Drumul spre libertate a fost lung

sâmbătă, martie 30, 2019 15:14

LibertateaVoltaire: “Libertatea este sănătatea sufletului.”

Doar fiind liberi oamenii sunt fericiţi. Doar libertatea este temelia unei vieţi împlinite. Numai într-o ţară liberă te poţi bucura de frumuseţea vieţii.

Doar că n-a fost dintotdeauna aşa. De-a lungul istoriei au existat minţi înguste, chiar tirani diabolici, ce au încercat să-i pună pe oameni în lanţuri.

Pentru dictatori şi regimurile dictatoriale, cel mai mare duşman al libertăţii este cunoaşterea. Accesul la informaţii este vital pentru noţiunea de libertate. De exemplu, cea mai recentă dictatură din România, dictatura comunistă, folosea cenzura pentru a-i împiedica pe oameni să aibă acces la informaţii. Ceea nu au realizat bolşevicii criminali, veniţi pe tancurile sovietice, a fost, în 1989, adevărul elementar conform căruia nu poţi opri dorinţa de libertate a unui popor.

Legat de cenzura din România, am găsit câteva informaţii interesante despre ce cărţi erau interzise într-o perioadă în care România nu era comunistă, ci abia ieşită din Evul Mediu întunecat. Iată şi textul preluat din “Academia Caţavencu” (nr. 596/2003).

Toată lumea ştie cât rău a făcut cenzura pe vremea comuniştilor. Numai că nu comuniştii au inventat cenzura, ei au transformat-o în ideologie şi în instrument de apărare împotriva aşa-zişilor duşmani de clasă. Sunt însă cunoscute nenumărate cazuri de scriitori interzişi în ţări cu o veche tradiţie democratică: Joyce în Anglia, Miller în SUA, ca să dau numai două exemple celebre.

Iată şi o scurtă listă cu cărţile interzise elevilor români în 1934. Cărţile în cauză erau considerate imorale şi li se interzicea elevilor să le citească şi profesorilor să pomenească de ele. Erau interzişi:

  • Camil Petrescu cu Patul lui Procust;
  • Gib Mihăescu cu Rusoaica; Arghezi cu Icoane de lemn, Tablete din ţara de Kuty şi Poarta Neagră (Cimitirul Buna vestire va apărea abia în 1936);
  • Ionel Teodoreanu cu La Medeleni, vol. II şi III, Fata din Zlataust şi Bal Mascat;
  • George Călinescu cu Cartea Nunţii
  • Mircea Eliade cu Întoarcerea din rai

Vă daţi seama că elevii se întreceau să citească tocmai cărţile astea.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu