A şaptea dimensiune pe Facebook (DCXVI)

marți, august 16, 2022 18:00
Posted in category Mass-media

Criminalul Putin11 februarie 2021

Același grup de asasini ai Kremlinului și-a perfecționat metodele pe alte figuri ale opoziției ruse, potrivit unei noi investigații a jurnaliștilor de la Bellingcat.

Agenții despre care Bellingcat afirmă că l-au urmărit și spionat pe Navalnîi timp de peste trei ani au vizat și alți trei disidenți ruși, printre aceștia numărându-se jurnalistul Vladimir Kara-Murza, care, la fel ca Jamal Khashoggi, era un editorialist la ziarul Washington Post.

Kara-Murza a fost otrăvit de două ori, ambele incidente provocând intrarea sa în comă și cedarea organelor vitale. La fel ca în cazul otrăvirii lui Navalnîi, autoritățile ruse au refuzat să investigheze atacurile asupra lui Kara-Murza în pofida indignării internaționale.

Potrivit investigației Bellingcat, două spitale din Rusia și trei analize independente au confirmat că jurnalistul a fost otrăvit cu o substanță neidentificată.

Bellingcat a concluzionat pe baza înregistrărilor de călătorie că aceeași echipă de asasini a Serviciului Federal de Securitate, serviciul secret al Rusiei, a apărut timp de mai multe luni în locurile în care Kara-Murza s-a aflat înaintea primului atentat la viața sa din 2015.

De asemenea aceștia l-au urmărit până la a doua otrăvire din 2017.

„Numărul de călătorii care coincid – 7 destinații cu 14 zboruri care se suprapun – fac implauzibilă o coincidență statistică”, afirmă raportul Bellingcat.

În cel puțin una din ocaziile în care echipa urmărea jurnalistul aceasta a fost însoțită de Roman Mezentsev, șeful Directoratului pentru Protejarea Constituției și Lupta Împotriva Terorismului din cadrul FSB.

Bellingcat susțin că Mezentsev a fost un aliat apropiat al lui Vladislav Surkov, un fost consilier al președintelui Vladimir Putin cunoscut în cercurile Kremlinului drept „Cardinalul Gri”.

Cel puțin doi membri ai echipei de asasini l-au urmărit de asemenea pe activistul anti-corupție rus Nikita Isaev în săptămânile de dinaintea morții acestuia în 2019 în timpul unei călătorii cu trenul de la Tambov la Moscova.

Jurnaliștii de la Bellingcat afirmă că s-au concentrat pe activitățile echipei FSB din afara Moscovei deoarece suprapunerea locației agenților cu cea a potențialelor victime este mai greu de respins drept coincidență însă că nu exclud că agenții ar prefera să ucidă departe de casă.

„Aceasta s-ar putea datora fie calității inferioare a serviciilor medicale de urgență din acele regiuni sau datorită ușurinței de a viza o cameră de hotel în timpul călătoriilor sau chiar datorită distanței lungi a călătoriilor victimelor lor în timpul cărora acordarea îngrijirilor medicale ar fi îngreunată”, scrie Bellingcat.

„Poate fi presupus logic – fiind coroborat de datele din cazurile Navalnîi și Isaev – că echipa urmărește în mod obișnuit ținta unui asasinat politic timp de cel puțin câteva luni înainte de punerea în aplicare a asasinării”, adaugă jurnaliștii de investigație. (hotnews.ro)

12 februarie 2021

Poate, totuşi, în România, după 1989, s-ar fi construit nişte spitale, dacă popimea criminală n-ar fi cerut mereu bani publici pentru construcţia de catedrale şi biserici fără număr

Prea-cocalarul Daniel Ciobotea

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu