Comunismul pe înţelesul retardaţilor care nu l-au prins, dar plâng după el

vineri, august 19, 2016 13:49
Posted in category Dictatura comunistă

Comunism = NazismComunismul pe înțelesul Feisbucarilor (scris de Corina Băcanu)

Comunismul este una dintre cele mai detestabile ideologii pe care le-a produs mintea omului, o utopie sinistră care și-a dorit să promoveze în practică un sistem social în care nu există stat, clase sociale și proprietate privată, cu scopul de a realiza o societate egalitară.

În teorie, toate bunurile sunt comune aparținând societății ca și “întreg”, după principiul “de la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi”. În realitate, comunismul a ucis spirite, minți și vieți care s-au opus cu îndârjire ideii de colectivizare.

Am făcut o mică recapitulare a ce înseamnă comunismul, pentru că îmi stau în gât vorbe urâte de fiecare dată când aud tineri sau adolescenți care zic “ce bine era pe vremea lui Ceaușescu, mi-a zis mie mamaie”. O discuție pe tema asta am auzit întâmplător în metrou, între 2 puștoaice care nu aveau mai mult de 20 de ani.

Mărul discordiei a pornit de la nenorocirea de stat care nu îți mai asigură un loc de muncă după ce termini facultatea, așa cum era pe vremea lu’ mamaie. Și că mamaie a primit și apartament de la stat și ce bine era atunci. După ce au oftat împreună după epoca comunistă, au început să vorbească despre lucrurile cu adevărat interesante: Facebook, cine a mai dat laic, cine și-a mai făcut selfi și ce mișto e instagramul.

La începutul discuției m-am simțit descumpănită. Cum să le zici fetelor că mamaie e o babă senilă fără să le jignești mamaia și cum să le “atingi” când marea lor distracție, atracție și preocupare e Facebookul? Instant mi-a lucit revelația: păi le explici ce e comunismul cu ajutorul Facebookului, cel mai de temut dușman de clasă al comunismului și al lu’ mamaie, dar na… cine mai pune detaliile astea la suflet?!?

Așadar, băieți și fete de maxim treij de ani și nostalgici după comunism, uite cam așa ar fi arătat comunismul tradus în termeni și comportament de Facebook:

 • Programul de Facebook pe zi este de maxim 2 ore, cu restricții pe saiturile porno sau divertisment. Paginile de Facebook ale saiturilor care fac analiză politică nu există, fiindcă nimeni nu analizează, doar exclamă laudativ că e tare bine în România și ce fericiți suntem toți. Nu ai voie să postezi decât despre cât de fericit ești la muncă și ce tare e șeful tău. Cel puțin 2 statusuri de limbi în fund șefului, altfel mâine la birou vei fi declarat element negativ, deci un bou care merită oprimat și trollat.
 • Accesul pe Facebook se va face alternativ: o zi cei cu numele care începe cu vocală, a doua zi cei cu numele care începe cu o consoană. Ce? Nu te potrivești la consoană cu aia pe care încerci să o vrăjești? Nicio problemă, caută pe cineva cu consoană ca a ta.
 • Laicurile se dau și se primesc pe bază de cartelă. Raționalizarea laicurilor are un scop precis și util: trebuie să îți intre bine în cap că nu ești nici cel mai frumos, nici cel mai deștept de pe Facebook. Conducătorul este. Ai voie să dai și să primești maxim 5 laicuri pe zi, dintre care 2 la selfiul și statusul Conducătorului Iubit.
 • Statusurile și șerurile vin neapărat cu oferte: ai dreptul să scrii într-un status ce vrei tu (ce vrei tu doar de bine despre sistem, normal) doar dacă dai un share la statusul celui mai prost și mai libidinos individ de pe Facebook. Ce? Îl detești? Ai înnebunit? Păi toți suntem egali, deci tu ești egal cu scârbosul, așa zice comunismul și, dacă ești egal nu trebuie să fii selectiv, cu atât mai mult să te crezi superior intelectual. Contul tău e și al scârbosului și contul lui e și al tău.
 • Pupatul în fund, adică cultul personalității Celui Mai Iubit. La 2 statusuri “la liber”, adică cu ce ai tu chef, dar doar frumos despre țărișoara noastră “cea mai superbă” , trebuie să postezi un status cu tag la Președinte în care îi cureți toate scamele cu limba. Cu cât periezi mai bine, cu atât vei fi mai integrat în societate și mai apreciat la serviciu. Important e să nu-l scoți din “Mărețule!”, ” Conducătorule Iubit”, “Farule!” etc.
 • Pozele cu mâncare nu vor fi cu mâncare, ci vor fi cu creveți și conserve. Pentru că mâncare nu e. Cele mai multe laicuri, adică cele maxim 5 permise pe zi, le vei primi cel mai probabil la pozele cu portocale, de Crăciun. Laicuri, bale și înjurături. Mai poți uploada și poze cu coji de portocală, așa să îți ajungă până anul viitor.
 • Între orele 19 și 21.30, în fiecare seară, se ia Facebookul o dată cu curentul electric. Asta e șansa ta de a pune mâna pe o carte din hârtie în care e lăudată țărișoara noastră și cum aici avem PIB de să le dăm și la alții.
 • Dacă vrei să vorbești pe Facebook cu cineva din străinătate, trebuie să ceri voie. Voia n-o s-o obții, oricum, fiindcă nu ai nevoie să vorbești cu străinii, avem în România o grămadă de oameni cu care să vorbești, iar dacă totuși vorbești, ești trădător de țară.
 • Dacă vrei să vezi un film sau un clip străin pe Facebook, trebuie să îți faci antenă ca să prinzi Facebookul bulgar. O să se pixeleze puțin imaginea și n-o să înțelegi nimic, dar barem îți mai clătești ochii cu “Și bogații plâng” în notă chirilică.
 • Orice spui pe Facebook contra sistemului, statului, politicienilor sau Președintelui, dacă nu te arăți pe deplin fericit cu ce ai și cu ce ești, atunci trebuie să ai în vedere că e posibil să ajungi la Canal. Ce se întâmplă la Canal? Mori săpând pentru că ai avut tupeul să comentezi pe Facebook.
 • Dacă stai la etajul 10, s-ar putea ca țeava de net să nu urce până la tine și să ceri un pahar de facebook de la vecinii de la parter.

Bun, sper că acum ați înțeles mai bine ce înseamnă comunismul. Iar dacă mamaie zice în continuare că era bine, să știți că e simptomul ignoranței și al uitării. Care nu are nimic de-a face cu nostalgia după niște vremuri mai bune ci doar cu neputința vârstei.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

81 Responses to “Comunismul pe înţelesul retardaţilor care nu l-au prins, dar plâng după el”

 1. Ovidiu says:

  august 22nd, 2016 at 11:07

  „Comunismul a invatat romanul sa fure si de unde pare ca nu mai este ceva de furat.” …asta am vrut sa spun. :)

 2. nicu says:

  august 22nd, 2016 at 16:07

  Nu ca comunismul n-ar fi fost rau, dar articolul e superficial, el nu descrie comunismul ci ceausismul anilor ’80. multe dintre chestiile alea (gen programul redus la TV), nu erau specifice comunismului, noi ne uitam la TV la bulgari, care tot comunisti erau.

  Ar fi fost ceva sa se arate neajunsurile adevarate ale epocii: da, primesti serviciu la terminarea facultatii, dar e obligatoriu sa te duci unde ai repartitia, adica in satul de unde se agata harta in cui. Da, primesti si casa, care va fi in localitatea unde ai repartitia cu serviciu, eventual in garsoniera comfort III.

 3. Cornel Căruntu says:

  august 22nd, 2016 at 18:30

  Un basarabean, Andrei Savciuc, despre comunism: „Cred insa ca mostenirea cea mai tragica lasata de regimul comunist nu consta atat in consecintele erorilor de optiuni economice, ci in faptul ca ne-a fost batjocorita cultura, valorile poporului roman. Tragic este ca in aceasta jumatate de secol sufletul romanului a trait o decadenta.
  Un regim in care minciuna a fost ridicata la rangul de metoda de guvernare, in care teroarea a determinat lasitatea celor mai multi dintre noi, in care delatiunea a fost luata drept virtute, in care furtul a aparut ca legitim din cauza privatiunilor permanente, in care semnificativ era exemplul de inselaciune venit de sus, un asemenea regim nu putea sa nu lase urme.” (https://asapteadimensiune.ro/andrei-savciuc-despre-comunism.html)

 4. un alt roman says:

  august 23rd, 2016 at 11:15

  hehe, Cornelus, pentru un acuzator al comunismului ai deprins bine practicile lor, cat de usor ai redus la tacere bagandu-i pumnul in gura (ma rog, spam) utilizatorului „unroman” :))))))))))) q.e.d

 5. cornel says:

  august 23rd, 2016 at 11:22

  Salut,

  Facem inca o eroare! ne uitam din nou la forma si nu la continut.
  Toate sistemele au fost impuse de afara. Cearta e in toi pentru ceea ce nu vine din voi.

 6. Cornel Căruntu says:

  august 23rd, 2016 at 13:23

  „un alt roman”, hai sa nu exageram. Respectivul a fost doar blocat pe un site unde nu se face apologia comunismului criminal (imi dai voie sa am aceasta optiune?), pe cand bolsevicii, daca injurai comunismul, te trimiteau direct la puscarie. Ma intreb daca toti cei cu nockname-ul de „roman”, si derivatele, ling in cur bolsevicii care ne-au furat Basarabia. Nu-i asa ca va doare-n cot de suferintele basarabenilor deportati in Siberia, infometati, ucisi etc. Voi, internationalisti bolsevici, nu meritati o tara ca Romania, din moment ce laudati tocmai pe cei care au ciopartit aceasta tara, bolsevicii rusofoni.

 7. Cornel Căruntu says:

  august 23rd, 2016 at 13:34

  „Cetateanul” lu’ Peste, propaganda faci tu, prin comentariul tau de cacat, in care vezi totul in negru. „50% din populatia rurala traieste in mizerie”. Bai, nea Caisa, tu stii cum traia populatia rurala in comunism: mergeai la prasit cu mamaliga si ceapa, plus branza, la CAP, pe jos, azi toti au carute, si veneai acasa frant, si stateai in intuneric (se intrerupea curentul electric), faceai de mancare la „cuptorul de afara”, doar 5% din cei de la tara daca aveau butelii, si chiar daca aveai nu gaseai intotdeauna unde s-o schimbi, trebuia sa ai relatii, apoi daca mai ramanea ceva mancare nu puteai s-o pui in frigider ca nu era curent electric sau nu aveai frigider. La scoala, la tara, nu primeai corn si lapte, vindeai 3 oua ca sa-ti iei niste biscuiti fara gust, fabricati in Romania comunista, daca-i gaseai si pe ei. Si ti-am dat doar un exemplu. Mai am cateva zeci. Nu democratia e rea, jeg ordinar, doar sunt multe alte tari democratice unde se traieste bine, ci populatia indobitocita care vrea doar pomana, voteaza infractori, traieste in trecut etc. Si comunismul avea aceleasi probleme (bolnavi de cancer etc.) doar ca era cenzura, Cetateanu’ lu’ Peste, si populatia nu avea acces la informatii.

 8. florea says:

  august 23rd, 2016 at 18:43

  MARE confuzie .Nu trebuie comparat comunismul lui Ceausescu(in care am trait 27 ani)(sant un revolutionar autentic)cu JAFUL actual(de 26 ani)in care securistii de atunci au pus mana pe banii tarii,fiind in partide politice acum,Adevarat era ceva utopic dar TARA se dezvolta sacrificand cetatenii.Acum se omoara si cetatenii se distruge si tara si VIITORUL!Eu asa vad realitatea.

 9. Cornel Căruntu says:

  august 23rd, 2016 at 19:16

  „florea”, da’ de ce nu trebuie comparat? Pai, matale nu-l compari in comentariu? Bunul cel mai de pret al unei tari sunt oamenii, domnu’ revolutionaru’. Daca il pui pe om sa stea de la ora 3 dimineata la coada la lapte, putin ii pasa omului de „societatea cacacioasa multilateral inapoiata”. Daca-i interzici omului sa circule, sa citeasca ce vor muschii lui, sa se bucure de un program TV, la alegere, atunci comunismul lui Ceasca este un mare rahat. Si ce insemna „Tara”, domnu’ revolutionaru’. Insemna acea tara in care se murea de foame, in care existau telefoane, pe la tara, din al doilea razboi mondial, in timp ce nemtii aveau deja celulare, tara cu 2 ore de program TV, in timp ce Germania, si nu numai, avea televiziune prin cablu in anii 1980? Aceasta-i tara care se dezvolta? Tara in care se faceau mitinguri pentru pace, in care erai luat cu arcanul (am trait asa ceva ca elev la liceu), iar pe de alta parte Cizmarul exporta la greu arme la tot felul de triburi din Asia si Africa, iar aia se omorau intre ei. Tara in care Partidul Comunist Roman era stapanul absolut al vietii tale, tara in care oricand puteai fi anchetat, dar afara din serviciu, mutat pe coclauri, cu rudele avand mari probleme daca fugeai din tara. De care dezvoltare vorbim, domnu’ revolutionaru’? De intreprinderile falimentare, in care productivitatea muncii era 25% din cea occidentala? Comunismul a cazut economic, tovarasu’, fiind un falimentar total din acest punct de vedere. Si inca ceva: asta cu „revolutionarul” este de genul „am fost securist si azi sunt revolutionar””, „am fost comunist si azi sunt revolutionar in capitalismul pe care-l injur zi si noapte”?

 10. Andrei Ardelean says:

  august 24th, 2016 at 8:15

  În comunism nu aveai voie să spui ce gândești. Dacă ingraditi libertatea de exprimare, unde e diferita?

 11. Cornel Căruntu says:

  august 24th, 2016 at 9:06

  „Andrei Ardelean”, pai, diferenta este ca in comunism, daca spuneai ce gandesti, faceai puscarie, pe cand aici nu mai poti linge in cur un regim criminal. E simplu. Dar cei doi nu au fost blocati pentru ce spuneau, ci pentru injurii la adresa mea. Ti se pare normal sa intri in casa cuiva si sa incepi sa-l injuri? Mie nu.

 12. Cetateanul says:

  august 24th, 2016 at 21:41

  Cornele, cu parere de rau iti scriu ca nu cunosti terminologia specifica discutiei. Nu am scris nicaieri ca democratia este rea…regimul nazist din Germania anilor 30 a fost unul democrat….probabil ca dupa anii 60 si regimul socialist din Romania a fost unul democrat. EU CRITICAM DOAR CONSTRUCTIA ECONOMICA DE NATURA CAPITALISTA. Este cu totul altceva….democratia dragul meu batran incult, inseamna doar vointa poporului si nimic mai mult…demos…cratos…bla bla…daca poporul asta isi doreste de maine un dictator senil in fruntea statului, sistemul impus de acest dictator ulterior va fi unul democrat…revolutia este simptomul democratiei bolnave…vezi…diferenta dintre nki doi este ca eu am citit cate ceva inainte sa scriu…dumneata esti doar un urechist cu argumente subtiri…probabil daca iti construiai apologia pe zona de cultura argumentele erau mult mai solide…dar cacaturile de genul „nu puteai pleca in strainatate sau coada de la paine” sunt usor de combatut prin comparatie de orice absolvent de gimnaziu. Pari evident un om mediocru dar care tipa a prost in piata publica…democratia cenzitara este singura care ne poate scapa de votul unui idiot de teapa dumitale…

 13. Cetateanul says:

  august 24th, 2016 at 21:46

  Si apropo…tot prin comparatie, apologia ta pentru un sistem criminal asa cum este capitalismul de specula prezent astazi mai peste tot, nu pare tot una deplasata? Si cum este ca dumneata sa i injuri pe cei care iti intra in casa? Cum iti permiti dumneata sa mi te adresezi mie cu nea Caisa? Esti intreg la minte? Este un dialog sau monologul unui idiot?

 14. Cetateanul says:

  august 24th, 2016 at 21:52

  Cu cat citesc ce scrii descopar cat esti de idiot…pai dreptul de a circula este unul oferit de stat cetatenilor sai? Astazi poti circula in SUA? Puteai sa circuli liber in statele pactului de la Varsovia….pentru ca aveai relatii reciproce cu ele…in rest lumea era scindata…nici vesticii nu circulau atat de usor prin tarile comuniste…asta este problema ta? Cred ca nici astazi nu vizitezi prea mult ca cate prostii scrii…vedeai ca nici Europa vestica nu i atat de roza daca scoteai capul putin in lume…incuiatule…

 15. Cornel Căruntu says:

  august 25th, 2016 at 7:36

  Cetatene, la urmatoarele injurii, de genul „idiot”, pe care mi le adresezi, vei fi blocat. Ce pot discuta cu unul ca tine, care spune ca „regimul nazist din Germania anilor 30 a fost unul democrat”. In rest, repet: voi, pupinccuristii bolsevismului criminal, nu meritati nimic, sunteti cei care ati introduce cenzura si ati condamna la moarte oameni nevinovati, asa cum a facut satanicul regim comunist, de inspiratie evreiasca (Marx a fost evreu). Mi-e scarba de voi.

 16. Maria Dabija says:

  august 27th, 2016 at 10:11

  Pacat ca doamna Corina Bacanu si multi altii confunda ideologia /conceptele comunismului cu dictatura comunista….Majoritatea celor ca „mamaie” habar n-au ce-au trait si nici despre ideologia respectiva….Si nu este o utopie-vezi tari ca Suedia-cea mai aproape de practica acelei ideologii… .Poate ar fi bine ca inainte de a scrie un articol sa sa fii foarte-foarte documentat…..nu doar „dupa ureche” cum bine se exprima si autoarea articolului uitand sa urmeze si dumneaei acest sfat…..

 17. Cornel Căruntu says:

  august 27th, 2016 at 12:07

  Doamna sau domnisoara Maria Dabija, in Suedia nu-i niciun comunism. De unde ai scos asemenea tampenie? Iata ce ne spune Wikipedia: „Suedia este o monarhie constituțională. Parlamentul este unicameral. Sistemul politic este unul parlamentar, cu reprezentare proporțională pe liste de partid. Timp de peste 50 de ani Partidul Social Democrat Suedez (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti (Partidul Social Democrat al Lucrătorilor din Suedia), cunoscut popular ca Socialdemokraterna sau SAP) au dominat sistemul politic, guvernând în total timp de 47 de ani, cu numai 3 întreruperi (1976-1982, 1991-1994 și 2006-) din 1950 până astăzi.” (https://ro.wikipedia.org/wiki/Suedia). Cat priveste ideologia comunista, iata cateva citate din intemeietorii comunismului: Engels scria in Anti-Duhring: „Dragostea universala fata de oameni este o absurditate. Noi avem nevoie mai degraba de ura, decat de dragoste.”

  Che Guevara a invatat bine lectia marxista. In scrierile sale se pot recunoaste sentimentele lui Engels: „Ura este o parte componenta a luptei, ura nemiloasa contra dusmanului, o ura care-l inalta pe revolutionar deasupra limitelor omenesti facand din el o masina eficace care distruge si ucide cu sange rece.” Marx scria in Manifestul Partidului Comunist: „Comunistii ii detesta pe cei care isi ascund gandurile si intentiile. Ei declara deschis ca scopul lor nu poate fi realizat decat printr-o rasturnare a intregii structuri sociale existente. Nu exista decat o singura metoda pentru a scurta chinurile agoniei vechii societati si durerile nasterii celei noi, si anume: terorismul revolutionar.” (https://asapteadimensiune.ro/comunismul-religia-urii.html) Tovarasa Maria Dabija, cred ca dumneata trebuie sa te mai documentezi.

 18. 10 informatii inedite despre dictatorul comunist Nicolae Ceausescu | A șaptea dimensiune says:

  august 28th, 2016 at 10:59

  […] Comunismul pe intelesul retardatilor care nu l-au prins, dar plang dupa el […]

 19. Istoria bolsevismului criminal naste aberatii azi: dupa unii dezaxati, Ceausescu era urmarit de Securitate | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 5th, 2016 at 14:13

  […] Comunismul pe intelesul retardatilor care nu l-au prins, dar plang dupa el […]

 20. Tara „construita” de Ceausescu: romanii se turnau unii pe altii la Securitate | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 8th, 2016 at 14:15

  […] Comunismul pe intelesul retardatilor care nu l-au prins, dar plang dupa el […]

 21. Tara lasata mostenire de Ceausescu: o tara de hoti si corupti | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 15th, 2016 at 15:55

  […] Comunismul pe intelesul retardatilor care nu l-au prins, dar plang dupa el […]

 22. Tara „construita” de Ceausescu: la scoala iti era spalat creierul cu minciunile bolsevice | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 22nd, 2016 at 16:26

  […] Comunismul pe intelesul retardatilor care nu l-au prins, dar plang dupa el […]

 23. Gabriel din America says:

  septembrie 28th, 2016 at 17:33

  Explicatiile sunt prea complicate eu va dau ceva simplu din suflet: COMUNISMUL A FOST STANISM SI MAI ESTE INCA,CEAUSESCU A FOST UN SOLDAT BUN AL DIAVOLULUI IMPOTRIVA ROMANIEI EL A FOST O PEDEAPSA DATA ROMANILOR PENTRU RELIGII FALSE PAGINE. ROMANII NU STIU CA 65% sunt urmasii din triburile pierdute urmasii lui Iacob ca ar trebui sa tina cu strictete ceace este scris in SCROLURILE ORIGINAL SI CA DACII AU FOST PEDEPSITI TOT PENTRU RELIGII FALSE. Blogurile romanesti au devenit monumente de cenzura ceausiosta si ele reflecta nivelul scazut spiritual si moral al poulatiei, CE URMARI VOR AVEA ? ati avut popoare navalitoare,rusi turci,dictatori cruzi criminali cutremure,mizerie acum oamenii buni fug in strainatati. Pastrati justitia in tara sau veti pierde pamintul minunat minunat pe care nu il meritati. Urmeaza sclavie intr-un teritoriu pagin cu mitraliera in ceafa femeile pingarite foamete si moarte. Cind Bestia va aparea Carpatii vor fi din nou teatru de bataie. NU VA E FRICA DE CREATOR NU ? EL ESTE CEL CARE ESTE SUPREM, ETERNAL,UNIC,ABSOLUT,CREATOR,LEGISLATOR SI JUDECATOR AL CREATIEI SALE,EL DA VIATA SI MOARTE VIATA ETERNA SI MOARTE ETERNA,O NATIUNE ESTE CA TARINA PENTRU EL,NU EXISTA MINCIUNA CU EL TINE TOTI OAMENII SUB SUPRAVEGHERE CU UN DOSAR SECREDT DIVIN, VREA SA VADA CU CINE SUNT OAMENII CU RELIG IILE FALSE DE TIP NIMROD,SAU CU EL DE CE VA LUATI DUPA CEI CE RASPINDESC MINCIUNI ? DE UNDE SA STITI LEGEA ADEVARATA DACA TOATE 22 de religii din tara sunt false ? FIECARE TREBUIE SA ALEAGA SINGUR SI INDEPENDENT NU CU AJUTOR- DESTEAPTA-TE ROMANE DIN SOMNUL TAU DE VECI,DE ACEA BLOGARII CENZUREAZA CACI ASCULTA DE DIAVOL. EU MA ROG PENTRU TOTI ROMANII POATE POATE CITIVA VOR ASCULTA SI VOR CAUTA LEGEA DIVINA SI O VOR POPULARIZA SI ATUNCI VETI VEDEA DIFERENTA DINTRE CEACE SUNTETI SI CEACE TRBUIA SA FITI. HAI BAIETILOR HAI ROMANII VERZI DE PESTE TOT HAI SA INCERCAM INCA ODATA SA-CUNOASTEM PE CREATOR CARE NU GASESTE O PLACERE IN MOARTEA REBELILOR. EU MA ROG ASA PENTRU VOI; CA NIMENI SA NU FIE PEDEPSIT PINA NU CUNOASTE ADEVARUL SIMPLU SI SA ALEAGA LIBER Cu stima si respect Gabriel din America

 24. David Ioan says:

  decembrie 20th, 2016 at 11:30

  Fiecare partid are o orânduire dictatorială indiferent că este de dreapta, de mijloc, sau de stânga și spun că sunt democrați. Dar își fac victime fie intelectuale sau neintelectuali. Ei luptă să guverneze și să aibă avantaje materiale și morale față de cetățenii din care fac parte. Așa a fost și în perioada nazistă și comunistă. Nimeni nu luptă dacă nu are avantaje materiale și morale etc. Dar face să sufere cetățenii din care fac parte cei din conducerea administrativă, guvern și președinte.

 25. Octavian says:

  aprilie 20th, 2017 at 17:05

  Buna ziua,
  Este posibil ca plecand de la premize false sa ajungem la o concluzie adevarata si viceversa . Intr-o dezbatere argumentele tip ad hominem sunt erori de logica dar ar fi interesant daca aveti solutii pentru prezent pentru ca a utiliza fobia fata de trecut poate functiona pe termen scurt…

 26. Domuncu Aurelian says:

  aprilie 20th, 2017 at 17:57

  Eu cred ca oamenii care apreciaza comunismul nu pot gandi! Comunismul este un model social PRIMITIV care nu poate acoperi complexitatea societatii si psihologia fiinitei umane niciodata si nicaieri! Cele mai clare exemple de insucces ale comunismului sunt RDG versus RFG si Coreea de Nord versus Coreea de Sud!
  Cuba s-a transformat din perla Antilelor intr-o cloaca de promiscuitate! Venezuela e in actualitate cu criza tarii la care s-a ajuns tot dupa communism! Mai oameni care credeti ca e bun comunismul, sunteti serpilieni cumva, ati venit de pe alte planete? Nu pot sa-mi explic cum ati trait o viata intreaga fara sa intelegeti nimic din ea!

