Cine este Ion Cristoiu, activistul comunist care ne da azi lectii de democratie

marți, februarie 13, 2018 19:51
Posted in category Literatura

Ion CristoiuDe la Găgeşti la Bârca, ne rânjeşte Dej cu hârca

Prin 1999, Ion Cristoiu, baronul roşu al presei româneşti, fostul mic activist din ograda lui Nicu Ceauşescu, a hotărât că patruzeci şi ceva de ani de comunism nu sunt de ajuns, aşa că ne-a aruncat în obraz cu produsul cel mai abject al stalinismului, poetul Mihai Beniuc (1907 – 1988). Obiectul despre care credea Cristoiu că avem nevoie are un nume: “Sub patru dictaturi. Memorii. 1940 – 1999” (sîc!) şi a apărut, evident, la editura “Ion Cristoiu”.

Faptul că Beniuc a publicat în 1959 un roman, în parte autobiografic (“Pe muche de cuţit”) în care îl pune la zid pe poetul (un duşman al poporului, pe vremea aia) Lucian Blaga, hai să zicem că nu mai contează. Numai că Beniuc, “unul din marii noştri poeţi naţionalişti” (citat din Cristoiu), este cel care a introdus cultul personalităţii, în literatura română. În 1951 a publicat la “ESPLA”, într-un tiraj de 10.000 + 100 exemplare, volumul “Cântec pentru tovarăşul Ghe. Gheorghiu-Dej”. Cităm: “Acela-i însuşi Gheorghiu-Dej (…) / E muncitor, pe cât se spune, / Dar când începe să vorbească, / Te’ ntrebi la ce’ nvăţaşi în şcoală / Atâta carte franţuzească?” Ne întrebăm şi noi, ca Beniuc, de ce dracu’ a mai fost Ion Cristoiu la şcoală? (“Academia Caţavencu”, nr. 412/1999)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Cine este Ion Cristoiu, activistul comunist care ne da azi lectii de democratie”

  1. Eugen Simion, pupincuristul KGB-istului criminal Ion Iliescu | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 13th, 2019 at 15:21

    […] Cine este Ion Cristoiu, activistul comunist care ne da azi lectii de democratie […]

Adauga un comentariu