noiembrie 21st, 2014 at 19:35

    […] O noua teorie privind constructia piramidelor […]

  3. S-a creat prima retea de calculatoare ce reproduce procesele din creierul primatelor | A șaptea dimensiune says:

    mai 24th, 2015 at 18:28

    […] O noua teorie privind constructia piramidelor […]

  4. Vederi panoramice spectaculoase din avioanele viitorului | A șaptea dimensiune says:

    iulie 17th, 2015 at 7:48

    […] O noua teorie privind constructia piramidelor […]

  5. NASA intenționează să trimită oameni deasupra planetei Venus, într-un oraș „plutitor” | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 11th, 2015 at 22:07

    […] O noua teorie privind constructia piramidelor […]

Adauga un comentariu