A şaptea dimensiune pe Facebook (CCCLXXXVII)

luni, noiembrie 1, 2021 19:05
Posted in category Mass-media

Spital in Romania24 decembrie 2019

I.L. Caragiale: “România – patria bacşişului şi a hatârului”

I.L. Caragiale publica în 1907, în ziarul ”Die Zeit” din Viena, un articol care surprindea realităţile româneşti ale vremurilor respective. Iată mai jos un fragment.

Înainte de asta însă, conform cu zicerile mafioţilor PSD-işti şi ale postacilor plătiţi, din bani furaţi, de către PSD = ciuma roşie în trecutul recent, din moment ce Caragiale era la Viena şi critica autorităţile statului mafiot român, înseamnă că: “era plătit de Soros”, “era finanţat de corporaţii”, “era duşmanul României”, “era vândut agenturilor străine”, “era huligan”, “era agent al spionajului occidental” etc. Ce ţi-e şi Caragială ăsta, nu-i lăsa, dom’le, pe “geto-daci” să construiască o ţară ca soarele sfânt de pe cer, grădina Maicii Domnului, nu altceva!

„De la o administraţie astfel recrutată şi constituită pe termene provizorii, se înţelege că numai seriozitate şi scrupuluri nu se pot pretinde. Toţi oamenii de afaceri, începînd de la arendaşul care plăteşte milioane arendă şi sfîrşind cu micul precupeţ, care învîrteşte în mizerele-i daraveri abia cîţiva lei, sînt rançonnés, în proporţie, de către aceşti baroni feudali mari şi mici, cari se numesc agenţii administraţiei Statului romîn. Şi oamenilor de afaceri asta trebue să le convină; în aşa stare de lucruri, numai astfel pot exploata fără nicio sfiială – poate nedreptăţi mare pe mic, poate înşela mic pe mare – puţini reducînd în mizerie pe mulţi. Rar, din cînd în cînd, ca pentru paradă de lux, se aruncă un homme á la mer – cine ştie ce nenorocit agent care, lipsit de cel mai elementar tact, a făcut prea brutal o flagrantă delapidare sau s’a lăsat prea stîngăceşte mituit. Încolo, sistema lucrează fără supărare pe toată linia, afară de netăgăduite rare excepţii onorabile. De aceea, cu un zîmbet plin de amărăciune, Romînul numeşte ţara lui patria bacşişului şi hatîrului. Cu aşa parlamente se fac legi peste legi – cu aşa administraţie se aplică.” (Marele, unicul, inegalabilul Ion Luca Caragiale)

Citeşte şi articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu