Cum poate fi utilizată Inteligenţa Artificială (AI, Artificial Intelligence) în comerţul electronic, e-Commerce (varianta Mastercard)

vineri, august 25, 2023 15:21
Posted in category IT

Evolutie comert onlineInteligența artificială (AI, Artificial Intelligence) poate transforma modul în care funcționează diferite ramuri de activitate, inclusiv comerțul. Mastercard a lansat un Signals Report despre cum arată comerțul în era AI (Artificial Intelligence – Inteligenţă Artificială). Iată câteva dintre informațiile cuprinse în acest raport.

Tehnologia precum ChatGPT poate transforma comerțul pe diferite paliere ale acestuia, precum distribuția cunoștințelor, resursele umane și formarea, scrierea de coduri, latura juridică, securitate cibernetică, trezorerie, marketing, interfețe cu clienții și livrarea de servicii, potrivit Mastercard.

Datorită acestor motive şi altora înrudite, companiile implentează AI din ce în ce mai mult. 50% dintre companii folosesc AI pentru cel puțin o aplicație din 2022, comparativ cu doar 20% în 2017, potrivit raportului.

„În următorii doi până la trei ani, inteligenţa artificială (AI, Artificial Intelligence) va alimenta sute de capabilități în aplicațiile de afaceri și în relaţiile cu consumatorii”, se afirmă în raportul Mastercard.

Mai exact, Maestercard a identificat cinci cazuri de utilizare a AI-ului, ar putea fi implementată pentru a optimiza diferite sectoare comerciale.

Inteligența artificială poate ajuta companiile prin distribuirea cunoștințelor și a informațiilor companiei între organizații în timp real, indiferent de dimensiunea organizației.

Raportul sugerează înlocuirea motoarelor de căutare tradiționale ale companiilor, care pot fi copleșitoare din cauza resurselor lor vaste, cu un motor de căutare AI. Acest lucru ar permite angajaților să găsească răspunsul exact cu o singură solicitare.

Industria financiară poate beneficia de AI prin valorificarea abilităților cantitative ale inteligenţei artificiale, în a simplifica sarcini complexe, cum ar fi gestionarea averii.

Mai exact, raportul subliniază modul în care AI poate eficientiza anumite procese, cum ar fi interacțiunea cu diferite bănci, companii de asigurări și alte instituții, acționând ca un manager personal de avere.

Cu protecția adecvată a datelor, inteligenţa artificială (AI, Artificial Intelligence) poate fi integrată direct în conturile bancare, portofoliile de investiții și multe altele pentru a avea o viziune cuprinzătoare asupra vieții financiare a unui individ.

Pentru firmele mici, inteligența artificială poate ajuta la deblocarea de noi capabilități realizând sarcini pentru care antreprenorii și proprietarii de firme mici nu şi le-ar putea permite. Aceste sarcini variază de la crearea unei campanii de marketing la construirea de aplicații prototip.

Un mod în care AI poate ajuta comerțul cu amănuntul este prin utilizarea clienților personali bazați pe inteligență artificială. După cum subliniază raportul, există atât de multe opțiuni de cumpărături online încât uneori pot deveni copleșitoare pentru utilizatori.

Un consultant de cumpărături personale bazat pe inteligență artificială ar ajuta utilizatorii să găsească exact ceea ce au nevoie, conectându-i la ofertele de vânzare cu amănuntul pe care altfel le-ar fi ratat.

Shopify, Google și Amazon sunt exemple de companii care lucrează deja la astfel de integrări ale inteligenţei artificiale.

În cele din urmă, inteligența artificială ar putea optimiza industria călătoriilor acționând ca un agent de turism și ajutând călătorii să ia cu ușurință decizii în cunoştinţă de cauză în ceea ce priveşte planificarea călătoriei. Platformele de turism online lucrează deja la acest tip de experiență pentru clienți.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu