Cele mai bune 12 motoare de căutare pentru a explora Web-ul invizibil

duminică, aprilie 26, 2020 16:31
Posted in category IT

AhmiaNu orice informaţie de pe web se va afișa într-o listă a rezultatelor căutării pe Google sau pe alt motor de căutare. Există o mulțime de locuri pe care crawler-ele lor web nu le pot accesa.

Pentru a explora web-ul invizibil, trebuie să utilizați motoare de căutare specializate. Iată principalele 12 servicii pentru a efectua o căutare profundă pe Internet.

Înainte de a începe, să stabilim la ce se referă termenul „web invizibil”? Pur și simplu, este un termen captivant pentru conținut online care nu va apărea în rezultatele căutării sau în directoarele web. Nu există date oficiale disponibile, dar majoritatea experților sunt de acord că web-ul invizibil este de câteva ori mai mare decât cel vizibil.

Conținutul invizibil de pe web poate fi împărțit, aproximativ, în Web profund (Deep Web) și Web întunecat (Dark Web).

Web-ul profund (The Deep Web)

Web-ul profund este format din conținut care are, de obicei, nevoie de o formă de acreditare pentru a avea acces la el. De exemplu, baze de date din bibliotecă, căsuțe de e-mail, înregistrări personale (financiare, academice, de sănătate și juridice), unități de stocare în cloud, intranetele companiei etc. Dacă aveți detaliile corecte, puteți accesa conținutul web-ului profund printr-un browser obișnuit.

Web-ul întunecat (The Dark Web)

Web-ul întunecat este o subsecțiune a Web-ului profund. Pentru a vedea conținutul, trebuie să utilizați un browser web dedicat (cum ar fi Tor). Este mai anonim decât web-ul obișnuit și, de aceea, este adesea locul virtual al unor activităților ilegale, cum ar fi vânzarea de droguri și arme.

Cele mai bune motoare de căutare a Web-ului invizibil

 1. Pipl este cel mai mare motor de căutare al persoanelor din lume. Spre deosebire de Google, Pipl poate interacționa cu baze de date, directoare ale membrilor, înregistrări ale instanțelor și alte conținuturi de căutare profundă pe internet pentru a vă oferi o imagine detaliată asupra unei persoane.
 2. The Wayback Machine. Motoarele de căutare obișnuite oferă numai rezultate din cea mai recentă versiune a unui site web. The Wayback Machine are copii a peste 361 de miliarde de pagini web pe serverele sale, permițându-vă să căutați conținut care nu mai este disponibil (să vedeţi cum arăta un site cu ani în urmă).
 3. The WWW Virtual Library. Biblioteca virtuală WWW este cel mai vechi catalog de pe web. Acesta a fost început de Tim Berners-Lee, creatorul World Wide Web-ului, încă din 1991. Voluntarii alcătuiesc liste de de link-uri, creând astfel o imagine a conținutului Web-ului profund, împărţit în zeci de categorii.
 4. DuckDuckGo este cunoscut ca un motor de căutare privat pentru web-ul vizibil, dar știați că oferă și un site care vă permite să explorați web-ul întunecat? Chiar și motorul de căutare obișnuit oferă conținut web mai profund decât Google. Reunește rezultatele obținute din peste 500 de instrumente de căutare autonome. Dacă asociați motorul regulat DuckDuckGo cu versiunea .onion (https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/), puteți efectua căutare completă pe web.
 5. USA.gov. Cantitatea de informaţii a USA.gov este impresionantă. Este un portal pentru toate materialele publice de care aveți nevoie, pentru fiecare agenție federală și stat, la nivel local sau la nivel central. De asemenea, veți găsi informații despre locuri de muncă guvernamentale, împrumuturi, subvenții, impozite și multe altele. Majoritatea informațiilor de pe site nu vor apărea pe Google.
 6. Directory of Open Access Journals (DOAJ) este un motor de căutare profund pe internet care oferă acces la lucrările academice. Lucrările sunt disponibile oricui fără taxe. Depozitul actual are aproape 10.000 de reviste cu 2,5 milioane de articole pe toate subiectele. Google Scholar poate accesa o parte din informații, dar credem că DOAJ este un instrument de cercetare mai bun.
 7. The Hidden Wiki este un motor de căutare web-ului întunecat. Pagina în sine este un director editat de comunitatea site-urilor web întunecate. Veți găsi link-uri către rețeaua socială web închisă, servicii comerciale, forumuri, cărți, filme, TV și multe altele.
 8. Elephind își propune să ofere un singur portal tuturor ziarelor istorice ale lumii. Este o resursă fantastică pentru cercetători – în special istorici de familie, genealogi și studenți. Multe dintre ziarele de pe site sunt exclusiv pe web profund; nu vor apărea pe Google. În momentul scrierii, sunt disponibile 3,6 milioane de ziare.
 9. Voice of the Shuttle. Pentru oricine este interesat de științe umaniste, Voice of the Shuttle este o resursă esențială. Site-ul a apărut în 1994 și astăzi se mândrește cu una dintre cele mai impresionante colecții de conținut web curat profund. Există mai mult de 70 de pagini de link-uri adnotate care acoperă totul, de la arhitectură la filozofie.
 10. Ahmia este un motor de căutare pe web-ul întunecat. Este unul dintre puținele motoare de căutare pentru web-ul întunecat disponibile pe web-ul obișnuit. Desigur, orice legături și rezultate nu vor fi deschise decât dacă aveți browserul Tor instalat pe computer. Cu toate acestea, este încă o modalitate excelentă de a vedea ce este disponibil pe web-ul întunecat, fără a te expune la riscurile inerente ale utilizării web-ului întunecat.
 11. WorldCat. Acest motor de căutare profund pe Internet are două miliarde de articole indexate din bibliotecile din întreaga lume, inclusiv multe link-uri care sunt disponibile, de obicei, doar cu o căutare în baze de date.
 12. Project Gutenberg. Dacă căutați pe Google cărți electronice fără drepturi de autor, va trebui să faceți click pe mai multe pagini pentru a găsi un rezultat care furnizează un link de descărcare. Project Gutenberg oferă peste 58.000 de cărți electronice gratuite pentru care le poți vedea și descărca.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu