Despre Elisabeta Rizea

sâmbătă, septembrie 14, 2019 14:29
Posted in category Dictatura comunistă

Familia regala a Romaniei si Elisabeta RizeaDespre Elisabeta Rizea cu siguranţă n-au auzit prea mulţi. Câteva ştiri, în urmă cu ani, cu vizita în satul Nucşoara a preşedintelui Emil Constantinescu şi a Regelui Mihai I, o invitaţie în fosta emisiune a lui Florin Călinescu de la PRO TV, o mărturie după miezul nopţii în documentarul Luciei Hossu-Longin, “Memorialul Durerii”, o pomenire scolastică într-unul dintre manualele alternative, câteva cărţi ale urmaşilor celor asasinaţi de comunişti în munţi.

Cei mai mulţi nici nu ştiu că a murit în 2003. Alături de familia Arnăuţoilor, a părintelui Ion Drăgoi şi de majoritatea sătenilor, Elisabeta Rizea a fost simbolul rezistenţei ţăranului român în faţa Evului Mediu comunist.

Câţi mai ştiu astăzi că pentru a învinge acest sătuc de munte, Nucşoara, trupelor de Securitate şi Miliţie le-au trebuit zece ani şi mobilizarea celui mai mare număr de securişti pe cap de locuitor din întreaga istorie a represiunii comuniste?

Dacă întrebi sau nu vreun “ţăran” din Puterea de astăzi, aproape toţi îţi vor spune cu mâna pe pipota poporanistă cum că sunt “mândri de originea lor ţărănească” (de ce, oare, nu înţeleg nici ei prea bine; e lăudabil oricum că omul e mândru de părinţii săi). Numai că “ţăranii” de la Putere (“ţăranii” din PSD = ciuma roşie, evident, ei erau atunci la putere – n.m.) nu au mare legătură nici cu Muzeul Ţăranului Român (creat de un intelectual de la oraş), darămite cu ţăranii adevăraţi care s-au opus comunismului, spânzuraţi de grindă, închişi sau împuşcaţi.

“Ţăranii” oficiali din Cehoslovacia au avut însă, atunci când au construit cel mai mare monument din această ţară, dedicat celor 83 de copii ai sătenilor din Lidice ucişi de către nazişti. Pe ai noştri, vorba Elisabetei Rizea, “îi iert, dacă-i iartă Dumnezeu”, dar urmez, în schimb, iniţiativa cehilor, propunând ridicarea, pe piedestalul statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere, a statuii unei ţărănci eroice: Elisabeta Rizea (proiectul era din 2003 şi a rămas, din păcate, în stadiul de proiect – n.m.). Adică acolo unde este proiectat spre instalare monumentul Libertăţii Presei. Pentru simplul motiv că mai întâi a existat Elisabeta Rizea şi Nucşoara ei şi-apoi, mult mai târziu, datorită lor, libertatea presei.

Întotdeauna am crezut cu sfinţenie că, înaintea Metroului, Bulevardului Victoriei Socialismului, a literaturii realismului socialist sau a televizorului color Elcrom (realizările Epocii de Aur), singurul motiv real de mândrie al românilor au fost cei 15 ani de rezistenţă anticomunistă din munţi. (Liviu Mihaiu)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Despre Elisabeta Rizea”

  1. Diasporăscoala | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 15th, 2019 at 17:27

    […] Despre Elisabeta Rizea […]

Adauga un comentariu