Fiecare revolutie pe mana noastra piere

marți, ianuarie 9, 2018 19:24
Posted in category Istorie

Adevarata istorie a romanilorCe-ar mai fi de spus? Că revoluţia de la 1848 a sfârşit-o prost? Că elanului de libertate al Principatelor i s-au opus mustaţa de husar, căciula de muscal şi şalvarii de başibuzuc? Că trei imperii şi-au adus pifanii să-şi facă armata şi nevoile pe sfintele idealuri ale lui Bălcescu? Că în Ţara Românească a venit la tron Barbu Ştirbei şi-au plecat într-o lume mai bună toţi suspecţii care n-au găsit bilete la Paris? Că în Moldova a rămas domn pramatia de Mihai Sturdza? Că în Transilvania a rămas ca-n tren şi românii au rămas în gară? Că, aşa cum îi şade ei bine în revoluţii, armata a tras în popor, când cu flinte ruseşti, când cu tunuri turceşti, când cu precizie austriacă?

Da, s-ar putea spune şi aşa. Dar, cum noi suntem deprinşi din moşi-strămoşi să privim doar jumătatea plină a pocalului istoric, vom căuta un happy-end decent, onorabil şi mioritic. Căci fără strămoşii paşoptişti cu pletele-n vânt şi mintea răvăşită de idei imposibile n-am fi înţeles noi, o sută cincizeci de ani mai târziu, care-i diferenţa între revoluţie şi lovitură de stat. Fără ei şi fără repetatele lor plecări grăbite în Oraşul-Lumină, unirea Principatelor ar fi rămas printre obsesiile lui Mihai Viteazul şi numănui nu i-ar fi trecut prin cap să poreclească Bucureştiul “Micul Paris”. Iar fără îndrăzneala lor de a se lăsa fugăriţi de poteră prin spaţiul carpatin n-am fi putut nici noi astăzi rânji prosteşte la faptele contemporane ale noilor fanarioţi. (“Academia Caţavencu”, nr. 403/1999)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Fiecare revolutie pe mana noastra piere”

  1. Morti de foame si fara elen, turcii mancau bataie la Smardan | A șaptea dimensiune says:

    mai 3rd, 2019 at 16:55

    […] Fiecare revolutie pe mana noastra piere […]

  2. Treceti, batalioane romane, Balcanii | A șaptea dimensiune says:

    mai 3rd, 2019 at 17:10

    […] Fiecare revolutie pe mana noastra piere […]

Adauga un comentariu