Filme vechi, dar bune

sâmbătă, ianuarie 27, 2018 19:36
Posted in category Educatie

Marele LebowskiDacă tot este week-end şi, probabil, avem ceva mai mult timp liber, vă propun un film pentru oameni inteligenţi, un film cu mult peste filmele de doi bani pe care le difuzează, cu rare excepţii, televiziunile din România. Corectitudinea politică şi politica incorectă, Vietnamul şi Irakul, primul amendament din Constituţie şi autostrada 66, drogurile şi homosexualitatea, dragostea şi sexul, bărbaţii adevăraţi şi femeile fatale, fascismul şi comunismul, evreii şi chinezii, şomerii şi miliardarii, porno-star-system şi fuck the System, coşmarul psihanalitic şi the american dream – iată un incomplet inventar al temelor pe care fraţii Coen le iau binişor în balon în filmul Marele Lebowski de prin 1998 (regia: Joel Coen; scenariul: Joel & Ethan Coen; cu: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, John Turturro etc.).

Povestea păţaniilor campionului de popice Dude Lebowski (Dude = mai pe româneşte, Sula Calului) este un pretext numa’ bun pentru a zgârma pojghiţa mitologiilor americăneşti. Construind impecabil un story cu reţetă garantată (aventuri, intrigi poliţiste, urmăriri, o târ’ de bătaie, oleacă de sex), autorii reuşesc – cu inteligenţă cât cuprinde şi umor cât încape – să deconstruiască, pentru a repovesti la sfârşitul anilor 1990, un simpatic mit, pe care adeseori, din comoditate, preferăm să-l numim, banal de simplu, America.

Pe partea ailaltă, filmic, realizatorii construiesc o poveste simplă şi frumoasă, complicată – din raţiuni strict umoristice – doar de o savuroasă paradă de citate cinematografice, mergând de la “Stan şi Bran – vânzători de brad” şi ajungând pănă la “Superman”, “Apocalipsul, acum” sau “Tăcerea mieilor” (toate filme ce au marcat istoria cinematografiei americane).

O poveste scrisă în spiritul erei postmoderne, o poveste în care cei răi şi puternici sunt învinşi (da’ nu chiar de tot), iar cei buni şi slabi triumfă (da’ parcă nu de-a binelea), una peste alta, până la “The End”, o poveste, pur şi simplu, de-a dreptul fermecătoare. Dude Lebowski este un soi de Forrest Gump cu faţă ceva mai normală. Pe bune, moşilor, merită văzut.

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu