În grădina lui Spion

luni, aprilie 1, 2019 20:38
Posted in category IT

InternetPoate v-aţi întrebat vreodată, ăştia mai paranoici, dacă cumva şi cum anume ar putea să vadă şeful ce treburi importante aţi rezolvat dvs. azi la computerul personal. Şi mă refer aici la cele două ore de chat matinal, partidele de şah online, site-ul de bancuri pe care v-aţi făcut siesta după pauza de prânz, sutele de CV-uri plasate pe e-jobs şi grămada de mail-uri în care dezvăluiţi o bună parte din secretele firmei dvs.

Ei bine, şeful poate să afle toate astea chiar şi fără ca dvs. să aveţi calculatorul legat în vreo reţea. Îi trebuie doar ceea ce se numeşte KeyLogger. Adică un soft micuţ – e plin Internetul de ele – care, odată instalat, monitorizează activităţile computerului şi, cel mai important, intrările de la tastatură.

Să luăm, de exemplu, Family KeyLogger, care, odată instalat, ocupă un spaţiu aproape nesemnificativ, nu apare în Start Menu Shortcuts după instalare şi, foarte important, după startarea calculatorului poate porni în “Hide mode”. E drept că pentru asta va cere un serial number.

În cele două zile cât l-am testat pe un PC, spionul a colecţionat aşa: orele de pornire ale calculatorului, site-urile pe care s-a navigat, discuţiile de pe messenger (evident, doar replicile tastate la computer), textele mail-urilor şi, cel mai important, parolele conturilor de mesagerie.

Cum ne putem feri, totuşi, de un asemenea spion? Cu un antivirus care-şi face bine treaba. Antivirusul va identifica imediat softul spion şi acesta poate fi eliminat. (“Academia Caţavencu”, nr. 596/2003)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags: ,

Adauga un comentariu