Cum a ajuns, totuşi, Papa Ioan Paul al II-lea în România, în 1999

miercuri, ianuarie 2, 2019 19:11
Posted in category Mass-media

ReligieÎn 1999, s-au întâmplat, în România, două evenimente importante: eclipsa totală de soare şi vizita Papei Ioan Paul al II-lea.

Dacă la eclipsă Patriarhul Teoctist nu avea cum să se opună, căci e destul de greu să ajungi pe Lună cu buldozerul, la vizita în România a Papei, Preafericitul Teoctist s-a opus până când un premier cu ghiul (este vorba de fostul premier al României, Radu Vasile – n.m.) i-a desenat cu unghia de la degetul mic cum va arăta Catedrala Neamului prost, pe care Teoctist şi-o dorea atât de mult.

Săptămâna trecută (la începutul lui septembrie 2002 – n.m.) a fost rândul lui Teoctist să se ducă în vizită la Papă şi să vorbească în faţa a câteva sute de mii de pelerini, care numai pentru Teoctist nu bătuseră ei drumul până în Piaţa San Pietro din Vatican. Desigur, nu se poate spune, doar de dragul unei comparaţii, că, pe lângă Papă, Teoctist ar fi un Pepe sau un Fuego care ar cânta în deschidere la Rolling Stones sau la Pink Floyd.

Ce se poate spune, însă, este întrebarea care, în aceste condiţii, ar suna cam aşa: când a fost mai mare tupeul lui Teoctist – când a refuzat să-l invite pe Papă în România, când a acceptat, pentru 30 de arginţi, să-l invite totuşi pe Papă sau când a vorbit la Vatican despre “întâlnirea de neuitat de la Bucureşti”?

Dincolo de preafericitul tupeu ortodox, pe care îl lăsăm în plata Domnului, nu putem să nu ne bucurăm pentru Teoctist, care nu a avut atâţia fani la nicio sfinţire de sereleuri sau sedii de partide câţi a avut în Piaţa San Pietro, Papa. (“Academia Caţavencu”, nr. 567/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Cum a ajuns, totuşi, Papa Ioan Paul al II-lea în România, în 1999”

  1. Ce mai făceau prietenii ciumei roşii, ierarhii ortodocşi, prin anii 2000 (XVI) | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 29th, 2019 at 11:13

    […] Cum a ajuns, totuşi, Papa Ioan Paul al II-lea în România, în 1999 […]

Adauga un comentariu