Marea inselaciune FeSeNista: tenebroasele secrete din biografia lui Petre Roman

sâmbătă, noiembrie 4, 2017 13:34

De la stanga: Ion Iliescu si Petre RomanAr fi o nedreptate istorica sa-l omitem pe Petre Roman ca succesor al lui Nicolae Ceausescu. Ion Iliescu nu a preluat puterea de unul singur, ci in tandem cu fiul lui Valter si al Hortensiei Roman.

In ciuda monumentalelor eforturilor propagandistice de a se prezenta ca revolutionar spontan, omul cu pulover rosu din mijlocul protestatarilor, Petre Roman, nu a reusit nici sa-si ascunda biografia reala si nici sa devina un reformator inspirat de democratia occidentala.

Fiul cominternistului Erno Neulander, alias Valter Roman, a fost, alaturi de Iliescu, promotorul instalarii la pupitrul de comanada al tarii a nomenclaturistilor si securistilor fideli liniei de la Moscova.

Excelent cunoscator al limbii ruse, una dintre primelele sale decizii, ca prim-ministru, a fost sa-l linisteasca personal la telefon pe Mihail Gorbaciov in privinta faptului ca miscarea „golanilor”din Piata Universitatii, declansata de intelectualitatea anticomunista, la inceputul anilor ’90, nu va tulbura „democratia originala”, gandita de Brucan, Iliescu si Militaru pentru a mentine Romania in sfera de influenta sovietica.

Petre Roman nu s-a distins in perioada ceausita ca un opozant, ci doar ca amantul Zoiei Ceausescu, alaturi de care a trait o foarte pasionala poveste erotica.

Adus de Saul Brukner, alias Silviu Brucan, langa Ion Iliescu, sarmantul nostru premier postdecembrist a gasit de cuviinta sa „privatizeze” economia tarii, impartind-o, de fapt, unor tovarasi care jucau rolul primilor investitori cu capital autohton. O dovada a complicitatii sale cu fostii activisti, binevazuti de Kremlin ca promototori ai prestroikai si glastnostului in Romania, a fost si faptul ca in primavara lui 1990 a semnat decizia de publicare a revistei Romania Mare, care a devenit, inca de la infiintare, principala platforma de atac a opozitiei si de batjocorire a intelectualilor critici ai regimului Iliescu.

Dar pentru a intelege bine cine este cu adevarat Petre Roman si cum a ajuns el sa conduca Romania, langa Ion Iliescu, este necesar sa studiem putin biografia tatalui sau, unul dintre artizanii regimului comunist, alaturi de Ana Pauker, pe numele sau adevarat Hanna Rabinsohn. O sursa veridica si foarte bine documentata este cartea lui Vladimir Tismaneanu: „Arheologia terorii”. Dupa ce s-a intors din Razboiul Civil din Spania, unde a fost ofiter si comisar NKVD in Brigazile Internationale, Erno Neulander, bolsevic si stalinist convins, isi schimba numele in Valter Roman si ajunge in tara cu trupele sovietice. A ajuns general in armata Romaniei si sef al Directiei Politice. Fiind alaturi de ceilalti „ilegalisti”, Ana Pauker, Gheorghiu Dej, Teohari Georgescu, Vasile Luca, Emil Bodnaras, unul dintre cei care au impus comunismul in Romania, Valter Roman a beneficiat de toate privilegile puterii, ajungand ministrul Postelor si Telecomunicatilor.

Intre 1955-1983 a fost directorul Editurii Politice, unde se tipareau toate lucrarile partidului comunist.

Istoricul sovietic T. M. Islamov a publicat documente care arata ca Valter Roman „ar fi pledat in fața membrilor Comisiei Litvinov in favoarea infiintarii statului independent Transilvania, girat de marile puteri, Uniunea Sovietica, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie”. Insa, episodul cel mai celebru din activitatea lui stalinista a fost amestecul in complotul K.G.B. și al P.M.R. care avea drept scop arestarea guvernului Imre Nagy, in 1956, dupa Revolutia din Ungaria.

Foarte bun cunoscator al limbii maghiare, Valter Roman a contribuit la arestarea membrilor guvernului Nagy, pe teritoriul României, intr-un complex de vile de la Calimănesti, Vilcea. Imre Nagy a fost transferat dupa doi ani in Ungaria si judecat in 1958, condamnat la moarte si executat la Budapesta de noua conducere prosovietica.

Dar sa revenim la Petre Roman, perfect instruit de Silviu Brucan sa joace rolul barbatului de stat, fermecator si poliglot, in spatele caruia sa se poata construi schema prin care a fost jefuita toata avutia nationala. Dupa perioada in care a fost premeier, in care a ruinat toate intreprinderile de stat privatizandu-le prin metoda MEBO, a ajuns ministrul de externe si chiar presedintele Senatului Romaniei.

Insa el nu a explicat niciodata satisfacator cum a ajuns sa studieze la Touluose intr-o perioada in care nimeni nu putea parasi Romania, mai ales cu destinatii occidentale, daca nu era insarcinat de Securitate. Cu siguranta, cel mai intunecat aspect din biografia lui Petre Roman este implicarea in Mineriada, alaturi de Virgil Magureanu si Ion Iliescu. Slava Domnului ca Dosarul Mineriadei, cea mai barbara si abuziva manifestare antidemocratica, coordonata de puterea politica, nu a fost clasat. Procurorii DNA i-au invitat pe Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Magureanu sa raspunda la acuzatia de „crime indreptate impotriva umanitatii”. (Sursa)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Marea inselaciune FeSeNista: tenebroasele secrete din biografia lui Petre Roman”

  1. Domnul Petre Roman a fost destept, deoarece romanii care l-au votat au fost multi si prosti | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 25th, 2019 at 13:02

    […] Marea inselaciune FeSeNista: tenebroasele secrete din biografia lui Petre Roman […]

  2. Agentul KGB Mihai Caraman a fost numit de duetul kominternist Petre Roman – Ion Iliescu şef al SIE in perioada 1990 – 1992 | A șaptea dimensiune says:

    mai 3rd, 2019 at 17:48

    […] Marea inselaciune FeSeNista: tenebroasele secrete din biografia lui Petre Roman […]

Adauga un comentariu