A şaptea dimensiune pe Facebook (CCCXCVIII)

joi, decembrie 2, 2021 7:34

Vasile Ciolpan
12 ianuarie 2020

Ciolpan Vasile – deşi “doar” miliţian, merită menţionat pe considerentul că a fost primul comandant al penitenciarului Sighet (între anii 1950-1955).

Fost lemnar şi luptător în divizia “Tudor Vladimirescu” (divizie creată de KGB, la Moscova, prin racolarea evreicei Ana Pauker, cea care s-a ocupat de această divizie, formată, în general, din spioni ruşi, anarhişti, terorişti etc., mulţi dintre ei cu dosare penale şi/sau condamnaţi la puşcărie în Regatul România, acolo unde Partidul Comunist Român era scos în afara legii, fiind considerat un grup terorist ce atentează la integritatea teritorială a României – n.m.), lăsat la vatră ca soldat, făcut peste noapte plutonier-major şi apoi locotenent, Ciolpan a devenit celebru prin cinismul său.

Trecut în rezervă în 1958, a fost director al cinematografului din Sighet, funcţionar al primăriei, iar spre final a administrat un stand de tir sportiv, în centrul Sighetului.

Pensionarul “vulnerabil” a fost ridicat în grad după 1989 (în 1991 la căpitan, iar în 1995 la maior – prin concursul tovarăşilor de la PSD). În 1997 a fost decorat de preşedintele Emil Constantinescu, gafă de proporţii apocaliptice.

Astăzi (era martie 2004 – n.m.), bătrânul Ciolpan trăieşte retras la marginea Sighetului, ca un fericit beneficiar al unei pensii cumulate (de veteran de război, fost ofiţer de miliţie şi fost angajat civil).

Nu recunoaşte nici mort că sub comanda sa deţinuţii de la Sighet ar fi murit din cauza condiţiilor sinistre de încarcerare.

Vedeti si aici.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu