Un soft util pentru backup

luni, ianuarie 27, 2014 14:47
Posted in category IT

SoftHard-discul dv. nu este etern. Este posibil ca într-o zi să nu mai puteţi accesa conţinutul acestuia, unde sunt stocate fotografii de familie ori alte fişiere importante. Ce faceţi în această situaţie? Recuperare de date? Este scump. Iată o soluţie simplă şi gratuită: Cobian Backup.

Un coleg a avut ghinionul să i se strice hard-discul. Îl avea de circa 5 ani. Pe el erau stocate o mulţime de informaţii, parte din ele de nepreţuit: imagini şi filme de familie, cărţi strânse în timp de pe Internet, filme artistice etc. A mers cu hard-discul la o firmă şi a aflat că trebuie să dea câteva sute de euro pentru a-i fi recuperate datele.

Experienţa nefastă a colegului m-a trezit. Şi eu pot păţi la fel. Şi parcă nu aş da câteva sute de euro unei firme specializate de recuperare a datelor (dar, chiar, de ce o fi aşa de scump? Este mai ieftin un hard-disc nou-nouţ).

Am făcut ceva cercetare pe Internet pentru a găsi o soluţie cât mai simplă. Şi am dat peste un program gratuit, cu o multitudine de opţiuni în ceea ce priveşte configurarea şi care face exact ceea ce doream eu: backup pentru anumite foldere ale mele, automat, la intervale stabilite de mine, de pe un hard-disc pe un alt hard-disc. Este vorba despre Cobian Backup, pe care vi-l prezint mai jos.

Cobian Backup – soluţia gratuită pentru a realiza o copie a datelor d-voastră importante

Cobian Backup este o aplicaţie ce poate fi programată pentru a face backup directoarelor/fişierelor dorite. Setarea de bază este banală, trebuie doar să alegeţi un director-sursă (cu arhiva d-voastră de fişiere) şi un director-destinaţie (unde să găsiţi copia datelor din folderul-sursă). Backup-ul este într-o singură direcţie, mutând fişierele din directorul-sursă în directorul-destinaţie.

Backup automat
Cobian Backup permite programarea efectuării operaţiunii de backup. Puteţi stabili să se facă backup zilnic, săptămânal, lunar ori anual. Puteţi alege tipul de backup dorit, adică dacă să faceţi un backup complet la intervalul stabilit (adică o nouă copie a directoarelor/fişierelor dorite) ori să folosiţi directorul-destinaţie pentru a pune în acesta doar fişiere noi apărute în directorul-sursă (opţiune pe care eu o folosesc).

Există şi opţiunea de a evalua directorul-sursă, iar în cazul în care din acesta au dispărut anumite fişiere, acestea să fie şterse şi din directorul-destinaţie. Dar nu vă recomand activarea acestei opţiuni (ea este dezactivată la instalare, dar se poate activa din opţiunea Advanced), pentru că în cazul în care cineva şterge accidental un fişier ori un virus produce ceva pagube, atunci măcar în directorul-destinaţie puteţi găsi informaţia completă. Aceasta este opţiunea Mirror.

Back-up pe PC ori în reţea
Cobian Backup permite realizarea de backup: 1. pe acelaşi hard-disc, între foldere diferite, 2. între hard-discuri conectate la acelaşi computer şi 3. pe hard-discuri la care utilizatorul are acces prin intermediul unei reţele. Eu am folosit a doua variantă, pentru că scopul meu este să am o copie de siguranţă pentru câteva directoare, în situaţia nefericită în care unul dintre cele două hard-discuri pe care le am conectate la computer cedează. Nu am testat variata pe reţea.

Comprimarea şi criptarea datelor
Cobian Backup permite folosirea a două metode de comprimare a datelor, metoda zip şi metoda 7zip, precum şi două metode de criptare: RSA-Rijndael şi Blowfish.

Platforme pe care funcţionează
Cobian Backup funcţionează pe Windows XP, 2003, Vista, 2008, Windows 7 (atât pe versiunea pe 32 de biţi, cât şi pe cea de 64)

Sursa: scientia.ro

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Un soft util pentru backup”

 1. Concepte fundamentale ale domeniului IT | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 11th, 2015 at 18:29

  […] Un soft util pentru backup […]

 2. 5 programe pentru a controla un PC de la distanță | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 17th, 2015 at 15:38

  […] Un soft util pentru backup […]

 3. Despre primii viruși informatici | A șaptea dimensiune says:

  iulie 31st, 2015 at 14:35

  […] Un soft util pentru backup […]

 4. Concepte fundamentale în știința computerelor | A șaptea dimensiune says:

  august 18th, 2016 at 11:26

  […] Un soft util pentru backup […]

 5. Cum căutăm eficient pe Google (II) | A șaptea dimensiune says:

  august 18th, 2016 at 11:45

  […] Un soft util pentru backup […]

 6. Cum facem eficient ordine prin HDD | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 29th, 2018 at 22:18

  […] Un soft util pentru backup […]

 7. Unde stocăm online fotografiile | A șaptea dimensiune says:

  iulie 16th, 2019 at 11:49

  […] Un soft util pentru backup […]

Adauga un comentariu