Biserica Ortodoxă Română (BOR), cea mai coruptă instituţie din România, finanţată imoral din bani publici

duminică, mai 19, 2019 18:39
Posted in category Mass-media

ReligieLa fel ca în politica de rahat din Românica, unde mafioţii, hoţii şi analfabeţii sunt la mare cinste, în biserică ajung departe tot hoţii, mafioţii şi şpăgarii. În ambele cazuri, aceste gunoaie sunt plătite din munca românului de rând, truditorul ce duce în cârcă cei doi paraziţi ai societăţii: politicianul şi popa. Iată, mai jos, un articol din “Academia Caţavencu” (nr. 604/2003) pe această temă.

În ciuda eforturilor disperate ale Bisericii Ortodoxe Române de a-şi menţine monopolul de “biserică de stat” cu toate privilegiile aferente, refuzând cu îndârjire să cedeze lăcaşurile de cult confiscate de la alţii, a campaniei furibunde de construcţii de noi biserici şi catedrale faraonice, acestea sunt tot mai goale şi prestigiul BOR e tot mai zdruncinat.

Nici în Bihor, lucrurile nu stau altfel. Cu toate eforturile conducerii Episcopiei Ortodoxe din Oradea de a muşamaliza scandalurile de corupţie ce se ţin lanţ şi zdruncină din temelii credibilitatea clericilor de ani de zile, un grup de preoţi s-a hotărât să rupă tăcerea şi să demaşte adevărata faţă nebisericească a lucrurilor.

Episcopul Oradei, Ioan Mihălţan Crişanul, este (era în iulie 2003, data apariţiei articolului – n.m.) acum bătrân şi, din nefericire, bolnav. Conducerea efectivă a episcopiei s-a mutat încetul cu încetul în mâinile episcopului vicar Petroniu Florea Sălăjanul (Petru Florea pe numele de mirean), neagreat de majoritatea preoţimii de la sate, care şuşoteşte tot mai mult despre deturnări de fonduri de zeci de miliarde (lei vechi – n.m.), despre parohii date pe şpagă, despre relaţii homosexuale între unii membri ai conducerii Episcopiei şi preoţi protejaţi de aceştia, despre chiolhanuri de pomină în locuri ascunse ale aceloraşi persoane, despre îndepărtarea celor incomozi, despre colaborarea cu fosta Securitate, despre subordonarea politică faţă de partidul de guvernământ (PSD, la acea vreme – n.m.) a episcopilor şi a multora dintre preoţii bihoreni etc.

Grupul de preoţi dornici de reformare şi curăţenie morală a Episcopiei Ortodoxe a Oradei, Bihorului şi Sălajului a lansat şi un apel tuturor preoţilor şi credincioşilor ortodocşi din judeţ, care este distribuit în toate parohiile şi din care reproducem câteva fragmente:

“Profund îndureraţi de ce se întâmplă în sfânta noastră Episcopie Ortodoxă a Oradei, de blasfemia îndreptată împotriva noastră şi a neamului românesc de un grup fără frică de Dumnezeu şi de oameni (PSS Ioan Mihălţan Crişanul, PSS Petroniu Sălăjanul, preot vicar Vasile Bota, preot consilier Ioan Cocoban, preot consilier Vasile Sabău), vă cerem unitate de acţiune pentru ca să terminăm odată pentru totdeauna cu frământările care compromit sfânta noastră biserică.

Este bine de ştiut că, după moartea Prea Sfinţiei Sale Vasile Coman, în episcopia noastră s-a întronat legea bunului plac, a hoţiei, a fărădelegii. Trebuie să acţionăm de îndată pentru înlăturarea pe orice cale a acestor imorali şi corupţi!

Să dezvăluim toate mârşăviile şi abuzurile făcute de aceşti indivizi care au pângărit şi au întinat memoria episcopilor înaintaşi care, cu credinţă în Dumnezeu, ne-au păstorit în vremuri grele.”

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Biserica Ortodoxă Română (BOR), cea mai coruptă instituţie din România, finanţată imoral din bani publici”

 1. Minunile copiei făcătoarei de minuni | A șaptea dimensiune says:

  iulie 4th, 2019 at 8:23

  […] Biserica Ortodoxă Română (BOR), cea mai coruptă instituţie din România, finanţată imoral din… […]

 2. Încă o crimă a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), îndreptată asupra copiilor şi mediului | A șaptea dimensiune says:

  august 13th, 2019 at 10:18

  […] Biserica Ortodoxă Română (BOR), cea mai coruptă instituţie din România, finanţată imoral din… […]

 3. Conform Bisericii Ortodoxe Române (BOR), ajungi în Rai numai dacă defrişezi câteva mii de hectare de pădure | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 18th, 2019 at 8:15

  […] Biserica Ortodoxă Română (BOR), cea mai coruptă instituţie din România, finanţată imoral din… […]

Adauga un comentariu