A şaptea dimensiune pe Facebook (DCCXLI)

marți, decembrie 27, 2022 9:40

Ceausescu ordona foc la Timisoara in 198913 septembrie 2022

Viaţa românilor în dictatura criminalului Ceauşescu

25 decembrie 1985

Deși e Crăciunul, azi la 6 dimineața, pe întuneric beznă, mi-am lăsat mașina la coadă la benzină. Apoi am stat la coadă la lămâi, se dădea câte 1 kg. Apoi la coadă la brânză telemea de 42 lei kg. N-am mai văzut așa ceva cred că de 6 luni, cel puțin! Venit acasă cu asemenea daruri, Vivi m-a sărutat și a mâncat toate firimiturile de telemea din punga de plastic în care fusese ambalată.

N-am făcut brad, n-am mai avut când să stau la coadă și la brad.

Azi e Crăciunul. În casă avem 14 gr. C, toată ziua n-am avut apă caldă. Seara am încălzit o oală cu apă, ca să ne spălăm înainte de a ne înveli în așternuturile curate pe care Vivi le-a schimbat, conform datinei, și în aceste zile de sărbătoare.
Sărbătoarea o păstrăm în sufletele noastre de români, dar e nespus de tristă în acest an, ca niciodată de când mă știu.

26 decembrie 1986

Azi am stat 40 de minute la coadă la „Premialul” din Piața Amzei pentru 1 kg de cașcaval. N-am mai prins cașcaval de peste 6-8 luni. Nu puteam rata ocazia. Se dădea numai în jur de 1 kg. Era să întârzii la slujbă pentru prima dată în 29 de ani… dar am ajuns transpirat și gâfâind exact la 8 fără 1 minut pe poarta Institutului.

De o săptămână, tot Institutul „Proiect București” este absolut neîncălzit. Afară sunt minus 9 grade C, minus 11 grade C, ger, vânt puternic, crivăț din nord-est. În ateliere atmosfera este de cavou, inumană, caloriferele absolut reci, nu există nici un pic de presiune la gaze! Se lucrează cu mănuși, cu pufoaice, căciuli pe cap, îmbrăcați cu toții ca afară.

13 februarie 1987

Responsabilul de scară a venit aseară să ne prelucreze punct cu punct prevederile draconicului decret al sărăciei și mizeriei. Erau înșirate toate prevederile anticivilizație la care suntem nevoiți să răspundem: să nu folosim aspiratoarele, frigiderele, congelatoarele, un singur bec în cameră, etc, etc. Colac peste pupăză, alți zeloși de la ICAB au descoperit că se poate face economie de energie dând un program de 5 ore pe zi de apă rece. De la 6 la 8 dimineața și de la 19 la 22 seara. În rest, țevile de apă caldă și apă rece sunt golite. Am semnat că am luat la cunoștință de decret.

(…)

Obosit, târându-mă prin noroaiele Bucureștiului, prin clisa respingătoare, lipicioasă, apoasă de 3-5 mm, prin bălțile ce împânzesc trotuarele, am ajuns acasă să mănânc de prânz la ora 19.30. Nu era apă nici să te speli pe mâini. Rezervorul de la closet era gol. Pe la ora 20.30 a început să țârâie apa rece. Apa caldă, nimic. E a treia zi fără apă caldă.

(Gheorghe Leahu, „Arhitect în Epoca de Aur”, Academia Civică, 2004).

PS: Și acum țin minte mizeria, frigul și întunericul. Țin minte bezna completa de afara și frigul inuman de la scoala și de acasă. Și bezna din case când aprindeam lumânările.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu