Cele mai bune alternative gratuite la Microsoft Excel

joi, mai 21, 2020 11:52
Posted in category IT

ZohoFişele de calcul (programele de calcul tabelar) au devenit indispensabile şi omniprezente. Atunci când vorbim despre un inventar, un buget, o fişă de urmărire a unor date, avem nevoie de un astfel de soft. Aici intervine un program precum Microsoft Excel, parte a grupului de programe Microsoft Office. Din păcate, sau din fericire pentru firma Microsoft, acest program nu este gratuit. Dar există şi alternative gratuite disponibile, iar despre ele vom vorbi ceva mai la vale.

Ce să cauți într-o alternativă la Microsoft Excel

Software-ul gratuit de foi de calcul ar trebui să fie la fel de puternic ca opțiunile plătite și să fie livrat cu toate instrumentele de care aveți nevoie. Iată cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le ofere un soft de fișă de calcul și de ce sunt importante aceste caracteristici:

  • O interfață intuitivă: foile de calcul sunt concepute pentru a face față unor sarcini complexe, dar asta nu înseamnă că software-ul în sine ar trebui să fie neplăcut sau dificil de utilizat. Cele mai bune alternative Excel au un aspect modern, curat, plus o organizare inteligentă a instrumentelor. Au un întreg arsenal de formule, funcții și șabloane încorporate. Software-ul ar trebui să aibă, de asemenea, suport pentru orice tip de platformă, astfel încât să le puteți accesa de oriunde.
  • Asistență în colaborare live: dacă echipa dvs. trebuie să lucreze împreună printr-o foaie de calcul, este obligatoriu ca software-ul să sprijine colaborarea simultană. De asemenea, programul ar trebui să poată urmări cine face modificările, ce modificari şi când loc, să vă permită să blocați celule individuale (sau întregul document), astfel încât să nu se poată face modificări nedorite. De asemenea, ar trebui să vă permită să setați foaia de calcul pentru numai citire și să activați alte permisiuni pentru utilizatori.
  • Funcții și formule puternice: fie că urmăriți inventarul depozitului, gestionați contabilitatea departamentului dvs. sau creați diagrame pentru o prezentare viitoare, software-ul dvs. de calcul trebuie să aibă o mare varietate de formule. Opțiunile de bază pentru matematica simplă sunt date, dar dacă aveți nevoie de ceva mai avansat, cum ar fi funcțiile statistice sau logice, sau capacitatea de a crea o funcție personalizată, software-ul ar trebui să le poată gestiona și pe acestea.
  • Efecte vizuale dinamice: a privi mii de celule de text și numere nu este o distracție, dar graficele sunt puțin mai ușoare pentru ochi. Efectele vizuale vă permit să vedeți datele dintr-o privire și sunt un element indispensabil pentru prezentări. Alternative bune la Microsoft Excel acceptă diagrame și grafice dinamice care se actualizează în timp real așa cum fac datele dvs. și ar trebui să permită o personalizare extinsă, astfel încât să puteți face ca vizualizarea dvs. să funcționeze exact cum aveți nevoie.
  • Funcții avansate: probabil că majoritatea oamenilor nu se vor deranja niciodată cu funcțiile avansate găsite în majoritatea software-urilor de calcul, cum ar fi macro-uri personalizate, filtre, tabele pivot, formatare condiționată sau capacitatea de a calcula și analiza seturi de date mari. Cu toate acestea, este plăcut să știi că aceste funcții sunt acolo când, și dacă, ai nevoie de ele.

Cea mai bună alternativă la Excel bazată pe cloud: foi de calcul Google (Google Sheets)

Google Sheets (free) a devenit la fel de cunoscut ca Microsoft Excel. Utilizatorii Google au deja acces la această aplicație, care vă facilitează lucrul la proiectele dvs., plus capacitatea sa de a se integra cu alte produse Google (cum ar fi Google Forms și Google Data Studio) De asemenea, Google Sheets salvează tot ce creați în Cloud, astfel încât veți avea acces la foile de calcul de pe orice desktop, iOS sau dispozitiv Android.

Software-ul este ușor parcurs și de utilizat, cu aspectul său curat și minimal. Suportul pentru colaborare simultană este excelent pentru echipe și chiar are o zonă de chat de grup încorporată în care toți cei din echipa ta pot vorbi despre document în timp ce lucrează. Puteți face comentarii cu privire la celule și puteți seta permisiuni specifice de utilizator pentru celule individuale sau întregul document. O secțiune robustă de ajutor pentru Google Sheets este, de asemenea, pregătită să vă ajute în cazul în care aveți întrebări.

Foile de calcul Google au tone de formule încorporate, precum și o mulțime de tabele pivot, opțiuni de formatare condiționată și șabloane care vă pot economisi timp și efort. Conține diagrame și grafice personalizabile solide pentru vizualizarea datelor dvs., care se actualizează dinamic. Google Sheets stochează, de asemenea, documentația granulară a modificărilor.

Cel mai bun program de calcul tabelar pentru utilizatorii Apple: Apple iWork Numbers

Versiunea Apple a Excel, Apple iWork Numbers (free), este disponibilă oricui are un cont iCloud (care include şi utilizatorii de PC), dar aplicația mobilă este disponibilă numai pentru utilizatorii iOS. Apple iWork Numbers acceptă creionul Apple (Apple pencil), așa că, dacă lucrați de pe iPad, puteți face note și desena diagrame manual. Aplicația acceptă, de asemenea, colaborarea în timp real, afișându-vă modificări în timp real și vă permite să salvați și să exportați documente ca fișiere Excel, dacă aveți nevoie să lucrați cu cineva care utilizează Excel. Dacă trebuie să păstrați un document important securizat în Apple iWork Numbers, îl puteți bloca cu o parolă sau cu un Touch ID sau cu un Face ID.

