Fantoma lui Ceauşescu bântuie tembeliziunile din România

duminică, iulie 28, 2013 10:54

CeausescuAm avut câțiva ani antenă parabolică și, în grilă, câteva posturi de televiziune germane, puse acolo pentru meciurile din cupele europene. Deși mă uitam în fiecare seară la televizor în acea perioadă, nu am remarcat nici o emisiune în care să se discute despre Adolf Hitler. Efectiv subiectul nu era abordat.

În România anului 2013, nu este seară în care Ceașcă să nu fie subiect de emisiune TV. Aseară, 27 iulie 2013, Romania TV și B1 TV aveau în program linsul fundului dictatorial, prin aducerea în prim plan a unor amănunte din viața cuplului Ceaușescu. România TV, postul PSD-istului Sebastian Ghiță (judecat pentru corupție), o aduce mereu pe fosila Paula Iacob, turnătoare la Securitate, cea care, probabil, face pipi și caca în studiorile postului de rahat România TV. B1 TV, cu o audiență slabă, totuși, este același post de mâna a șaptea, dar care are meritul să fie ceva mai echidistant: sunt înjurați toți, inclusiv Băsescu la B1 TV, ceea ce n-o să vedem la Antena 3, de exemplu. Dar nu pot uita că, același B1 TV, avea emisiuni de căcat precum: Irinel Columbeanu și Monica Gabor la cumpărături (emisiune plătită de Columbeanu), Silviu Prigoană delirând vreu 8 ani în studourile B1 TV (postul care l-a făcut vedetă), tribunaticul Vadim era prezent seară de seară la B1 TV, la ‘nașul’ Radu Moraru, pentru a inocula ura și minciuna ‘prostimii’ din România, consilierului lui Ilici KGB Iliescu, Ioan Talpeș, pentru abureli pe care nu le reține nimeni, era tot la B1 TV etc. Tot la B1 TV, l-am remarcat pe ‘oratorul’ Bogdan Ficeac, cel care are o voce de schimbi postul automat.

Așadar, tembeliziunile din România nu pot sau nu vor să realizeze un documentar din ‘eterna și fascinanta Românie’, ci continuă să-i numere ‘savantei de renume mondial’ perechile de chiloți. Se face asta, probabil, pentru tractoriștii ce seara, după multă țuică, nu au puterea să mai gândească. Altfel, lucrurile sunt clare. Cine a fost Ceașcă, găsim pe Wikipedia:

„La 4 decembrie 1957, având gradul de general-locotenent de armată (fiind șeful Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate), Ceaușescu a condus unitățile militare care au înăbușit răscoala țăranilor din Vadu Roșca (jud. Vrancea) care se împotriveau colectivizării forțate. Flancat de două tancuri, Ceaușescu ordonă personal deschiderea focului de pe mitralierele aflate în camioanele care însoțeau tacurile. 9 țărani sunt uciși de gloanțe (Aurel Dimofte, Ionuț Cristea, Ion Arcan, Dumitru Crăciun, Toader Crăciun, Stroie Crăciun, Dumitru Marin, Marin Mihai, Dana Radu) și alți 48 sunt răniți.” Varujan Vosganian, politician, economist și scriitor de origine armeană, relatează în cartea sa autobiografică „Cartea șoaptelor” întreaga desfășurare a evenimentelor.

Tancurile se opriră și odată cu ele și camioanele, care făcură un viraj și se proptiră cu spatele la baricadă, ridicând prelatele și scoțând la iveală, într-adevăr, țevile lungi și perforate ale mitralierelor. Din camioane coborâră câțiva ofițeri în uniformele Securității, iar în fruntea lor același bărbat scund, cu căciula militară și scurtă bleumarin. Ei se opriră în dreptul tancurilor. Atunci unii dintre oameni ieșiră în fața baricadei. Bărbatul mărunțel ridică mâna dreaptă și ei crezură că vrea să le vorbească. Clopotele amuțiră. Oamenii făcură un pas înapoi. Lângă Nițu Stan, Costică Arbănaș căzu în genunchi și-și desfăcu la piept, rupând-o, cămașa. Lângă el, Aurică Dimofte, Stroie Crăciun, și, strângând în mână toporul, Ionică Areaua. Apoi ceilalți veniră unul câte unul. Cocoțată pe cabina mașinii răsturnate, Dana lui Radu rămase încremenită, strângându-și basmaua la piept. Atunci se întâmplară câteva lucruri dintr-odată. Bărbatul acela, Ceaușescu, își lăsă brațul în jos cu o mișcare iute. Clopotul porni să bată din nou, acoperind șuierul gloanțelor, dar rămaseră focul stârnit de țevi și plumbii care umplură aerul. Primul căzu Aurel Dimofte, întâi în genunchi, privindu-și nedumerit palmele lipite de pieptul din care țâșnea sângele și apoi prăvălit, tot cu genunchii îndoiți, pe spate, împins de gloanțele ce continuau să i se îndese în trup. Dana lui Radu fu secerată cu atâta putere, încât țâșni în sus, ca o păpușă de câlți, și rămase câteva clipe în aer, proptită de gloanțe, înainte de a se prăbuși pe capotă, cu brațele desfăcute. Pe Costică Arbănaș, în genunchi, gloanțele îl feriră ca printr-o minune, dar rămase așa, neclintit, cu găvanele golite, într-un plâns pe care nici măcar nu și-l simțea. Nițu Stan se aruncă în țărână și se rostogoli spre margine, dar se întoarse să-l tragă pe Stroie Crăciun, care gemea întruna: „Stane, nu mă lăsa…”, până când sângele îi țâșni pe gură, sufocându-l….
Clopotul continua să bată… Mitralierele răpăiră clopotnița, dar clopotul continua să bată. Tancurile porniră încet, continuând să răpăie și spulberară baricada ca pe un mușuroi, scuturând peste blindajul lor laolaltă scânduri și trupuri. Răniții se târau din calea lor, ca să nu-i strivească șenilele. Mitralierele măturau acum doar clopotnița, se dădea o luptă gigantică între dangătul clopotului și șuierul gloanțelor în care clopotul, chiar dacă turla, cu tencuiala mușcată de gloanțe, sfârtecată și înăbușită în fumul alb al văruielii, rămăsese ca o scurteică zdrențuită, ieșea biruitor. Până când țeava unuia dintre tancuri se ridică încet și slobozi un obuz care ținti chiar în miezul clopotniței. Ionuț Cristea murise cu siguranță mai demult și clopotul luptase singur mai departe. Obuzul ucise și clopotul. Când dangătul tăcu, atunci tăcură și gloanțele. „Nu se mai termina, își aminteau unii, credeam că o să ne omoare pe toți”. „A ținut doar ca la zece minute, spuneau alții, a fost ca o grindină, ca o răpăială de vară.

(Varujan Vosganian , Cartea șoaptelor, 2009, pp. 256-272)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Fantoma lui Ceauşescu bântuie tembeliziunile din România”

 1. Imperiul media al lui Dan Voiculescu, emanația Securității | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 28th, 2014 at 21:28

  […] Fantoma lui Ceașcă bântuie tembeliziunile din România […]

 2. TVR-ul USL-amizat în cădere liberă la audiență | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 11th, 2015 at 17:46

  […] Fantoma lui Ceașcă bântuie tembeliziunile din România […]

 3. Românii se uită foarte mult la televizor, dar vor să trăiască bine | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:50

  […] Fantoma lui Ceașcă bântuie tembeliziunile din România […]

 4. Trei știri mai mult decât interesante | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:58

  […] Fantoma lui Ceașcă bântuie tembeliziunile din România […]

 5. Ion Mihai Pacepa: Securitatea a fost importată din Moscova | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 31st, 2015 at 16:11

  […] Fantoma lui Ceausescu bântuie tembeliziunile din România […]

 6. Episcopul Anton Durcovici, ucis de comuniști, beatificat de Vatican | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 31st, 2015 at 18:33

  […] Fantoma lui Ceausescu bântuie tembeliziunile din România […]

 7. Deutsche Welle: 11 septembrie 2001, hotarul între lumea de ieri și cea de azi | A șaptea dimensiune says:

  septembrie 20th, 2016 at 20:36

  […] Fantoma lui Ceausescu bântuie tembeliziunile din România […]

Adauga un comentariu