Dupa lupte seculare, am ramas cu ochii-n soare

sâmbătă, ianuarie 6, 2018 12:32
Posted in category Istorie

Adevarata istorie a romanilorDin punct de vedere al lucrului în sine, se poate aprecia că Adunarea de la Blaj, din 1848, a fost un succes. Mulţimea a stat în banca ei, vorbitorii au stat în faţa mulţimii, iar trupele împăratului au stat cu mâinile în sân. În această poziţie a fost surprinsă revoluţia de Dieta din Cluj. Plină ochi de bozgori, amintita instituţie a făcut pur şi simplu pipi (piszi) pe “Petiţiunea Naţională în 16 Puncte” şi-a votat cu mâna rămasă liberă anexarea Transilvaniei la Ungaria.

Împăratul de la Viena, surprins între un concert şi-o operetă şi aflat cu ocupaţiunea mintală la alte prostii, a luat de bună gândirea Dietei şi-a imitat cu morgă imperială gestul maghiar, trăgând cu nonşalanţă apa peste entuziasmul nostru naţional. Aşa că, din elanul revoluţionarilor ardeleni desfăşurat la 3 mai 1848 pe câmpia Blajului, au rămas doar “Prinţipurile noastre pentru reformarea patriei”, redactate de emigranţii moldoveni la Braşov.

În vara lui paşopt, simbolul rezistenţei revoluţionare rămâne Ţara Românească, unde guvernul mitropolitului Neofit se lupta din greu cu reforma şi cu cele două tentative de asasinat integral. Ideea de bază a regăţenilor era diplomaţia. Ca să-i fie cuceririle recunoscute, cabinetul i-a trimis la Stambul pe Ion Ghica, Golescu şi Bălcescu, la Viena pe Brătianu, pe Ion Trifu Maiorescu la Frankfurt, iar pe A.G. Golescu la Paris. Din fatalitate istorică, în afara inspiratelor jurnale de călătorie, ambasadorii n-au reuşit să aducă ţării vreun folos. Ei aveau să revină la sânul revoluţiei cu mâna goală dar cu privirile pline de hotărâre: hotărârea că, fie ce-o fi, în episodul următor începe lupta. (“Academia Caţavencu”, nr. 400/1999)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Dupa lupte seculare, am ramas cu ochii-n soare”

 1. Arta jupuirii | A șaptea dimensiune says:

  noiembrie 16th, 2018 at 19:43

  […] Dupa lupte seculare, am ramas cu ochii-n soare […]

 2. Ne-am luat in mana soarta si apoi la palme Poarta | A șaptea dimensiune says:

  ianuarie 27th, 2019 at 21:32

  […] Dupa lupte seculare, am ramas cu ochii-n soare […]

 3. Fiecare revolutie pe mana noastra piere | A șaptea dimensiune says:

  mai 3rd, 2019 at 17:52

  […] Dupa lupte seculare, am ramas cu ochii-n soare […]

 4. Hai, popor, in Dealul Spirii, sa te invat tabla inmultirii | A șaptea dimensiune says:

  mai 3rd, 2019 at 17:58

  […] Dupa lupte seculare, am ramas cu ochii-n soare […]

Adauga un comentariu