Angajarea la negru, inlocuita de angajare legala

sâmbătă, noiembrie 18, 2017 21:26
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, Tataraseni– Sigur ca te ajut sa te angajezi in Italia. Uite cum facem! Eu trebuie sa imi iau concediu si am nevoie de o femeie in locul meu, dar trebuie sa stii ca il speli la fund pe cel batran si uneori se mai supara si iti mai trage cate un baston,dar nu trebuie sa te superi sau sa-i tii cont! Daca ai nevoie de bani, taci si inghiti sau il injuri in romana ca oricum nu intelege. Si acum urmeaza conditiile mele. Nimeni nu-ti dadea un asemenea post, salariu 1000 de euro pe luna, cazare in casa lor, mai mananci si tu pe furis, mai alegi din lucrurile foarte bune, pe care le arunca la tomberon. Trebuie sa-mi dai 300 de euro din salariu pe luna, fiindca iti dau o paine buna de mancat!

Cand ai o asemenea convorbire telefonica, chiar si cu cea mai buna prietena ar trebui sa te opresti. Nici nu-ti dai seama cum accepti sa fii jefuita:

  1. de cel la care lucrezi fara acte legale. Iti ofera cazare in casa lor pentru 1000 de euro pe luna? De fapt vor o sluga care sa le fie la dispozitie zi si noapte in banii acestia;
  2. de cea pe care o consideri prietena. Vrea sa-i tii si locul pana vine din concediu si isi rezolva problemele, dar si comision: 300 de euro pe luna, fara sa munceasca.

Refuz-o politicos pe “prietena ta” spunandu-i ca ai gasit locuri de munca strainatate fara comision pe platforma Vijobs.ro. Nu are sens sa depinzi de toanele unor oameni, sa mergi pe principiul respectarii cuvantului dat, cand contractul de munca este garantia ca vei avea:

  • loc de munca stabil;
  • drepturi si indatoriri transparente;
  • salariu stabilit de comun acord si bonusuri;
  • dreptul la concediu, fara sa-ti aduci om in loc;
  • dreptul la munca, fara plata unor comisioane sau achitarea unor taxe;
  • asigurarea unui loc decent de cazare, gratuit sau contra-cost, dar nu vei mai dormi prin parcuri, sub cerul liber, vei putea sa-ti faci baie si sa-ti gatesti mancare sanatoasa;
  • plata orelor suplimentare, existenta unui program de munca excluzand posibilitatea exploatarii angajatului pana la epuizare, asa cum se face in cazul angajarii la negru.

Pe Vijobs se gasesc cele mai sigure locuri de munca din strainatate si salariile cele mai rezonabile, raportate la volumul de munca. De multe ori femeia angajata sa aiba grija de o persoana in varsta trebuie sa faca si curatenie, mancare si cumparaturi, sa plateasca facturile, ea fiind menajera, infirmiera, contabila si bucatareasa, in schimbul unui salariu mic raportat la multimea indatoririlor.

Angajarea la negru presupune acceptarea faptului ca renunti de bunavoie la posibilitatea de a avea liber in sarbatorile legale, sambata si duminica, asigurare medicala platita, oportunitatea ca in cazul incalcarilor drepturilor prevazute in contractul de munca sa apelezi la justitie sau dreptul la somaj, in cazul in care firma nu mai are nevoie de serviciile tale.

Cand este vorba de tine si de cei dragi, nu te lasa pacalit!

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu