S-a creat prima reţea de calculatoare ce reproduce procesele din creierul primatelor

sâmbătă, decembrie 27, 2014 12:29
Posted in category Educatie

Procesele din creierul primatelorDupă 40 de ani de încercări, oamenii de știință au reușit să creeze prima rețea de calculatoare capabilă să recunoască obiectele, așa cum se întâmplă în creierul primatelor. Implicațiile reușitei sunt majore: de la dezvoltarea de terapii pentru tratarea deficiențelor de vedere și până la îmbunătățirea inteligenței artificiale. Această rețea “neuronală” de calculatoare poate fi un pas important în înțelegerea altor procese neuronale, cum ar fi înțelegerea mecanismului vorbirii.

Pentru primate, informațiile vizuale trec prin nervul optic, acesta le trimite la cortexul vizual, apoi ajung la cortexul inferotemporal. Dincolo de acest punct, prelucrarea depinde de tipul de stimul. Pentru a modela acest proces, s-au creat straturi de programe, fiecare din ele efectuând analize simple ale obiectului, până când acesta este identificat. Au fost luate în considerare locatia obiectului și mișcarea acestuia, pentru o identificare mai eficientă.

Fiecare element individual al unui obiect poate fi redat printr-o expresie matematică simplă. Prin combinarea de mii și milioane de asemenea expresii se obține o reprezentare precisă a obiectelor. Hotărâtor în acest sens s-au dovedit a fi progresele puterii de calcul pentru calculatoarele de azi.

Așa cum creierul unui animal trebuie instruit pentru a identifica anumite obiecte, asa și această rețea ‘neuronală” de calculatoare identifică tot mai bine obiectele în urma acumulării unor experiențe anterioare.

Poate cel mai important aspect al descoperirii este analiza proceselor din interiorul rețelei, pentru a înțelege și mai bine procesele din creierul primatelor. (Sursa)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “S-a creat prima reţea de calculatoare ce reproduce procesele din creierul primatelor”

 1. StrugaruI says:

  decembrie 27th, 2014 at 16:50

  Oamenii au pășit pe lună de foarte mult timp (45 de ani) și încă din acele timpuri oamenii caută diverse lucruri, diverse descoperiri (majoritatea inutile) ca și cel de mai sus, descris de tine. Să ne gândim că pe acest pământ sunt încă triburi care nu au descoperit focul, sunt țări unde este foamete, sunt războaie etc.

  De ce am investi banii pentru aceste descoperiri? De ce se fac diverse experimente, în urma cărora de obicei oamenii suferă cele mai mult? 
  De ce nu fac descoperiri în domeniu medicinei? De ce nu găsesc un leac pentru acest cancer care face ravagii la nivel mondial? De ce nu sunt preocupați cum să valorifice fiecare metru pătrat de pământ pentru a nu se mai utiliza diverse E-uri în alimentație? Pentru a nu mai fi probleme cu mâncarea?

  Sunt prea ocupați pentru aceste malefice prostii(altfel nu le pot spune) pe care ei le cred și mai grav, cu orice preț manipulează omenirea; 

 2. Cornel Căruntu says:

  decembrie 27th, 2014 at 18:39

  Bai, nea Strugaru’, din asemenea „prostii” au aparut medicamentele, dupa care plangi matale. Se pare ca ai citit articolul pe diagonala. De exemplu, nea Strugaru’, stii de ce, in Romania, pamantul este lasat in paragina (nu este valorificat fiecare metru patrat, cum spui matale)? Din cauza lenei, nea Strugaru’, nu pentru ca cineva ne manipuleaza. In rest, e ca la strung, unii trag din greu sa mai descopere ceva, iar altii sunt cu barfa pe la tembelizor.

 3. O ipoteza interesanta despre Univers, viata, moarte | A șaptea dimensiune says:

  martie 18th, 2015 at 21:08

  […] S-a creat prima retea de calculatoare ce reproduce procesele din creierul primatelor […]

 4. Povestile nemuritoare ale Matematicii (I) | A șaptea dimensiune says:

  mai 24th, 2015 at 18:34

  […] S-a creat prima retea de calculatoare ce reproduce procesele din creierul primatelor […]

 5. 10 actori homosexuali | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 14th, 2015 at 8:13

  […] S-a creat prima retea de calculatoare ce reproduce procesele din creierul primatelor […]

 6. A aparut primul hotel cu angajati roboti | A șaptea dimensiune says:

  mai 21st, 2016 at 10:24

  […] S-a creat prima retea de calculatoare ce reproduce procesele din creierul primatelor […]

 7. Cele mai importante 10 descoperiri stiintifice din 2014 | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 5th, 2016 at 20:45

  […] S-a creat prima retea de calculatoare ce reproduce procesele din creierul primatelor […]

Adauga un comentariu