Un romancier foarte mare ascuns într-un cântăreţ mare

miercuri, mai 8, 2019 18:47
Posted in category Literatura

Leonard Cohen, Frumoşii învinşiCitind pentru prima dată versiunea franceză a romanului Frumoşii învinşi semnat de Leonard Cohen, am trăit o surpriză de proporţii pe care mi-am reîmprospătat-o (dacă se pot reâmprospăta surprizele) acum, la reluarea lecturii în varianta românească.

Îl ascultasem pe cântăreţul Leonard Cohen de sute de ori, de la primul la ultimul cântec, îi citisem câteva poezii într-o antologie canadiană, credeam c-am reuşit să-i cuprind datele esenţiale ale operei. Mă înşelasem profund, avea să mi-o dovedească acest roman al său.

Dacă, atunci când am început cartea, credeam că am de-a face cu un cântăreţ care mai scrie şi romane, după încheierea ei mi-am dat seama că, în mod clar, e vorba de un mare romancier care mai şi cântă!

Frumoşii învinşi (cel de-al doilea roman, după debutul cu Joaca preferată) este o demonstraţie (dar nu de dragul demonstraţiei!) de lirism, de profunzime, imaginaţie, erotism dezlănţuit, inventivitate epică şi forţă de evocare cum rar se întâlnesc la un singur autor. Totul într-o formulă modernă, fără constrângeri şi fără tabu-uri.

Nu vreau să vă ştirbesc nimic din surpriza întâlnirii cu Leonard Cohen romancierul şi nu vă voi pomeni nimic despre subiect, despre personaje sau despre circumscrierea tematică. Nu vă spun nimic, îmi veţi mulţumi pentru asta! Voi reproduce, doar, de pe coperta a patra ceea ce spunea cronica dintr-un ziar ce apare la Boston: “James Joyce n-a murit, el trăieşte la Montreal sub numele de Cohen şi priveşte lumea prin ochii lui Henry Miller”. (“Academia Caţavencu”, nr. 603/2003)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu