În România, bârfa/legea ţine loc de faptă/aplicarea legii

luni, mai 15, 2023 21:08
Posted in category Justitie

Romania paralelaBirocraţia ucide România, spune inspirat o zicere devenită proverb. Dar nu numai birocraţia. România este ucisă şi de diferenţa uriaşă, infinită aş spune, între teorie şi practică. În România, legea spune una, aplicarea legii se face – dacă se face – exact invers decât ar trebui.

Românul este acel specimen predispus la vorbăraie goală şi multă, dar când vine vorba de fapte concrete, de realizări durabile, canci. Canci spitale noi, canci autostrăzi, canci investiţii etc.

Ba mai mult, canci dreptate. Pentru românul sclav al maţului gros, în care burtica este totul, iar ţigăneala ţine loc de (in)cultură, idei nobile precum libertatea, dreptatea (socială şi nu numai), democraţie, toleranţă, acceptarea diversităţii, ştiinţă, cultură şi altele de acest fel sunt apă de ploaie, nu străpung niciodată întunericul din mintea românului mare amator de lozinci şi pupat cadavre.

Dintre milioanele de exemple posibile, în care legea este violată din toate poziţiile de reprezentanţii statului ticălos şi mafiot român, încă un exemplu mai jos. Un exemplu din 2004, din plină dictatură Năstase-Iliescu-PSD.

AFI sau a nu fi, aceasta-i amendarea

Câtă vreme Băsescu (primar general al Capitalei – n.m.) a fost ocupat cu campania electorală (din 2004 – n.m.), subordonaţii lui nu l-au uitat. Au profitat de ocazie şi i-au pregătit o surpriză mare de tot, pentu când o fi să se întoarcă la serviciu ca să-şi reia funcţia de primar sau, poate, doar ca să-şi ia rămas bun (a fost varianta 2, Traian Băsescu devenind Preşedintele României, după alegerile prezidenţiale din 2004 – n.m.).

Surpriza este în valoare de 850.000.000 de lei (vechi, la valoarea din 2004; 10.000 lei vechi = 1 leu nou, de astăzi – n.m.) şi e sub forma unui cadou ce cu greu se poate uita. Cadoul i-a fost pregătit Primarului General de către Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) şi a fost achiziţionat ca urmare a unei ţepe date de AFI unui număr de 14 locatari din blocul situat pe strada Eforie nr. 2, din Bucureşti.

Blocul se află pe un teren, să-i spunem naţionalizat, în sensul că a aparţinut, până în 1945, CEC-ului şi apoi a devenit proprietatea Primăriei Bucureşti, trecând aşadar de la stat tot la stat. Locatarii, chiriaşi de peste 40 de ani în imobilul respectiv, au vrut să devină proprietari pe apartamentele în care stăteau.

Dacă în alte cazuri chiraişii au putut deveni lesne proprietari pe imobile confiscate de statul comunist de la persoane particulare, în cazul blocului de pe Eforie, ridicat de stat pe un teren „confiscat” de data aceasta de stat tot de la stat, chiriaşii nu au putut să-şi cumpere la fel de uşor locuinţele.

După lungi tergiversări, Tribunalul Bucureşti a impus însă în 2003 ca între chiriaşii cu pricina şi stat să se încheie, conform legii, contracte de vânzare-cumpărare. Zis şi făcut. Adică AFI le-a zis oamenilor să depună banii la casieria primăriei, un apartament costând, în medie, cam 500.000.000 de lei (vechi – n.m.), dar de făcut contracte de vânzare-cumpărare, nici că le-a făcut.

Disperaţi, chiriaşii au dat în judecată Primăria, iar instanţele le-au dat câştig de cauză şi o amendă de 500.000 de lei (vechi – n.m.) pe zi Primarului General, până la încheierea de contracte. Acesta este cadoul din partea AFI pentru Primarul General, o amendă care până acum (până la începutul lui decembrie 2004 – n.m.) este de aproape un miliard de lei (vechi – n.m.). Iar valoarea ei creşte în fiecare zi cu câte alte 6.000.000 de lei (vechi – n.m.). Cum ar spune Băsescu, aşa D.A. amendă! („Academia Caţavencu”, nr. 678/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu