Despre Valeriu Stoica, “liberalul” ce a introdus pensiile speciale în România

vineri, octombrie 23, 2020 6:37
Posted in category PeNaLii

Valeriu StoicaValeriu Stoica, alunecos ca scoica

Traseu politic (până în 2004 – n.m.): membru fidel al PNL; fidel şi profesiei de avocat, pentru care a renunţat, în septembrie 2003, la statutul de parlamentar. A fost ministrul Justiţiei între 1996 – 2000.

A avut ocazia să reformeze sistemul, dar a ales contrariul. În loc să reducă rolul ministrului – deci al Executivului – asupra corpului magistraţilor, a modificat legile pentru a permite ministrului amestecul la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii şi al Institutului Superior al Magistarturii; şi-a creat, tot în urma unui act normativ, posibilitatea de a schimba procurorul general.

Toate aceste intervenţii au îndepărtat Justiţia de modelul european.

Cel mai dureros rămâne faptul că, prin intervenţiile sale, ministrul Stoica a pregătit abuzurile miniştrilor PSD care au găsit gata instalate şi bine unse pârghiile de manipulare a magistraţilor. Adică fix acele instrumente care permit azi protejarea corupţilor de intervenţia Justiţiei.

Cu alte cuvinte, Valeriu Stoica a neutralizat singurul organ de combatere a corupţiei în favoarea adevăraţilor profesionişti ai acestui sport naţional.

Şi, să nu uităm, a rămas grav dator ziariştilor cu eliminarea din Codul Penal a calomniei şi insultei (adică “liberalul” Valeriu Stoica, prin legile de rahat aprobate, trimitea ziarişti la puşcărie dacă “insultau” mafioţi din politică – n.m.).

În ce priveşte firma de avocatură “Stoica şi asociaţii”, se poate spune că a dus-o la fel de bine şi în afara perioadei de ministeriat, perioadă care, de altfel, nu i-a dăunat. Aşa că averea (declarată) îl califică pe fostul ministru ca adevărat liberal: 3.300 metri pătraţi de teren, din care aproximativ 1000 sunt intravilan, un autoturism, două apartamente (valoare de impozitare 1,1 miliarde de lei vechi), două case de vacanţă (925 de milioane de lei), 265.000 de dolari, 97.000 de euro, 97 de milioane de lei. (“Academia Caţavencu”, nr. 654/2004)

Nota mea: Averea lui Valeriu Stoica poate părea minoră în comparaţie cu averile de astăzi ale mafioţilor din PSD = ciuma roşie (Viorel Hrebenciuc, de exemplu, are ao avere estimată la 1 miliard de euro, o parte trecută pe numele rudelor), dar valoarea banilor din 2004 era alta. Şi tot în acea perioadă, acea avere însemna ceva, în condiţiile în care în România, ce nu era membră UE, salariul mediu în învăţământ, de exemplu, era undeva pe la 200 de dolari (nivelul de trai al românilor a început să crească începând cu 2007, odată cu intrarea României în UE). Aşadar, în acea ţară foarte săracă numită România începutului de mileniu, politicieni care n-au făcut nimic bun pentru ţară trăiau în lux. Iar poporul făcea foamea.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu