Ce mai făceau prietenii ciumei roşii, ierarhii ortodocşi, prin anii 2000 (XVI)

duminică, ianuarie 13, 2019 12:18
Posted in category Mass-media

Patrirahul BORPopimea i-a învineţit lui Teofan ochiu’ dracului

Ierarh şcolit la Institutul Ortodox Saint-Serge din Paris, subordonat Patriarhiei de la Moscova, IPS Teofan, mitropolitul Olteniei, a vrut să dea un aer triumfalist şedinţei aniversare organizate la 7 noiembrie 2002 cu preoţii din Protoieria Craiova Sud. Doar că în timpul şedinţei a vut loc un incident mai puţin obişnuit pentru cei învăţaţi cu aprobările docile, urmate de aplauze, urale şi scandarea “Aaa-lee-luuui!”.

Despre ce-i vorba: imediat ce Teofan a isprăvit de prezentat chintala de realizări şi chiar înainte de a deschide o nouă perioadă de îndepliniri cu îndemnul “Să facem totul. A-aa-min!”, popa Flavian Dincă, dintr-o parohie rurală, l-a întrebat pe ÎPS-ist ce face el cu cotele strânse din banii pe care-i primesc de la stat sub formă de salar. Fiindcă banii se fac mai greu la ţară, la el, unde nu toată popimea are vilele şi maşinile ce slujesc la cele sfinte alături de reprezentanţii Arhiepiscopiei. ÎPS Teofan s-a bâlbâit la răspuns şi a încercat să bage o rugăciune de calmare a spiritelor – însă nu a reuşit decât să provoace o mică revoltă de sutană şi catifea, ale cărei revendicări au fost: încetarea strângerii acestor cote înrobitoare; restructurarea personalului exagerat de numeros, al Arhiepiscopiei Craiovei, plătit din banii strânşi de al popime; sistarea practicării vânzării calendarelor bisericeşti către parohii la preţuri de 4 ori mai mari decât cele reale şi ce perceperea anticipată a banilor. Revolta s-a lăsat bineînţeles cu bătaie, Teofan invitându-i pe toţi să bată nişte mătănii pentru alungarea gândurilor rele.

Popimea craioveană face buget-jumping

Minune! La aceeaşi Arhiepiscopie Craiova au început să lăcrimeze bilanţurile contabile. Consilierul patriarhal Ieremia a făcut câteva verificări care au scos din întuneric găurile din buget, la articolul Medicamente, şi din activitatea economică a sectorului Diaconia. Greu de spus ce face ÎPS Teofan cu atâtea medicamente, dar e limpede, din cercetările consilierului patriarhal, că s-a cheltuit exagerat pe acest procedeu de vindecare a suferinţelor popeşti – cu atât mai mult cu cât la ultima rectificare de buget (era anul 2002 – n.m.) s-a dat indicaţia să se facă economii şi să se mai apeleze şi la acatiste, nu doar la farmacii. În plus, singura boală cu care a fost depistat Teofan e boala pe verificări, care ultima dată a avut ca simptome înfierarea consilierului Ieremia şi demiterea lui. (“Academia Caţavencu”, nr. 572/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Ce mai făceau prietenii ciumei roşii, ierarhii ortodocşi, prin anii 2000 (XVI)”

  1. Un episod din jaful pădurilor româneşti: mitropolitul Olteniei a jefuit câteva mii de hectare de pădure | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 24th, 2019 at 12:22

    […] Ce mai făceau prietenii ciumei roşii, ierarhii ortodocşi, prin anii 2000 (XVI) […]

  2. Ce mai făceau prietenii ciumei roşii, ierarhii ortodocşi, prin anii 2000 (XVII) | A șaptea dimensiune says:

    februarie 3rd, 2019 at 11:39

    […] Ce mai făceau prietenii ciumei roşii, ierarhii ortodocşi, prin anii 2000 (XVI) […]

Adauga un comentariu