Cum se denumeşte un fişier în Windows

vineri, mai 13, 2011 17:07
Posted in category IT

FisierPrin fişier înţelegem o colecţie organizată de date aflate în memoria externă. Toată informaţia în calculator se păstrează sub formă de fişiere. Cum informaţia poate fi de mai multe tipuri, de exemplu: text, imagine, muzică, film etc., şi fişierele sunt de mai multe tipuri.

Fişierele în Windows sunt identificate printr-un nume (file name) şi extensie. Notaţia corespunzătoare este nume.extensia, unde ‘nume’ este un şir de maxim 256 (28) caractere, punctul separă cele două elemente, numele şi extensia, iar ‘extensia’ este un şir de maxim 3 caractere şi precizează apartenenţa fişierului la o clasă de fişiere. Numele şi extensia fişierului pot conţine spaţii, dar nu pot (nu trebuie să conţină) conţine caracterele: /,\,:,.,*,?,”,<,>,|.

În funcţie de felul extensiei, calculatorul înţelege ce tip de informaţie cuprinde fişierul. De exemplu, putem avea extensiile: txt – text, doc – document creat cu ajutorul programului Word, bmp, jpg, gif – imagine, mp3 – muzică, avi – film. Fiecare program creează tipul său de fişiere atribuind automat extensia corespunzătoare fişierului.

Din punct de vedere al informaţiilor pe care le conţin, fişierele pot fi: (1) fişiere executabile, care conţin programe, aplicaţii; datele, în acest caz, sunt alcătuite din codul masină al instrucţiunilor; (2) fişiere neexecutabile, care conţin date ce au fost create de un program şi care pot fi prelucrate cu ajutorul acelui program sau a altor programe ce recunosc fişierul. Fişierele neexecutabile pot conţine date numerice, texte, imagini, sunete etc. Windows-ul afişează fişierele cu ajutorul unor icon-uri specifice tipului de date pe care îl conţin, fapt arătat şi de extensie. De exemplu, Setup.exe este un fişier executabil.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Cum se denumeşte un fişier în Windows”

 1. Din nou despre playere video | A șaptea dimensiune says:

  august 12th, 2016 at 13:28

  […] Cum se denumeşte un fişier în Windows […]

 2. Cum obținem o adresă temporară de e-mail | A șaptea dimensiune says:

  august 12th, 2016 at 14:11

  […] Cum se denumeşte un fişier în Windows […]

 3. Cum putem downloada şi vizualiza offline un întreg site | A șaptea dimensiune says:

  august 12th, 2016 at 14:33

  […] Cum se denumeşte un fişier în Windows […]

 4. Trucuri ale motorului de căutare Google | A șaptea dimensiune says:

  august 12th, 2016 at 15:14

  […] Cum se denumeşte un fişier în Windows […]

Adauga un comentariu