Dacii graşi şi geţii zvelţi i-au bătut chiar şi pe celţi

miercuri, iunie 13, 2018 15:52
Posted in category Istorie

Adevarata istorie a romanilorOspăţul dat de Dromohete pe banii poporului get în cinstea regelui macedonean căzut prizonier a avut urmări pacifiste. Din momentul primelor râgâieli de îndestulare şi până la sfârşitul tragic al zilelor lui, Lisimah n-a mai purtat război cu geţii. Într-un fel, nici nu prea avea cum, deoarece la doi ani de la chiolhanul pomenit, geţii erau ocupaţi cu alt război: celţii invadau Dacia.

Trebuie să spunem că, în momentul năvalei, Dromihete era cam mort, fiind ucis de o lance prietenă sau de o gripă rebelă – istoricii nu se pot pune de acord, iar datele lipsesc cu desăvârşire. Cert e că Dromihete fiind decedat, e lesne să ne imaginăm în ce hal şi-au bătut joc celţii de defensiva naţionalei noastre.

În primul rând, apărătorii patriei au fost surprinşi de modul insidios al cotropirii. Spre deosebire de sciţii anteriori, care se buluceau în trecători sau în mlaştini strâmte, acolo unde-i venea dacului la îndemână strămoşeasca ambuscadă, celţii au înaintat pe două direcţii: una paralelă cu bătrânul Danubius şi alta paralelă cu bătrânul Bastus – un get trădător care i-a condus pe migratori perpendicular pe spatele sistemului defensiv. După ce s-au dat care prinşi, care morţi, geţii au băgat de seamă că celţii erau de mai multe categorii: scordisci şi britogali.Nici scordiscii şi nici britogalii n-au pierdut prea multă vreme pe la noi. În schimb, anarţii s-au încăpăţânat să-şi piardă o parte din oameni. Anarţii erau tot celţi – şi spunem asta deoarece cuvântul “celt” suportă orice. Fiind puţini la număr, izolaţi de grosul şuvoiului migrator şi manifestând o atitudine vădit agresivă faţă de gazde, anarţii n-au lăsat altă urmă a trecerii lor decât 21 de morminte autobiografice grupate într-un cimitir din zona Apahida. Tot prin cadavre s-au manifestat şi cotesii – alt neam celtic imprudent, care s-a luat în gură cu geţii brăileni din zona Galaţi. Exemplul lor i-a făcut pe teurisci să rămână liniştiţi în nordul Moldovei şi să-ncerce o năvală sigură în Galiţia. Dar marele neam al celţilor era conştient că poate mai mult. Pentru a-şi exprima complet ambiţiile cotropitoare aveau nevoie de două lucruri: de bastarni şi de încă un episod. (“Academia Caţavencu”, nr. 461/2000)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Dacii graşi şi geţii zvelţi i-au bătut chiar şi pe celţi”

  1. Kir Bonaparte din Fanar | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 13th, 2018 at 20:57

    […] Dacii graşi şi geţii zvelţi i-au bătut chiar şi pe celţi […]

  2. Bastarnu’ l-aţi omorât, da’ cu celtu’ ce-aţi avut? | A șaptea dimensiune says:

    februarie 2nd, 2019 at 19:20

    […] Dacii graşi şi geţii zvelţi i-au bătut chiar şi pe celţi […]

Adauga un comentariu