A şaptea dimensiune pe Facebook (CCCXX)

marți, august 17, 2021 14:33

Americanul Neil Alden Armstrong, primul om care a pus piciorul pe Luna
21 iulie 2019

Neil Alden Armstrong, eroul secolului XX

A fost o dată ca niciodată un om. Pe numele lui, Neil Alden Armstrong. Care, printr-un singur gest și o frază, a reușit să intre în istoria Lumii. Gestul? A fost primul om care a călcat pe lună. Pe 21 iulie 1969. Avea 38 de ani, se născuse pe 5 august 1930. La timp să ajungă pilot în U.S. Navy, să prindă războiul din Coreea, apoi să devină pilot de încercare și să intre în programul spațial. Își luase brevetul de pilot înainte de a avea permisul auto, la 15 ani.

În glorioșii ani ’60, Neil a devenit astronaut, în ’66 a făcut primul zbor spațial, la bordul capsulei Gemini 8, apoi, după alte jdemii de ore de antrenament, a fost numit comandantul misiunii Apollo 11. Urma să fie primul om care să pășească pe Lună. L-ar fi putut avea, ca pilot, pe Jim Lovell (îl știți, l-a jucat Tom Hanks în “Apollo 13″), în locul lui Buzz Aldrin. Cum Armstrong n-a vrut să-l pună pe Lovell ca pilot (era un job prea mic pentru fostul comandant al misiunii Gemini 12, dar așa Jim ar fi putut păși pe lună. Restul e istorie, cum se spune), Buzz a fost al doilea om pe lună. Cel de-al treilea membru al echipajului, pe care nimeni nu-l reține, pentru că n-a pășit pe Lună, a fost Michael Collins. Ceea ce puțini știu este că, la aselenizare, Neil Armstrong a preluat frîiele (modulul lunar își depășise zona de aselenizare) și a executat o “plantare” manuală a modulului, numit “Eagle”, ca la carte, pe 20 iulie 1969.

Cîteva ore mai tîrziu, a urmat și fraza care l-a băgat în istorie: “A small step for [a] man, a giant leap for mankind”. Adică “un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru umanitate”. Se întîmpla cînd a făcut primul pas pe suprafața Lunii. Bine, poate fraza, atît de meșteșugită, n-a fost a lui. Mai degrabă o fi zis “yupiii, I’m on the fuckin’ moon! And it’ ain’t made of cheese!”. Dar de mult nu mai contează. Contează doar că Neil Armstrong a pășit pe Lună PRIMUL, și sper ca tot ce se întîmplă lunile astea, cu roverul “curiosity” și celelalte să ducă la o revenire a noastră pe astrul nopții. Și mai departe.

RIP, Neil! Copiii stelelor vor ști că totul a început cu tine.

Vedeti si aici.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu