A fost creat plasticul ce se descompune în aer liber în doar trei ore

vineri, noiembrie 21, 2014 19:35
Posted in category Educatie

PlasticPlasticul este un produs extrem de răspândit în zilele noastre, fiind folosit în multe domenii, de la fabricarea produselor electronice la construcția mașinilor de tot felul. Dar, în același timp, este și un dezastru ecologic. Un deșeu din plastic se descompune extrem de încet în aer liber (în sute de ani), iar prin ardere sau topire produce emisii toxice în aer. Așadar, avem o mare problemă ecologică atunci când vine vorba de plasticul de fiecare zi. Dar în toate aceste previziuni ecologice sumbre a apărut și o rază de speranță.

Oamenii de știință de la North Dakota State University au reușit să creeze materiale plastice care nu persistă în mediul înconjurător. Este vorba de un plastic ce se descompune la expunerea la lumină. Remarcabil este faptul că acest plastic se descompune complet în doar 3 ore.

Pentru a fabrica acest material, oamenii de știință au folosit o soluție compusă din molecule derivate din fructoză, un zahar simplu găsit în fructe, și molecule care absorb lumina (numite phototriggers). Prin încălzirea și apoi răcirea acestui amestec a fost creat plasticul ce poate fi o minune ecologică.

Mai mult, după descompunere, părțile sale componente se pot recicla și reutiliza. Exită o singură problemă: durabilitatea materialului plastic respectiv. Se lucrează încă la perfecționarea proprietăților acestui produs. Oricum, este un început pentru crearea unor produse ecologice, de care avem atâta nevoie.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “A fost creat plasticul ce se descompune în aer liber în doar trei ore”

 1. S-a creat prima retea de calculatoare ce reproduce procesele din creierul primatelor | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2014 at 12:29

  […] A fost creat plasticul ce se descompune în aer liber în doar trei ore […]

 2. NASA intenționează să trimită oameni deasupra planetei Venus, într-un oraș „plutitor” | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 11th, 2015 at 22:07

  […] A fost creat plasticul ce se descompune în aer liber în doar trei ore […]

 3. Top 5, filme romantice despre Crăciun | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 5th, 2016 at 8:15

  […] A fost creat plasticul ce se descompune în aer liber în doar trei ore […]

Adauga un comentariu