Ne-am luat in mana soarta si apoi la palme Poarta

joi, ianuarie 11, 2018 19:06
Posted in category Istorie

Adevarata istorie a romanilorPână în frumoasa dimineaţă de aprilie 1877 la care ne referim, turcii din Vidin erau foc de supărare pe români. Şi, deaorece “cum e turcu’ şi pistolu’”, ei se răcoreau trăgând cu tunul vizavi, în gospodăriile garnizoanei Calafat. Motivul acestei indignări otomane era cât se poate de rusesc: muscalii stăteau să treacă Danubiul spre Bulgaria cărând cu dânşii toate uneltele necesare unui război în toată regula cu Poarta.

Ce se întâmpla, de fapt? Se întâmpla că popoarele domiciliate în Balcani îi declaraseră Sultanului răscoală făţişă, iar Ţarul, pe care icrele negre şi şampania îl scârbiseră total de diplomaţie, se gândea să-şi rotunjească imperiul prin metode ceva mai combinative. Drept care, odată permisiunea de survol obţinută, armata Marelui Duce Nicolae începu să tropăie obraznic pe garniţa românească, invitându-i pe copiii lui Allah să ne ia satele la ochi, sarcină de care aceştia se achitau cu o mare tragere de inimă.

Ca mai întotdeauna în astfel de împrejurări, în schimbul colaborării noastre, muscalii ne-au pus şi două condiţii. Prima era ca nu cumva să ne băgăm dracului în război şi să le întinăm aspectul exclusiv al izbânzii, iar a doua, mai uşoară, să ne gândim bine dacă mai avem nevoie de sudul Basarabiei, întrucât lor le face mare trebuinţă.

Însă în acea frumoasă dimineaţă de aprilie, paharul se umpluse complet. Ultima salvă a başbuzucilor tocmai nimerise cuşca cu porumbei a lui moş Axinte şi făcuse ţăndări un cuibar de raţe leşeşti. Artileria valahă a ripostat pe loc şi două căruţe cu raci din Vidin au fost spulberate cât ai zice peşte. Războiul dintre România şi Imperiul Otoman începea. (“Academia Caţavencu”, nr. 404/1999)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Ne-am luat in mana soarta si apoi la palme Poarta”

  1. Treceti, batalioane romane, Balcanii | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 29th, 2019 at 6:44

    […] cum rezultă din episodul trecut, în primăvara lui 1877 artileria turcă îşi făcea mâna la Vidin pe acareturile din Calafat […]

  2. 21 – 22, ce-ati avut cu Litovoi? | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 29th, 2019 at 21:46

    […] Ne-am luat in mana soarta si apoi la palme Poarta […]

Adauga un comentariu