Examen

miercuri, iulie 31, 2019 11:49
Posted in category Educatie, Justitie

Examen, filmExamen (2003); regia: Titus Muntean; cu: Gheorghe Dinică, Clara Voda, Marius Stănescu etc.

Doi studenţi fac un film despre cazul unui taximetrist condamnat pe timpul comunismului la 25 de ani de închisoare pe motiv că partidul a cerut un ţap ispăşitor în cazul unui criminal în serie ce violează şi ucide, printre altele, o blondă din Sibiu, venită prin Bucureşti, jucată onorabil de către Alexandra Mutu.

Părinţii taximetristului se sinucid, soţia este bătută de Securitate şi forţată să semneze împotriva lui. Este un film despre infernul comunist, cu Gheorghe Dinică aşa cum ne-am obişnuit, adică foarte bun, în care un popor trist suportă cu stoicism vitregiile istoriei.

Şi dacă tot suntem într-o perioadă în care se discută foarte mult despre justiţie, acest film este încă o dovadă a faptului că

fără justiţie nu există memorie – nu te ocupi de trecut, n-ai prezent.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu