Raport OSCE despre alegerile din 2012: Trustul Intact, instrument de manipulare politică

sâmbătă, martie 9, 2013 18:45
Posted in category Mass-media, PeNaLii

Dan VoiculescuOrganizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a publicat zilele acestea raportul privind alegerile parlamentare din 2012 şi modul în care mass-media din România a reflectat campania electorală. Concluzia observatorilor OSCE a fost una dură: cu câteva excepţii, mass-media românească preferă să fie mai degrabă “un instrument la dispoziţia partidelor politice”, decât să-şi respecte rolul de critic obiectiv al clasei politice.

Raportul OSCE dă drept exemplu negativ trustul Intact, deținut de familia lui Dan Voiculescu.

Potrivit raportului OSCE, grupul Intact, deţinut de fostul lider al Partidului Conservator, este exemplul clar al modului în care presa a manipulat opinia publică pe parcursul campaniei electorale.

În capitolul dedicat rolului mass-media în campania electorală se arată că, deşi publicaţiile online au un rol din ce în ce mai mare, românii se informează în proporţii covărşitoare de la televiziuni atunci când vine vorba despre chestiuni politice. De asemenea, este subliniată tendinţa principalilor jucători din audiovizual de a se afilia unui partid politic.

Derapaje politice la Intact și OTV

Mai mult decât atât, reprezentanţii OSCE susţin că din ce în ce mai multe trusturi de presă din România au preferat să se transforme într-un “instrument de propagandă politică” decât să îşi mai îndeplinească rolul de gardieni ai democraţiei, care să critice obiectiv derapajele clasei politice.

Drept urmare, încrederea publicului în mass-media a scăzut semnificativ după ce în ultimii şapte ani patronii de presă au devenit mult mai uşor de influenţat politic, situaţie pusă de reprezentanţii OSCE pe seama problemelor financiare din industria media.

În continuare, raportul OSCE face referire la trustrul Intact: “un exemplu clar de manipulare politică a presei este trustul Intact, ce deţine unele dintre cele mai populare posturi TV din România, printre care şi postul de ştiri Antena 3, trust deţinut de Dan Voiculescu (fondator al Partidului Conservator, ce face parte din coaliţia USL)”.

Tot la acest capitol este menţionat şi postul OTV, deţinut de Dan Diaconescu. Candidatul PP-DD la parlamentare şi-a transformat postul TV într-o adevărată platformă electorală, încălcând astfel regulamentul CNA.

TVR a evitat relatarea anumitor subiecte

De cealaltă parte, TVR şi Digi 24 au fost nominalizate la categoria posturi TV ce au reflectat aproape obiectiv campania electorală de anul trecut, cu menţiunea că totuşi TVR a căzut în extrema cealaltă, evitând uneori să relateze anumite chestiuni controversate pentru a-şi asigura statutul de imparţialitate.

De asemenea, raportul OSCE vorbește și despre sancțiunile date de CNA în peioada campaniei electorale posturilor TV care nu au respectat legislația electorală. Astfel, România TV a primit o amendă de 20.000 de lei, iar OTV una de 30.000 de lei după ce au acordat mai mult spațiu de emisiune unor anumiți candidați.

Nu în ultimul rând, raportul OSCE subliniază şi faptul că, de-a lungul campaniei electorale, candidaţii au evitat să participe la dezbateri televizate, care să atingă chestiunile importante, în timp ce mass-media nu a reuşit să ofere publicului elector analize politice pertinente.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Raport OSCE despre alegerile din 2012: Trustul Intact, instrument de manipulare politică”

 1. Ne așteaptă 25 de ani de dictatură USLamistă | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 11th, 2015 at 16:51

  […] Raport OSCE despre alegerile din 2012: Trustul Intact, instrument de manipulare politică […]

 2. Continua țiganizare a României | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:40

  […] Raport OSCE despre alegerile din 2012: Trustul Intact, instrument de manipulare politică […]

 3. Fantoma lui Ceașcă bântuie tembeliziunile din România | A șaptea dimensiune says:

  aprilie 13th, 2015 at 13:45

  […] Raport OSCE despre alegerile din 2012: Trustul Intact, instrument de manipulare politică […]

Adauga un comentariu