Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri

luni, februarie 4, 2013 20:38

USLFrankfurter Allgemeine Zeitung: FRICA ce DOMNEŞTE în ROMÂNIA şi LINŞAJUL MEDIATIC de dinaintea alegerilor parlamentare

Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung comentează, într-un amplu articol publicat, luni, campania electorală de dinaintea alegerilor parlamentarea din 9 decembrie, despre linşajul mediatic al trustului Intact, dar şi despre frica în care trăiesc românii.

„Linşajul mediatic din România”, titrează FAZ: „Înainte de alegerile parlamentare din România, mass-media a început o campanie de proporţii groteşti împotriva investigatorilor anticorupţie şi a avocaţilor îndependenţi”.

Autorul articolului, Karl-Peter Schwarz, cunoscut deja publicului din România pentru materialele sale despre ţara noastră, subliniază că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) din România este una dintre instituţiile statului de drept angajate în lupta împotriva corupţiei.

„Este parte a datoriilor celor care lucrează în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate să verifice averile politicienilor, să raporteze stările de incompatibilitate în care se află aceştia, precum şi conflictele de interese. Din anul 2008 şi până în prezent, datorită ANI au fost date 5.000 de sancţiuni administrative şi 322 de înfiinţări în faţa procurorilor. Au fost investigaţi şapte miniştri în funcţie, doi secretari de stat, 11 senatori, 82 de primari şi adjuncţii lor şi 240 de deputaţi la nivel naţional”, potrivit FAZ.

Din „cauza” rezultatelor sale, ANI nu este o instituţie nici populară şi nici plăcută de către clasa politică din România, continuă Karl-Peter Schwarz: „Parlamentul de la Bucureşti a încercat, de nenumărate ori, să limiteze puterile ANI şi să reducă bugetul instituţiei. Însă fără succes”.

„Horia Georgescu, în vârstă de 35 de ani, este preşedintele ANI. De câţiva ani încoace, este expus atacurilor. Iar şi iar, ANI este acuzată că face jocuri politice. Campania media dusă împotriva ANI, a lui Georgescu şi a familiei sale de către Grupul Intact, al lui Dan Voiculescu, fost colaborator al Securităţii, este una fără precedent: un linşaj mediatic. Totul a început de la postul Antena 3, care l-a acuzat pe şeful ANI că şi-a cumpărat această funcţie cu suma de 18.000 de euro. Părinţii lui Horia Georgescu sunt antreprenori în Braşov, iar situaţia financiară bună a familiei sale a fost folosită de Voiculescu ca pretext să-l acuze că s-a îmbogăţit în mod ilegal”, se mai arată în articolul din cotidianul german.

FAZ aminteşte că, la mijlocul lunii noiembrie, Agenţia Naţională de Integritate a adus acuzaţii grave la adresa a patru demnitari ai Cabinetului Ponta. Este vorba despre trei miniştri şi de secretarul adjunct al Guvernului, între timp, demis din funcţie.

Despre Dan Mihalache, jurnalistul neamţ Karl-Peter Schwarz scrie că era „mâna dreaptă a preşedintelui Senatului şi a Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, printre iniţiatorii acţiunii de suspendare a şefului statului, care a ocupat şi funcţia de preşedinte interimar al României”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung trece în revistă tot ce pătimeşte Horia Georgescu de ceva vreme: casa familiei sale este permanent supravegeată de către jurnalişti ai Antenei 3, iar Crin Antonescu, prezent la emisiunile postului TV patronat de Voiculescu, îl atacă necontenit pe şeful ANI.

Horia Georgescu a explicat că nu are prieteni din rândul politicienilor pentru că funcţia nu-i permite să se afle în relaţii apropiate cu cei din clasa politică tocmai pentru ca ANI este percepută drept instrument al lui Traian Băsescu, care susţine atât Agenţia Naţională de Integritate, cât şi pe şeful ei.

Nu doar Horia Georgescu este suspus atacurilor mediatice din România, ci şi alţii, printre care şi unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale a României, Iulia Motoc. Despre ea, cei de la Antena 3 au spus că este „bolnavă mintal”. Nici judecătorul Cristi Dănileţ nu a scăpat: el a fost acuzat de „pedofilie” pe baza unei fotografii în care apare cu fiica sa, potrivit FAZ.

Jurnalistul german nu-l uită nici pe fostul director al Institului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, care şi-a dat demisia din cauza controlului pe care USL îl vrea asupra tuturor instituţiilor statului: „Horia Roman Patapievici, unul dintre cei mai proeminenţi intelectuali ai ţării, este şomer de mai multe luni. Patapievici locuieşte într-un apartament de două camere de la marginea Bucureştiului, într-un bloc în care vecinii se uită la Antena 3 şi refuză să-l mai salute”.

Patapievici a explicat, pentru FAZ, că ura pe care o promovează cei de la Antena 3 îi aduce aminte de ceea ce trăia Germania în anii ’30: „Cum aş putea să mă apăr? Să ma duc la televizor şi să spun că nu sunt un pornograf sau un duşman al poporului?”.

Concluzia lui Karl Peter Schwarz este că în România domneşte frică: „Pe de-o parte, teroarea psihică, şi, pe de altă parte, demagogia socială şi promisiunile populiste, nu-şi ratează obiectivul într-o ţară în care 60% din populaţie trăieşte din banii publici”.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri”

 1. Deutsche Welle: România USL-istă, o pată de rușine pe harta Europei | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 20:49

  […] Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri […]

 2. Mincinoșii din USL făcuți de rahat în Occident | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 21st, 2015 at 9:18

  […] Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri […]

 3. USLamiștii, ucigașii dreptății în România | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 21st, 2015 at 21:20

  […] Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri […]

 4. Cum au distrus PSD-istii invatamantul din Romania | A șaptea dimensiune says:

  februarie 9th, 2016 at 19:38

  […] Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri […]

 5. Cât de liberă economic este România | A șaptea dimensiune says:

  iulie 10th, 2016 at 8:05

  […] Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri […]

 6. ActiveWatch: Antena 3 își dezinformează cu bună știință publicul | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 26th, 2016 at 20:36

  […] Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri […]

Adauga un comentariu