În forma sa minimalistă Apple iWork Numbers este o foaie necompletată în loc de o grilă (cum ar fi Excel și alternativele sale furnizate), iar caracteristicile sale sunt reduse. Puteți adăuga cu ușurință diagrame, tabele și alte conținuturi după cum este necesar sau puteți alege un șablon cu care să începeți. Apple iWork Numbers au peste 700 de forme personalizabile pe care le puteți crea pentru vizualizarea datelor, precum și o mulțime de opțiuni pentru ajustarea modului în care arată fonturile, tabelele și marginile celulelor. Instrumentele aplicației pot gestiona funcții și formule complexe, iar funcția sa de categorii inteligente oferă organizarea tabelelor și rezumate pentru o mai bună aprofundare a datelor dvs.

Cea mai bună alternativă Open-Source Excel: LibreOffice Calc

Calc (free), parte a LibreOffice, este un program robust de foi de calcul pentru utilizatorii Windows, macOS și Linux. Deși software-ul nu are toate opţiunile celorlalte alternative, este un soft open-source, ceea ce înseamnă că ai acces la mult mai multe funcționalități și libertatea de a personaliza aproape orice. Dacă nu doriți să începeți cu un document gol, alegeți un șablon gratuit pe care să lucrați.

LibreOffice Calc are suport nativ pentru fișierele Excel. Puteți personaliza, de asemenea, aspectul său, astfel încât să vă arate doar instrumentele și funcțiile cu care doriți să lucrați, iar comenzile rapide de la tastatură facilitează navigarea rapidă a interfeței sale. Expertul încorporat al software-ului vă ajută să creați vizualizări ale datelor dvs. și să utilizați alte funcții avansate, ceea ce îl fac ușor de utilizat, atât pentru utilizatorii noi cât și pentru veterani.

Calc are un instrument îngrijit numit DataPilot care vă permite să importați date brute din baze de date externe și să le manipulați în propria foaie de calcul. De asemenea, puteți crea diagrame dinamice și grafice care afișează date actualizate în timp real. Software-ul oferă formatarea flexibilă a celulelor și opțiuni robuste de personalizare a textului, celulelor și graficelor. În plus, colaborarea multiuser în Calc este, de asemenea, posibilă, dar această caracteristică nu este la fel de robustă precum în alte programe similare.

Cel mai aproape de Microsoft Excel: tabele de calcul WPS Office (WPS Office Spreadsheets)

Dacă sunteți în căutarea unei alternative Excel care să arate și să funcționeze în mare măsură ca Excel, WPS Office Spreadsheets (free) este cea pe care trebuie să o alegeți. Pe lângă faptul că are un aspect similar cu Excel, WPS este compatibil și cu fișierele XLS, XLSX și CSV, astfel încât să poți importa fișiere de la (sau să se exporte către) Microsoft Excel fără probleme. WPS Office este disponibil pe Windows, macOS, Linux, iOS, Android și pe web (dar numai ca întreagă suită).

WPS are o interfață modernă ușor de utilizat. Acceptă modificări și comentarii ale traseului, precum și colaborarea multiuser cu utilizatorii WPS și Microsoft Office, are peste 50 de comenzi rapide de la tastatură pentru o navigare mai ușoară. Software-ul acceptă tabele pivot avansate, conține peste 100 de formule pe care le puteți utiliza cu datele dvs. și are o caracteristică de analiză, pe care o puteți utiliza pentru a găsi soluții la problemele complexe. Plata pentru a face upgrade la planul Premium (29,99 USD / an) elimină anunțurile, vă oferă o stocare în cloud și vă permite să accesați programul de pe până la nouă dispozitive (în loc de trei pe planul gratuit).

Cel mai bun soft pentru analiza serioasă a datelor: Zoho Office Sheet

Zoho Office Sheet (free) este un software excelent pentru foi de calcul din mai multe motive, primul dintre acestea fiind instrumentul său de analiză a datelo, care vă analizează datele și vă oferă informații care să vă ajute să înțelegeți mai bine: scapă de incoerențe și de duplicare a valorilor și automatizează tabele și diagrame pivot pe care le puteți adăuga apoi în foaia de calcul. Puteți, de asemenea, „pune” întrebările instrumentului cu privire la datele dvs. sau pentru a analiza datele menționate cu anumite filtre.

Zoho nu duce lipsă de alte funcții, cum ar fi colaborarea în timp real pentru până la 25 de utilizatori sau un panou de chat unde utilizatorii pot discuta despre un document. Instrumentul de urmărire a auditului vă permite să vedeți cine a făcut o modificare specială a documentului, iar Zoho face o copie de siguranță a fiecărui document şi copii de rezervă ale versiunii implicite, astfel încât nu va trebui să vă faceți griji cu privire la pierderea de date. Puteți bloca întregul document sau doar anumite celule, cu o parolă, puteți seta permisiuni de citire și editare și puteți publica o parte sau toată foaia de calcul pe web.

Aplicația acceptă peste 350 de funcții, pe lângă funcții avansate, precum tabele pivot și formatare condiționată. Poate automatiza anumite sarcini, crea validări pentru introducerea datelor, colectează date cu formulare și poate importa date din surse externe precum o pagină web, un flux RSS sau un fișier extern. Aplicația vă permite, de asemenea, să creați funcții personalizate și să înregistrați macro-uri. Zoho este bazat pe cloud și poate fi accesat de oriunde.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu