Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație

miercuri, ianuarie 9, 2013 19:35

Victor PontaÎnvingător detaşat în alegerile parlamentare de duminică, premierul român Victor Ponta a dat asigurări că va micşora taxele şi că va amenda Constituţia. Declaraţiile sale sunt însă veşti proaste pentru economie şi democraţie şi, tocmai din acest motiv, rezultatul alegerilor de acum două zile din România ar putea avea efecte la nivelul UE şi al NATO, scrie publicaţia Der Spiegel într-o analiză în care preia comentarii din restul presei germane.

Dacă un învingător într-un scrutin anunţă că doreşte modificarea legii fundamentale înainte de a se ocupa de problemele prioritare ale ţării, atunci îndoielile asupra sunt asigurate, comentează sursa citată.

Acesta este şi cazul premierului român Victor Ponta care, în loc să îşi întoarcă privirea spre economia şubredă a ţării, a şi început negocierile cu partidul minorităţii maghiare pentru a-şi asigura o majoritate de două treimi în noul legislativ, pragul necesar amendării Constituţiei.

Ponta este pornit să câştige lupta sa politică cu preşedintele Traian Băsescu odată pentru totdeauna. A declarat deja că vrea să amendeze acele prevederi constituţionale care vizează prerogativele militare ale preşedintelui şi cele în materie de politică externă. El vrea să acorde Parlamentului puterea de a respinge decizii ale Curţii Constituţionale, aminteşte Der Spiegel.

„Trebuie doar să faceţi comparaţie între declaraţiile lui Victor Ponta făcute în ţară şi cele făcute în străinătate pentru a vă da seama că întreaga sa carieră politică este fondată pe minciună şi înşelăciune” scrie Franfurter Allgemeine Zeitung care mai avertizează că, dacă preocuprile premierului devin realitate, atunci Curtea Constituţională, „ultimul bastion al statului de drept”, va fi slăbită iar România se va întoarce în anii ’90.

Suddeutsche Zeitung, deşi îl critică şi pe preşedintele Traian Băsescu, subliniază că Victor Ponta şi Crin Antonescu reprezintă vechiul sistem care se opune reformelor. „România este o ţară de o calitate democratică minimă care mai are mulţi paşi de făcut pe calea maturizării” scrie publicaţia citată.

Ziarul de stânga Tageszeitung îl avertizează pe Ponta să nu se bucure prea tare pentru victoria sa pentru că românii au ales doar răul cel mai mic în lipsa unor alternative viabile.

În sfârşit, cotidianul economic Handelsblatt scrie că românii însişi sunt responsabili pentru existenţa lor obscură şi pentru puţinele veşti bune care vin din România, amintind de episodul suspendării preşedintelui din vară. România are nevoie de un guvern care să fie mai mult interesat de viitorul ţării decât de propria sa bunăstare, mai scrie ziarul amintit.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație”

 1. Deutsche Welle: Guvern de penali, de sfertodocți și de incompetenți | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 18:40

  […] Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație […]

 2. Parlamentul majoritar USL, cel mai penal din istorie | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 18:45

  […] Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație […]

 3. OSCE critică dur politica USL-iștilor rusofoni | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 19:18

  […] Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație […]

 4. Acțiunile USL-iștilor condamnate ferm de MCV-ul european | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 20th, 2015 at 19:27

  […] Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație […]

 5. Bogdan Murgescu: România și Europa | A șaptea dimensiune says:

  iulie 9th, 2016 at 14:56

  […] Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație […]

 6. Frica, minciuna, demagogia – armele USL-iste la ultimele alegeri | A șaptea dimensiune says:

  octombrie 26th, 2016 at 20:26

  […] Der Spiegel: Victoria lui Ponta, dezastruoasă pentru democrație […]

Adauga un comentariu