Linux extinde suportul nativ M1 Mac cu noul Kernel 5.15

miercuri, noiembrie 3, 2021 7:28
Posted in category IT

M1 Linux
Aducerea suportului Apple Silicon la Linux este o sarcină dificilă. Dar noul nucleu Linux 5.15 extinde foarte mult capacitatea de utilizare pe sistemele M1 datorită optimizărilor driver-elor și unui nou driver dezvoltat în cadrul proiectului open-source Asahi Linux.

Linux funcționează bine pe M1 dacă utilizați o mașină virtuală, dar dacă doriți să deblocați întreaga putere a lui M1 și să vă transformați Mac-ul într-un monstru Linux, trebuie să porniți direct în Linux.

Tehnic vorbind, Linux a câștigat suport Apple Silicon cu lansarea Kernel 15.3, dar acesta este, deocamdată, un proiect în desfăşurare (Apple își blochează multe sisteme, iar driver-ele grafice ale companiei sunt confuze). Caracteristicile cheie precum grafica accelerată încă nu sunt acceptate de Linux pe M1.

Lansarea Linux 5.15 ar trebui să adauge suport pentru interfețele Apple Silicon USB și PCI, extinzând considerabil capacitatea de utilizare a Linux pe Mac-urile M1. De asemenea, ar trebui să funcționeze driverul de afișare – o etapă mică dar semnificativă pentru rularea distribuțiilor Linux în mod nativ pe cele mai recente computere Apple.

Dacă ești un fan Linux și dorește să transformi un M1 Max MacBook Pro într-un sistem de calcul cu sursă deschisă, probabil că ar trebui să mai aștepți. Rularea în mod nativ a Linux pe Apple Silicon nu este încă o experiență plăcută. Actualizarea din aceste zile este doar un semn a ceea ce urmează. Ne așteptăm ca Linux să accepte accelerarea GPU și alte funcții cheie Apple Silicon într-o lansare viitoare.

Via ReviewGeek.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu