Cenzura presei în perioada dictaturii PSD-Năstase (V)

vineri, iunie 2, 2023 13:01
Posted in category Mass-media

Omar Hayssam si Marcel CiolacuAmbasada română la Paris a ales preşedintele (în 2004 – n.m.)

Parte a procesului de integrare europeană, integrarea României în Euronews este un fapt împlinit. De aceea, o emisiune dedicată alegerilor (din 2004 – n.m.) din ţara noastră nu avea cum să lipsească. Iar pentru a garanta prestigiul unui post de asemenea anvergură, cel mai bun produs mediatic ar fi fost un interviu cu câştigătorul alegerilor. Vorbim, aşadar, despre un interviu cu preşedintele ales, interviu pe care – atenţie – reporterul trebuia să-l realizeze luni dimineaţă la ora 10 (lunea după duminica turului 2 al alegerilor prezidenţiale din 2004, în care au ajuns Adrian Năstase – PSD şi Traian Băsescu – Alianţa Dreptate şi Adevăr = PNL + PD, n.m.).

Producţia acestei importante apariţii televizate a fost asigurată de Ambasada României din Franţa încă de săptămâna trecută (săptămâna dinaintea alegerilor – n.m.). Drumul ziaristului de la Euronews a fost, în consecinţă, frumos pavat cu avion, maşină de barosan de la aeroport şi hotel de boier (Capşa). Totul pe banii publici, adică ai preşedintelui ales, adică ai lui Adrian Năstase.

În holul hotelului, echipa de la Euronews era întâmpinată de vajnica purtătoare de cuvinte frumoase a preşedintelui ales Adrian Năstase, domnişoara Despina Neagoe. Femeia ţinea strâns la piept dosarul cu jntrebările pe care şi le dorea Năstase a-i fi puse.

Toate bune şi frumoase, cu o mică schimbare: luni, la ora 10, preşedintele ales nu mai era acelaşi. Bine, pentru Euronews asta nu însemna nimic, ziariştii erau gata de interviu. Chestie la care organizatorii locali şi Ambasada de la Paris au dat în bâlbă şi au spus mai întâi că nu se poate. Dar cum nici Euronews nu este TVR, cred că interviul se va fi făcut până la urmă. Aşa cum s-a stabilit, cu preşedintele ales (Traian Băsescu – n.m.).

La Sinaia, ziariştii iau bătaia

Săptămâna trecută (la începutul lui decembrie 2004 – n.m.), în noaptea de joi spre vineri, când se-ngâna pumnul cu plexu’, patru jurnalişti de la Banii noştri au fost atacaţi în faţa unui hotel din Sinaia. Rapid, banii lor au devenit banii agresorilor, care s-au ales cu o pradă constând într-un aparat foto digital şi două laptop-ur. Agresaţii sunt fotoreporterul Ştefan Micik, redactorii Cristi Niculescu şi Vasile Damian şi coordonatorul de proiecte al revistei, Dragos Crudu.

Atacatorii, care au luat obiectele şi n-au lăsat la schimb decât o rană în spatele lui Vasile Damian şi o fractură de mandibulă aceluiaşi, n-au fost identificaţi, însă despre ei se ştie că sunt angajaţi ai firmei omului de afaceri bucureştean Constantin Mărgărit, care dădea o petrecere la hotelul în faţa căruia a avut loc agresiunea.

În timp ce jurnaliştii erau jefuiţi şi înjunghiaţi în faţa hotelului, înăuntru, la restaurant, patronul chefuia împreună cu o formaţie compusă din Vali Vijelie (voce) şi Mădălin Voicu (pahar).

Poliţiştii veniţi cu constatarea au fost ţinuţi la uşa restaurantului vreo două ore, probabil ca să nu fie agresorii obligaţi s-o şteargă de la chef aşa, în grabă, şi să rateze sarmalele. („Academia Caţavencu”, nr. 679/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu