Lățimea de bandă Bluetooth se va dubla în următorii câțiva ani

duminică, mai 7, 2023 16:36
Posted in category IT

Bluetooth

Cel puțin acesta este planul, conform Bluetooth Special Interest Group (SIG). Aşadar, să ne pregătim pentru sunet de înaltă rezoluție.

Compania a spus că dorește să crească lățimea de bandă actuală a protocolului de transmisie fără fir de la aproximativ „4 Mbps la 6 Mbps — poate până la 8 Mbps” și că va începe să exploreze banda cu frecvență de 6 GHz pentru a permite o transmisie mai rapidă.

În prezent, Bluetooth 5.0 oferă viteze variabile de la 125 Kbps la 2 Mbps, ceea ce este semnificativ mai lent decât cei 4,6 Mbps necesari pentru a transfera audio fără pierderi de înaltă rezoluție pe 24 de biți/96 kHz.

Bluetooth este o cale pentru a atinge performanța audio wireless de vârf: în viitor toate căștile și difuzoarele vor fi capabile de redare audio de înaltă rezoluție – nu doar cele cu un chipset special și suport pentru codecuri avansate precum aptX Lossless sau LDAC, care este doar disponibil pe câteva dispozitive precum Sony WH-1000XM5.

O altă cale pe care o urmăresc producătorii audio este utilizarea Wi-Fi, în scopul de a oferi vitezele necesare pentru a asculta audio fără pierderi. Deoarece Wi-Fi 6 poate atinge viteze de 9,6 Gbps, este foarte capabil să furnizeze sunet fără pierderi – dar necesită să rămâneți conectat la rețeaua de acasă.

Bluetooth SIG se concentrează pe aducerea Bluetooth LE pe mai multe dispozitive și pe implementarea tehnologiei Auracast în mai multe spații. Toate acestea vor permite dispozitivelor Bluetooth să prelungească durata de viață a bateriei, folosind un algoritm de compresie cu putere redusă, şi să ofere Bluetooth bazat pe locație, unde mai multe căști se pot conecta la o singură sursă simultan.

Deoarece Bluetooth SIG poate controla doar dezvoltarea tehnologiei – nu implementarea acesteia, care este lăsată în seama producătorilor de dispozitive precum Sony, LG și alții – este greu de spus cât de curând vom vedea aceste caracteristici în acțiune.

Sperăm că producătorii de dispozitive vor vedea oportunitatea pe care o prezintă următoarea generație de Bluetooth și o vor aduce pe dispozitivele noastre preferate cât mai curând posibil.

Sursa informaţiilor: Tom’s Guide.

Citeste si articolelele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags:

Adauga un comentariu