 27. Paul says:

  aprilie 21st, 2017 at 1:01

  Mare dreptate aveti d.nul Cornel!

 28. fane says:

  aprilie 21st, 2017 at 16:37

  Ideile din teoria comunistă , cum ,,fiecăruia după neciesități . . .” , nu erau rele , numai că , EI una spuneau și în realitate puține și făceau !
  Artocolul ca și ideie să arate , cum a fost cu adrvărat comunismul , e bun , numai că , se putea rezuma la cel mult 10% din ce sa scris !
  Să fim bine înțeleși , e bine să fim ,,scurți și la obiect”!

 29. Domuncu Aurelian says:

  aprilie 21st, 2017 at 19:55

  Mai fane ! „fiecaruia dupa necesitati ” nu este o utopie, este o cretinatate enorma! Cine sa-ti dea tie bai dupa necesitati!? Tu ai vrea sa stai prin baruri si pe la cluburi, s-o arzi pe Leana si tie sa ti se ofere „dupa necesitati”! Comunismul e o prostie fara margini si nu duce nicaieri! Daca muncesti intr-un system correct, iti pui mintea la contributie, ai, daca nu, nu! Asta trebuie sa-ti intre tie in cap!

 30. Copran Mitru says:

  ianuarie 8th, 2018 at 2:19

  După peste șapte decenii în care societatea românească s-a bolșevizat programatic sun presiunea ideologiei impuse cu forța de către puterea despotică de la Răsărit, gangrena acelui putregai a făcut septicemie în neamul românesc. Nu avem de comparat nimica, între societatea românească interbelică, cu toate neajunsurile ei materiale cu epocile de întuneric care s-au consumat în perioadele postbelice. Standardele educaționale de după 1848 au edificat o societate și un stat românesc care au recuperat înapoierea milenară a unei populații apărată în trecut doar de către mediul înconjurător și eroismul vitejilor atașați de acesta. După 1948 toată scara meritocratică a valorilor românești s-a inversat cu totul … ca astăzi un repetent să de-a iar peste cap o țară întreagă. În lumea occidentală civilizată, chiar dacă sunt ca-n toate epocile anterioare și puncte slabe ori curente ideologice cu efecte reprobabile, valorile acestora s-au propagat și consolidat în perioada postbelică având ca temelie statul de drept. Extinderea extragerii resurselor din medii neconvenționale inclusiv din spațiul cosmic care ne înconjoară fără de margini, ne poate aduce prosperitate dacă vom știi să nu ne distrugem între noi așa cum inițiațivele belicoase moștenite din trecut se manifestă și astăzi ca să se mențină poziții de forță generate de mentalități primitive …
  Viața oamenilor ignoranți și ghidonați în acțiuni doar de impulsiuni primitive este în medie mult mai scurtă decât a oamenilor educați și altruiști, așa că oricât ar fi ei de ambițioși nu pot distruge valorile societăților consolidate prin instituții cu mare longevitate în care s-au dezvoltat poate sute de generații până astăzi. Un eventual conflict generalizat iscat de către despoții moderni care urăsc stabilitatea puterilor democratice occidentale, cu focalizare pe destabilizarea celei din SUA fără succes în ultimul sfert de mileniu nu are niciun procent de izbândă. Deplâng colaboraționismul celor pe care oportunismul exacerbat al cozilor de topor băștinaș i-a împins la fraternizare cu cei care mereu ne-au prădat pământurile. Roata istoriei se-nvârte și urmașii acestor colaboraționiști, mai ales a celor care s-au raliat rapturilor de tot felul decise de cei care s-au urcat pe cadavre ca să le înfăptuiască vor rămâne pe veci ca modele blamabile pe viitor și sunt convins că vor da socoteală per capita – indiferent dacă capitalismul va lua altă înfățișare economică ca sistem pe viitor…

 31. Ieseuri vesele si triste ale tovarasului Nicolae Ceausescu, ultimul stalinist al Europei | A șaptea dimensiune says:

  mai 5th, 2019 at 9:17

  […] Comunismul pe intelesul retardatilor care nu l-au prins, dar plang dupa el […]

Adauga un comentariu