Cenzura presei în perioada dictaturii PSD-Năstase (IV)

miercuri, mai 31, 2023 18:02
Posted in category Mass-media

PSD, ciuma rosie

Integrarea în Europa a cenzurii din TVR

Dacă aţi crezut că TVR este (era în 2004 – n.m.) o televiziune publică a cărei principală misiune a fost îndoparea publicului cu ouăle lui Adrian Năstase, subestimaţi subtilitatea agenţilor de propagandă din instituţia pe care o plătim cu toţii. Vă oferim în premieră câteva exemple de cenzură care vorbesc despre sensibilităţile internaţionale ale agenţilor PSD din TVR.

Un exemplu se referă la prietenul lui Adrian Năstase, Silvio Berlusconi. Premierul italian a fost, săracul, victima unei îndelungi hărţuieli în justiţia de acasă de la el. Câteva întâmplări din trecutul său nebulos – în care e vorba despre legături cu mafia, trafic de influenţă, mită etc. – au ajuns în instanţă. În aprilie 2004, când au apărut în presa internaţională ştiri despre unul dintre procese, TVR 1 a fost pe fază şi a făcut o corespondenţă telefonică din Italia. Imediat după, redactorului-şef al departamentului internaţional i-a căzut un telefon în cap de nu s-a mai vazut Berlusconi pe TVR luni în şir.

Asta până la finele săptămânii trecute (la început de decembrie 2004 – n.m.), când prima pagină a presei mondiale a conţinut două ştiri succesive: mai întâi faptul ca Berlusconi a fost achitat de Curtea Supremă de Justiţie şi apoi faptul că, într-un alt proces, Marcello del Ultri, mâna dreaptă a lui Berlusconi (cu funcţii în Fininvest, cu funcţii în partidul Forza Italia), a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Ştirea cu Berlusconi a fost inclusă în sumarul actualităţilor de vineri seară şi a rezistat acolo, ehehei, aproape o jumătate de oră. După care a căzut în jurnalul de noapte.

Lupta pentru restaurarea democraţiei în Ucraina a pus şi ea în dificultate cenzorii din Televiziunea Română. Pentru mult aşteptata decizie a Curţii Supreme din Kiev, TVR 1 avea, civilizat, pregătit un duplex. Dar hotărârea judecătorilor ucrainieni – invalidarea alegerilor pentru fraude majore – a devenit, brusc, incomodă pentru o ţară în care se discuta despre fraude, aşa că duplexul s-a transformat într-o corespondenţă telefonică, la rândul ei piticizată în grosul ştirilor.

În sfârşit, sâmbătă (la început de decembrie 2004 – n.m.), în preziua alegerilor (turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2004 – n.m.), cele două subiecte tabu s-au întâlnit. Ceasu’ rău a adus două ştiri cap de afiş mondial, care au stricat buna dispoziţie a agenţilor PSD din TVR. Mai întâi, medicii austrieci au confirmat otrăvirea liderului opoziţiei ucrainiene; cealaltă se referea la condamnarea la 9 ani de închisoare administrată lui Marcello del Ultri. N-au fost scoase, că era prea de tot, dar au fost neutralizate prin îngroparea în gunoiştea de informaţii. Ştirea despre Iuşcenko a fost ultima. Pe primul loc s-a calificat o informaţie de mare importanţă pentru o ţară care urma să voteze a doua zi: o turmă de oi a fost luată de ape. Cu toate astea, uite că turma s-a trezit. („Academia Caţavencu”, nr. 679/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu