Ce fișiere și foldere Windows putem şterge, pentru a elibera spațiu pe hard disk

marți, aprilie 28, 2020 13:29
Posted in category IT

Recycle BinSistemul de operare Windows conține o mulțime de fișiere și foldere de care nu ai nevoie cu adevărat.

Haideți să parcurgem câteva fișiere și foldere Windows, care pot fi sigur eliminate, pentru a elibera spațiu pe hard disk, și de ce este posibil să doriți să le ștergeți. Rețineți că unele dintre aceste foldere se află în locații protejate.

Înainte de a ne uita la mai multe fișiere și foldere Windows pe care le puteți elimina în siguranță, trebuie să știți că ștergerea lor manuală nu este cea mai bună modalitate de a le elimina.

În afară de pierderea timpului, făcând acest lucru singur, din moment ce puteți automatiza procesul, este mai sigur să lăsați instrumentul de curățare a discului (Disk Cleanup) să facă aceste eliminări. Astfel, evitați şi ștergerea accidentală a fișierelor de care aveți nevoie.

Disk Cleanup vă ajută să recuperați spațiul pe hard disk și este simplu de utilizat. Îl puteți deschide căutând Disk Cleanup în meniul Start. Lasă-l să scaneze și vei vedea mai multe categorii de fișiere pe care le poți șterge. Pentru mai multe opțiuni, alegeți Clean up system files pentru a obține permisiunile de administrator. În Windows 10, calea este Settings > System > Storage şi click pe Free up space now.

Ce să ștergeți cu Disk Cleanup

Acesta nu este un ghid complet pentru Disk Cleanup, așa că nu vom analiza fiecare opțiune pe care o oferă. Cu toate acestea, iată câteva dintre ele (asigurați-vă că selectați Clean up system files pentru a le vedea pe toate).

  • Windows Update Cleanup. Aceasta șterge copii vechi ale fișierelor Windows Update. Acestea sunt șterse în siguranță în majoritatea cazurilor, dar ar trebui să le păstrați pentru depanare (backup) dacă aveți probleme legate de actualizare.
  • Windows upgrade log files. În mod similar, sunt fișiere de date pe care Windows Update le păstrează pentru a vă ajuta să rezolvaţi problemele legate de actualizarea sistemului de operare. Puteți să le ștergeți dacă nu ați avut erori legate de actualizarea Windows.
  • Language resource files. Dacă ați descărcat anterior o altă limbă sau o dispunere de tastatură pe care nu o utilizați, aceasta vă va permite să o ștergeți cu ușurință.
  • Recycle Bin. În timp ce puteți goli coșul de reciclare prin fereastra sa, puteți face acest lucru cu ușurință și aici.
  • Temporary files. După cum sugerează numele lor, fișierele temporare nu sunt utilizate pentru nimic pe termen lung, așa că le puteți șterge fără griji.

The Hibernation File. Locaţie: C:\hiberfil.sys.

Modul de hibernare de pe computer este similar modului de repaus, cu excepția faptului că sistemul salvează toată munca deschisă pe hard disk și apoi se oprește. Puteți scoate bateria de pe laptop și rămâneți în hibernare timp de o săptămână, apoi porniți înapoi și sunteţi acolo unde ați plecat. Desigur, acest lucru ocupă spațiu, pentru fișierul de hibernare. În funcție de dimensiunea hard disk-ului, fișierul de hibernare poate avea un număr de GB. Dacă nu utilizați hibernarea și doriți să o dezactivați, puteți face acest lucru cu ușurință prin intermediul Command Prompt. Rețineți că nu ar trebui să ștergeți doar hiberfil.sys, deoarece Windows îl va recrea din nou.

Faceți click dreapta pe butonul Start pentru a deschide meniul Power User, apoi deschideți Command Prompt (Admin) sau Windows PowerShell (Admin). Introduceți următoarea comandă pentru a dezactiva hibernarea:

powercfg.exe /hibernate off

Rețineți că dezactivarea modului de hibernare va împiedica computerul să utilizeze pornirea rapidă pe Windows 10. Cu toate acestea, aceasta nu este o pierdere mare, deoarece această caracteristică este cunoscută ca fiind cu probleme de pornire.

Windows Temp Folder. Locaţie: C:\Windows\Temp

După cum ați intuit probabil, fișierele temporare Windows nu sunt importante dincolo de utilizarea inițială. Fișierele și folderele din interior conțin informații pe care Windows le-a folosit la un moment dat, dar nu mai are nevoie de ele.

În afară de curățarea cu Disk Cleanup, puteți vizita acest folder și șterge conținutul său apăsând Ctrl + A pentru a selecta totul și apoi Delete. Este posibil ca Windows să vă dea o eroare în legătură cu câteva articole atunci când faceți acest lucru – ignorați-le și ștergeți restul.

Recycle Bin. Locaţie: shell:RecycleBinFolder

Tehnic, coșul de reciclare nu este într-adevăr un dosar. Și, deși pentru unii ar putea fi evident, includem acest lucru în cazul în care unii cititori nu știu.

Ori de câte ori ștergeți un fișier din sistem, Windows îl trimite la Coșul de reciclare. Acesta este un loc special în care fișierele șterse sunt păstrate până când le ștergi sau le restaurezi definitiv. Dacă nu vă amintiți să goliți coșul în mod regulat, ar putea exista mai mulţi gigabyte de date vechi.

Puteți accesa Recycle Bin prin intermediul scurtăturii de pe desktop. Dacă nu aveți una, tastați shell:RecycleBinFolder în bara de navigare a File Explorer. Odată ajuns aici, veți vedea tot ce ați șters recent.

Puteți face click dreapta pe elemente individuale și alege Delete pentru a le șterge definitiv sau Restore pentru a trimite fișierul în locația inițială. Dacă doriţi să goliţi tot coşul de reciclare, apelaţi la Empty Recycle Bin (click dreapta pe Recycle Bin), iar pentru restaurarea tuturor elementelor, Restore all items.

Pentru a regla modul în care funcționează Coșul de reciclare, faceți clic pe Recycle Bin Properties. Aici, puteți modifica dimensiunea maximă a coșului sau selectați Don’t move files to the Recycle Bin (Nu mutați fișierele în coșul de reciclare). Cu această ultimă opțiune, Windows elimină permanent elementele, atunci când le ștergeți. Nu recomandăm acest lucru, deoarece coșul de reciclare vă oferă a doua șansă în caz de greșeală.

Windows.old Folder. Locaţie: C:\Windows.old

Ori de câte ori actualizați versiunea de Windows, sistemul păstrează o copie a fișierelor vechi numite Windows.old. Acest folder conține, în esență, tot ce a făcut vechea dvs. instalare, păstrată în caz că ceva nu s-a transferat corect.

Dacă este necesar, puteți utiliza acest folder pentru a reveni la o versiune anterioară de Windows. Puteți, de asemenea, deschide folderul și puteți prelua câteva fișiere de acolo, dacă aveți nevoie.

Windows elimină automat acest dosar după o perioadă scurtă de timp, dar îl puteți elimina singur dacă sunteţi în criză spațiu pe hard disk. Nu se va șterge dacă încercați să parcurgeți File Explorer, așadar introduceți Disk Cleanup în Meniul Start și lansați instrumentul descris mai sus.

Faceți clic pe Clean up system files din partea de jos a ferestrei și lăsați utilitarul să facă o altă scanare. După ce ați făcut acest lucru, căutați Previous Windows installation(s) și ștergeți-o folosind acest instrument.

Evident, eliminarea acestor fișiere face mai dificilă recuperarea datelor în cazul unei probleme. După ce ați permis actualizarea Windows (chiar și la cea mai recentă versiune, Windows 10), vă sfătuim să păstrați acest folder până când sunteți sigur că totul funcționează corect.

Downloaded Program Files. Locaţie: C:\Windows\Downloaded Program Files

Denumirea acestui folder poate crea confuzie. Deține, de fapt, fișierele utilizate de controalele ActiveX de Internet Explorer (IE) și de applet-urile Java, astfel încât dacă utilizați aceeași caracteristică pe un site web, nu trebuie să o descărcați de două ori.

De fapt, acest folder este inutil. ActiveX este o tehnologie extrem de învechită, plină de găuri de securitate, iar Java este foarte rar utilizat în web-ul de astăzi. ActiveX este exclusiv Internet Explorer și probabil că îl veți întâlni doar pe site-urile web vechi ale companiilor.

Majoritatea utilizatorilor nu mai folosesc IE, cu atât mai puțin ActiveX. Dosarul dvs. Downloaded Program Files poate fi deja gol, dar dacă nu, puteţi şterge conţinutul.

LiveKernelReports. Locaţie: C:\Windows\LiveKernelReports

Dosarul LiveKernelReports este un alt director care apare, probabil, când scanați fișierele mari de pe computer. Acest folder există pentru a descărca fișiere, care sunt jurnalele de informații în desfășurare pe care le păstrează Windows. Dacă computerul dvs. se confruntă cu o problemă, puteți analiza conținutul acestor fișiere pentru a începe soluționarea problemelor.

Orice fișier cu extensia DMP (fişiere ce ocupă un spaţiu considerabil) din acest folder poate fi şters. Ca și în cazurile anterioare, vă recomandăm să folosiți Disk Cleanup în loc să ștergeți singur fișierul.

Când Windows-ul se blochează sau dacă aveți alte probleme majore cu computerul, nu ștergeți imediat aceste fișiere dump. Puteți utiliza un program, precum WhoCrashed, pentru a obține mai multe informații, în cazul unor probleme la sistemul de operare.

Rempl Folder. Locaţie: C:\Program Files\rempl

Deși folderul Rempl nu este mare, s-ar putea să fiți surprinși când îl vedeți că apare pe sistemul dvs. Conține mai multe fișiere mici și este posibil să observați chiar și câteva procese Task Manager conectate la acesta.

Acest folder este legat de actualizarea Windows 10. Include „îmbunătățiri de fiabilitate” pentru a face ca actualizările Windows 10 să funcționeze corect și să rezolve problemele de compatibilitate.

Deci, puteți șterge folderul Rempl? În principiu, da. Cu toate acestea, având în vedere că preia doar câțiva megabyte și poate face ca actualizările Windows să fie mai puțin frustrante, cel mai bine este să îl menținem.

Ce foldere Windows ștergeți?

De regulă, Windows-ul face o treabă destul de bună pentru a se menține curat, astfel încât nu trebuie să eliminați obsesiv conținutul acestor dosare, decât dacă aveți nevoie urgentă de spațiu pe hard disk. Folosirea Disk Cleanup o dată sau de două ori pe lună ar trebui să fie suficientă pentru un hard disk cât mai curat şi cât mai liber.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu